Prof. Dr. Kaya'dan Yabanci Otla Mücadele Ve Ilaçlama Uyarisi

Prof. Dr. Kaya'dan Yabanci Otla Mücadele Ve Ilaçlama Uyarisi

Trakya bölgesinde ayçiçegi ekimlerinin tamamlandigini söyleyen Prof. Dr. Yalçin Kaya, erken ekim, yagislar ve asiri sicaklarin olmamasindan kaynakli sezona güzel bir baslangiç yapildigini ve böyle devam ederse ayçiçeginde iyi bir gelisme ve üretim sezonu beklediklerini söyledi.

Çiftçilerin tarladaki ot kompozisyonuna bakmasi ve yabanci otla mücadelesini iyi yapmasi gerektigini vurgulayan Trakya Üniversitesi Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya, mücadelede geç kalinmasi durumunda fazla ilaç kullanmak zorunda kalinacaginin altini çizdi.

Edirne’de geçtigimiz yil yasanan kuraklik ve ürünün asiri sicaklara maruz kalmasi nedeniyle ayçiçeginde verim kaybi yasanmis ve özellikle ürününü geç eken üreticiler istedigi verimi alamamisti. Bu yil erken ekim ve mevsim yagislarinin zamaninda gelmesi üreticilerin umudunu arttirdi. Nisan yagmurlar, üreticilere umut, tarlalara da can suyu oldu.

Geçen yil çok kötü bir sezon yasandigini ve kurakliklar nedeniyle hem bugdayda, hem de ayçiçeginde son yillarin en düsük verimlerinin alindigini hatirlatan Prof. Dr. Yalçin Kaya, bu yil geçtigimiz yila oranla kis yagislarinin oldukça iyi geçtigini ifade etti.



"Son 70 yilin en sicak kisini yasadik"

Kisin çok sicak geçtigini ve son 70 yilin en sicak kisinin yasandigini söyleyen Prof. Dr. Kaya, "Fazla miktarda buharlasma kaybiyla bazi çiftçiler özellikle bu yagislar nedeniyle ekim yapamadi. Toprak biraz agirdi ve üstü otlanmisti bunlari karistiramadiklari için. Toprak hazirlama döneminde bazi sikintilar yasandi. Ama yagislar zamaninda geldi. Normal sartlarda bizim tavsiyemiz Nisan ayi basinda ayçiçeginin ekilmesi lazim. Çiftçilerimiz Ramazan Bayrami sonrasinda yerlerini hazirlayarak ekimlerini yapti. Üzerine güzel yagislar oldu. Bu yagislar hem bugday için hem de ayçiçegi için son derece ilaç gibi geldi. Hemen hemen bölgemizde ayçiçegi ekimi tamamlanmis oldu. Çikislar gayet güzel. Toprakta bol yagis nem olarak sezona iyi bir sekilde girdik" ifadelerine yer verdi.

"Çok erken ekimlerde bazi endiseler ortaya çikti"

Çok erken ekimlerde bazi endiselerin ortaya çiktigini belirten Prof. Dr. Kaya, "Ayçiçegi, özellikle toprakta çok uzun süre 10-15 günden fazla kaldigi zaman mildiyö dedigimiz köse hastaligi yapiyor. Ama bu toprak sicakligi yeteri kadar oldugu için çikislar hemen hemen saglandi. Çok erken ekenlerde bazen mildiyö sikayetleri duyduk. Çiftçilerimiz tarlalarina baksinlar. Mildiyö oranlari ne kadar, çok bosluk kalacak mi mutlaka buna bakilmali. Çünkü ayçiçegi boslugu çok iyi dolduran bir bitki. Ideal bir verim için tarlada mutlaka en az 5 bin bitki olmasi gerekiyor" dedi.

Ara çapalarin yapilmasinin ardindan kullanilacak ilaçlarla tarla üzerindeki yabanci otlarin öldürülmesi gerektigini aktaran Prof. Dr. Kaya, tarlanin her yerine ilaç atmak yerine sadece yabanci otlarin oldugu bölgelere ilaç atilmasini tavsiye etti.

Ilaçlama yaparken hangi çesidin hangi ilaca dayanikli oldugunun iyi ayirt edilmesi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Kaya, alt gübreleme yapilmadiysa özellikle ayçiçegi diz boyunda oldugunda mutlaka azotlu üst gübrelemenin yapilmasi gerektigine dikkat çekti.

Üst gübreleme yapacak çiftçilere mutlaka yagislari da takip etmesi önerisinde bulunan Prof. Dr. Kaya, erken ekim, yagislar ve asiri sicaklarin olmamasindan kaynakli sezona güzel bir baslangiç yapildigini Böyle devam ederse ayçiçeginde iyi bir gelisme ve üretim sezonu beklediklerini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile