Prof Dr. Mustafa Sari Açiklamasi 'Pinalar Marmara, Marmara Pinalar Için Umut'

Prof Dr. Mustafa Sari Açiklamasi 'Pinalar Marmara, Marmara Pinalar Için Umut'

Yesim’in “Sürdürülebilirlik Ayi Söylesisi”nin konugu olan Prof. Dr. Mustafa Sari, deniz suyunu dogal olarak temizleyen pinalarin Marmara Denizi için, Marmara Denizi’nin ise korunakli yapisiyla nesli tükenme tehlikesi altinda olan pinalar için umut oldugunu söyledi.

Yesim Grup “Sürdürülebilirlik Ayi” etkinlikleri çerçevesinde, Marmara Denizi ve pinalarla ilgili çalismalariyla taninan bir sosyal girisimci ve akademisyen olan Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Sari ile söylesi gerçeklestirdi.

Söylesinin basinda, Yesim Grup Kurumsal Iletisim Direktörü Dilek Cesur, “Sürdürülebilirlik Ayi” etkinliklerinin, çalisanlar ile toplumu sürdürülebilirlik konusunda suurlandirmayi ve olumlu degisiklikler yapmayi hedefledigini vurgulayarak, herkesin daha güzel bir dünya ve iklim krizinin etkilerinin azaltildigi bir gezegen için sorumluluk almasi gerektigini belirtti.

Çevrimiçi olarak düzenlenen söyleside Yesim Grup Kurumsal Iletisim Direktörü Dilek Cesur’un sorularini cevaplayan Prof. Dr. Mustafa Sari, insanlarin Marmara Denizi’ni kirlettigini ve bu kirlenmenin baska faktörlerle birlesmesi sonucunda müsilajin ortaya çiktigini söyledi.



Bir pina günde 150 litre deniz suyu filtreliyor

Müsilajin önlenmesi için 2021 yilinda hazirlanan Marmara Denizi Eylem Plani’na deginen Prof. Dr. Sari, bu planin 14 maddesinin Marmara’nin atik yükünü azaltmaya yönelik olduguna dikkat çekti. Mevcut sartlar altinda Marmara Denizi çevresinde yasayan 25 milyon kisinin atiginin ancak yüzde 50’sinin aritilabildigini de dile getiren Prof. Dr. Sari, “Bu yüzden denizdeki dogal aritmaya destek olan organizmalari korumaliyiz. Bir pina saatte 6 litre, bir günde ise 150 litre deniz suyunu filtreleyebiliyor” diye konustu.

Son yillarda iklim krizinin etkilerinin artmasiyla Akdeniz Havzasi’nda toplu pina ölümleri yasandigini belirten Prof. Dr. Mustafa Sari, “Marmara Denizi, korunakli yapisiyla pinalar için güvenli bir alan olusturuyor. Bu anlamda pinalarin Marmara Denizi için, Marmara Denizi’nin de pinalar için umut oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

Hedef müsilajsiz Marmara

Bu çerçevede “Marmara’nin Umudu Pina” projesini hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Sari, projenin öncelikli hedeflerinden birinin, pinalar hakkinda eksik ve yanlis bilgileri düzelterek, toplumda pina bilincini artirmak oldugunu söyledi.

Bunun yani sira, kiyilarimizdaki pina popülasyonunu belirlemek için çalismalar yaptiklarini ve ögretmenler ile çocuklara yönelik egitimler düzenlediklerini kaydeden Prof. Dr. Sari, “Uzun vadede amacimiz Marmara’da pinalara zarar veren tüm faaliyetleri azaltmak ve nihai olarak müsilajsiz Marmara Denizi’ne ulasmak” dedi.

Son olarak, iklim degisikligi ile mücadelede toplum olarak daha fazla sorumluluk almanin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Sari, herkesin daha iyi bir dünya için adim atmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile