Prof. Dr. Mustafa Araz Açıklaması

Prof. Dr. Mustafa Araz Açıklaması

Diyabetik ayak yaralarında yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Araz, gelişmekte olan ülkelerde diyabetik ayak yaralarına bağlı ayak kesilme oranlarının daha fazla olduğunu ve diyabetik ayak yaralı hastalarda ölüm riskinin 2.5 kat arttığını açıkladı.


Araz, “Diyabet, uzun vadede komplikasyon olarak adlandırılan ciddi organ hasarlarına yol açan bir hastalık. Organ hasarlarından nöropati (sinir hasarı) ve periferik (bacak) damar hastalığı diyabetik ayak yaralarına neden oluyor. Diyabetik hastalarda ayaklarda sinir hasarı ve bacak atar damarlarındaki daralma veya tıkanma, ayaklarda infeksiyon, yara ve kangren gelişimini kolaylaştırıyor” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Araz, yaptıkları araştırmalara göre Gaziantep’te diyabet rahatsızlığı olan üç hastadan ikisinde sinir hasarının mevcut olduğunu belirtti.

Diyabetik ayak yaralarının, travma dışı ayak kesilmelerinin en önemli nedeni olduğunu da sözlerine ekledi. Diyabetik ayak nedeniyle amputasyon yapılan hastaların yüzde 85’inde bacakta önemli bir kanlanma sorunu olmadığını belirten Araz, sinir hasarı nedeniyle hastaların ayaklarında his kaybının olduğunu, hastada hissedilmeyen ve fark edilmeyen yaraların oluştuğunu kaydetti.

Araz, ayrıca ayakta veya parmaklarda kesi, sıyrık, çatlak, kızarıklıkların diyabetik ayağın başlangıç belirtileri olabileceğini ifade etti.

‘Uzun vadede komplikasyon olarak adlandırılan Diyabet, ciddi organ hasarlarına yol açan bir hastalık’ diyen Prof. Dr. Mustafa Araz, “Organ hasarlarından nöropati (sinir hasarı) ve periferik (bacak) damar hastalığı diyabetik ayak yaralarına neden oluyor. Diyabetik hastalarda ayaklarda sinir hasarı ve bacak atar damarlarındaki daralma veya tıkanma, ayaklarda infeksiyon, yara ve kangren gelişimini kolaylaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te diyabetik rahatsızlığı olan üç hastadan ikisinde sinir hasarının mevcut olduğunu aktaran Araz, diyabetik ayak, travma dışı ayak kesilmelerinin en önemli nedeni olduğunu da söyledi.

“GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE AYAK KESİLME ORANI DAHA YÜKSEK”
Gelişmiş ülkelerde dahi her 6 diyabetik hastadan birinde hayatı boyunca diyabetik ayak gelişme riski olduğunu bildiren, Araz bu oranın gelişmekte olan ülkelerde daha da yüksek olduğunu açıkladı.

Diyabetik ayak kesilme oranları ile ilgili bilgi veren Araz, "Her yıl dünyada 1 milyondan fazla kişi diyabetik ayak nedeniyle ayağını veya bacağını kaybetmektedir. Diyabetik ayaklı bir hastanın hastanede yatış süresi yüzde 50 daha uzundur. Diyabetik ayaklı hastalarda ölüm riski 2.5 kat artmıştır" şeklinde konuştu.

DİYABETİK AYAKLA İLGİLİ YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ HAYAT KURTARIYOR
Diyabetik ayakla ilgili modern tedavi yöntemlerinin hayat kurtardığını belirten Araz, “Yara bakımı, uygun antibiyotik tedavisi, ayağı basınçtan koruma ve kan şekerini kontrolü klasik tedavi esaslarını oluşturuyor. Son yıllarda uygulanan yaraya sürekli negatif basınç uygulayan ve vakum destekli tedaviler, kimyasal yara temizliği yapan yara örtüleri ve hiperbarik oksijen tedavisinin uygun vakalarda yara kapanmasını ve ülser iyileşmesini hızlandırabiliyor” diye konuştu.

Araz, ayrıca yakın zamanda ülkemizde de kullanılmaya başlanan, yara içine enjeksiyon şeklinde uygulanan epidermal büyüme faktörü tedavisinin doku kaybı belirgin olan diyabetik ayak yaralarında en etkili tedavilerden biri olduğunu belirtti.

Bu tedavi yöntemiyle birçok hastanın diyabete bağlı ayak yaralarını tedavi ettiklerini aktaran Araz, şu anda bu tedavi ile birçok hasta sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ediyor dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile