Prof. Dr. Kurtulus Kayali, Türk Düsünce Dünyasini Anlatti

Prof. Dr. Kurtulus Kayali, Türk Düsünce Dünyasini Anlatti

Bartin Üniversitesi Çesm-i Cihan Sohbetlerinin 16’ncisi, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Kurtulus Kayali’nin verdigi “Dergilerin Aynasinda Türk Düsüncesi” adli konferansla gerçeklestirildi.

Bartin Üniversitesinin geleneksel hale getirdigi Çesm-i Cihan Sohbetlerinin 16’ncisi “Dergilerin Aynasinda Türk Düsüncesi” konulu çevrim içi konferansla gerçeklestirildi.

Etkinligin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Çesm-i Cihan Sohbetleri” ile ögrenci ve akademisyenleri alaninda çok degerli uzmanlar ile bir araya getirdiklerini söyledi.



Rektör Uzun, “Bartin Üniversitesi olarak bir yandan evrensel anlamda bilim ve proje üretme yolunda önemli mesafeler alirken diger yandan da sosyal ve kültürel noktalarda çalismalar yapiyoruz. Ögrenci dostu bir üniversite olarak tüm çalismalarimizin merkezine gençlerimizi alarak ‘Tribünde degil, odaginda ol’ anlayisiyla hayata geçirdigimiz pek çok uygulamayla gençlerimize destekler veriyoruz. Geleneksel hale getirdigimiz Çesm-i Cihan Sohbetleri etkinlikleriyle de tüm bilesenlerimizi alaninda uzman ve önemli görüslere sahip bilim insanlari ile bir araya getirmenin mutlulugunu yasiyoruz” dedi.

Türk düsünce dünyasi üzerine konusmasini yapan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Kurtulus Kayali ise Türk düsünce hayatinda dergilerin çok önemli bir yeri oldugunu söyledi.



Tarihi bir süreç içerisinde degerlendirmelerde bulunan Kayali, “Bu kritik rol çerçevesinde meseleyi yüz yillik bir süreç içerisinde inceledigimiz zaman eski dönemin etkilerinin de halen devam ettigini görebiliriz. Dergilere baktigimizda hem olaylarin çesitliligini fark etmemiz hem de bu çesitlilikte zaman içerisindeki farklilasmayi anlamlandirmamiz mümkündür. Genellikle insanlar bir düsünce hayati üzerinde durduklari zaman bunun en dinamik unsurlari olarak dergileri görüyorlar” diye konustu.

Kayali, bazi entelektüeller tarafindan konuya dair önemli düsünceler üretildiginin de altini çizerek “Bazi durumlari anlamlandirmada dergiler çok daha etkili bir islev görüyor. Çünkü dergi belli bir grubun etrafinda sekillenen ve karsilikli etkilesimle gelisen bir olgu olarak kendini gösteriyor. Dergileri anlamak için bunu tek bir olgu halinde degil bir grup olarak degerlendirmek gerekmektedir. Türkiye’de sadece dergilere bakarken degil tipik entelektüellere de bakarken bunu çevresiyle degerlendirmek anlamli olabilir. Bu noktada hakikaten önemli düsünceler üretenler var” ifadelerini kullandi.

Konferans, karsilikli soru ve cevaplarin alinmasinin ardindan Rektör Uzun tarafindan Prof. Dr. Kayali’ya çevrim içi olarak tesekkür belgesinin takdim edilmesiyle son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile