Prof. Dr. Hizli Açiklamasi 'Tedavi Edilmeyen Reflü Solunum Problemlerine Neden Olabilir'

Prof. Dr. Hizli Açiklamasi 'Tedavi Edilmeyen Reflü Solunum Problemlerine Neden Olabilir'

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmani Prof. Dr. Samil Hizli, “Tedavi edilmeyen reflü, bebekler ve çocuklarda asiri istahsizlik, yeme reddi, kulak ve üst solunum problemlerine neden olabilir” ifadelerini kullandi.

Yetiskinler arasinda yaygin olarak görülen mideden agiza olan reflünün, çocuklarda hatta bebeklerde saptanabildigini belirten Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklarindan Çocuk Gastroenterolojisi Uzmani Prof. Dr. Samil Hizli, uzun süre devam eden reflü bebeklerde ve çocuklarda basini geriye atarak uyuma, huzursuz uyuma, sürekli uyanma, terleme, dislerini gicirdatma, tekrarlayan üst solunum yolu, kulak iltihabi, kulakta su toplanmasi, geniz etinde büyüme, tekrarlayan sinüzite neden olabilecegini belirtti.

Tani konulup gerekli tedavi yapilmaz ise kalici akciger sorunlari ve gelisim geriligi gibi problemlere neden olabilecegini belirten Prof. Dr. Hizli, geniz eti ameliyati, kulaga tüp konulmasi gibi islemlere gereksinim dogurabilecegini söyledi.



Bebeklerde ve çocuklarda reflü belirtileri

Prof. Dr. Samil Hizli, bebeklerin beslenirken hizli hareket edilerek hava yutturulmasi ve mide kapaginin basincinin yeterli olmamasi nedeniyle gazi çikarken mide içerigi olan asiti ve beslenme sonrasi fazla gelen besini bazen agizdan disari çikaracak sekilde bazen de yemek borusu ve agiz içinde kalacak sekilde çikardigini, siklikla karsilasilan bu durumun halk arasinda kusma olarak adlandirilsa da aslinda hafif ten agira devam bir çok farkli düzeyinin oldugunu daha çok tükürme, yüzünü burusturma, gibi bir davranis oldugunu ve bebegin bu davranisinin devam edegeldigini bu durumun bazen istenmeyen etkiler ortaya çiktiktan sonra tani aldigini ve tedavide geç kalindigini açikladi.

Hizli, reflü bebeklerde bulanti, kusma ve bu ikisine eslik eden kilo almama, tekrarlayan kulak iltihabi gece sik uyanma, asiri terleme, sabah agiz kokusu olmasi, dislerini gicirdatma, istahsizlik, yemeyi reddetme, sofrada uzun süre kalma, agiz içinde gidayi bekletme gibi bulgulara da yol açabildigini, bu ve buna benzer belirtileri olan bebeklerin ve çocuklarin mutlaka mideden agiza gelen reflü açisindan degerlendirilmesi gerektigini belirtti.

Reflünün fark edilmez ve normal çikarma ile karistirilirsa bebegin kilo aliminda ve büyüme-gelisiminde ciddi aksakliklar olabildigini ve cerrahiye giden kulak ve geniz eti sorunlari olabildigini vurguladi.

Çocuklarda reflü ise yetiskinlerdekine benzer belirtilere yol açtigini belirten Hizli, bu belirtiler mide eksimesi, agiza aci su gelmesi, sofrada uzun kalma, yemek yemeyi reddetme, abur cuburla ögünü geçistirme, gögüste yanma, karin agrisi, ses kisikligi, sinüzit, farenjit, bas agrilari olarak sayilabilir ifadelerinde bulundu. Tedavi edilmeyen reflü, çocuklarda solunum yolu ve büyüme ile ilgili problemlere neden olabildigini dolayisiyla reflü belirtileri gösteren çocuklarin bir uzman tarafindan görülüp tani konulduktan sonra ilaç ile tedavi ettirilmesinin cerrahiye ihtiyaç duyulmadan tedavi edilmesini saglayacagini bu durumun çok sik bir tablo oldugunun altini çizdi.

Bebek beslendikten sonra en az 30 dakika boyunca dik pozisyonda tutulmali

Prof. Dr. Samil Hizli, bebeklerde ve çocuklarda reflü tedavisi için ilacin yaninda öncelikle yasam tarzi degisikligine ihtiyaç oldugunu söyledi.

Bebeklerde reflü belirtilerinin hafiflemesi için bazi noktalara dikkat etmek gerekir: Bebek az az sik sik beslenmesi, kucakta tutulurken mideye baski yapilmamasi, beslendikten sonra en az 30 dakika boyunca dik pozisyonda tutulmali, hemen yatirilmamalidir. Biberonla beslenen bebeklerde biberon emziginin sütle dolu olmasina dikkat edilmelidir. Beslenmeden sonra bebegin gazi çikarilmalidir. Yatis pozisyonun ayarlanmasi ve giysi seçiminin de bu duruma göre yapilmasi önerilerinde bulundu.

Çocuklarda reflü belirtilerinin azalmasi için sagliksiz gidalardan uzak durmakta yarar var

Prof. Dr. Samil Hizli, çocugunuzun kakaolu, yagli yiyecekler, nane sekeri, çikolata, kafeinli içecekler, narenciye meyveler gibi gidalari tüketmesinin önüne geçilmesi gerektiginin altini çizdi. Ana ögünlerde çocuga küçük porsiyonlarda yemek servis edilmeli böylece çocugun asiri yemesi engellenebilecegi önerisinde bulundu. Reflü sikayetlerinin yasam tarzi degisikleri ile kontrol altina alinamadigi bebek ve çocuklarda diger tedavi yöntemlerine geçilmesi gerektigini öneren Prof. Dr. Samil Hizli, reflü tedavisinde hangi yöntemin kullanilacagina çocugun genel durumuna bakarak karar verilecegini ifade etti.

Reflü belirtileri daha hafif olan çocuklarda ilaç tedavisi yeterli olurken gelisimi ve beslenmesi ciddi derecede bozulmus çocuklarda cerrahi yöntemlerin tercih edilebilecegini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile