Prof. Dr. Kader Açiklamasi 'Kurban Etine Çiplak Elle Dokunmayin'

Prof. Dr. Kader Açiklamasi 'Kurban Etine Çiplak Elle Dokunmayin'

Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina neden olan virüsün hayvanlarin kan ve vücut dokulari ile de bulasabilecegini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Çigdem Kader, “Çiplak elle çig ete dokunmayin” uyarisinda bulundu.

Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina neden olan virüsün büyük ve küçükbas hayvanlarda tasiyici olarak rol oynayabilecegini belirten Prof. Dr. Kader, hastalik belirtisi göstermeyen hayvanlarin kan ve dokularinda virüsü tasiyabileceklerini söyledi.



Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaliginin daha çok Iç Anadolu, Karadeniz’in orta bölgesinde ve Dogu Anadolu Bölgesi’nin kuzey kesimlerinde görüldügünü hatirlatan Kader, bu bölgelerde yasayan vatandaslarin Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligi yönünden suurlu olmalari gerektigini ifade etti.

KKKA hastaligin iki bulas yolu oldugunu da vurgulayan Kader, “Birincisi vücuda virüs tasiyan kenelerin tutunmasi, ikicisi ise virüsü tasiyan hayvanlarin kan ve vücut dokulari ile çiplak elle dokunma sonrasinda bulas söz konusu. Dolayisiyla önümüzde Kurban Bayrami var. Insanlar hayvana, et, doku ve kanlariyla çiplak elle çok sik temas edecekler. Özellikle riskli bölgelerde bulunan vatandaslarin kurbanlik hayvanlara çiplak elle temas etmemesi ve mutlaka bir eldivenle dokunmalari çok önemli. Çünkü hayvanlar da bu virüsü tasiyabiliyor. Kendisi hastalik belirtisi göstermese de kanlarinda ve dokularinda bu virüsü tasiyorlar. Dolayisiyla çiplak elle ete dokundugumuzda bu virüsü kolaylikla alabiliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile