Bursa İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen "Aile içi iletişim" konulu konferans Tayyare Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Orhan Camii İmam Hatibi Ali Keleş'in okuduğu Kur'an-ı Kerim'le başlayan konferansta konuşan Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, "Eşimize 'seni seviyorum' diyemediğimiz için bu hallere geldik. İnsan sevgisini en yakınına bile söyleyemez oldu. Yanlış yapıyoruz. Sevginizi dile getirmekten korkmayın." dedi.
Ardından kürsüye gelen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlilikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Evliliği yönetmenin bir şirketi yönetmekten çok farklı olmadığını vurgulayan Tarhan, şirketlerde bir otoriter; bir de demokratik işleyiş olduğunu, otoriter işleyişte, "burada benim sözüm geçer, kararları ben veririm, kuralları ben koyarım" tarzının hâkim olduğunu söyledi.
Demokratik işleyişte ise ortak kararlar alındığını ve her türlü adımın beraber atıldığını kaydeden Tarhan şöyle devam etti: "Evlilik, ömürlük bir yolculuktur. Bu uzun yolculukta, tahmin edilemeyecek kadar güzel anlar da yaşanır, hesaba katılmayan sorunlar da baş gösterir. Önemli olan bir kere kanatlandıktan sonra hep havada kalmayı başarabilmektir. Duyguyla mantığı, aşkla arkadaşlığı dengede tutabilen kişiler, bu yolculukta menzile varabilirler. Evlilikte ön önemli unsurlardan biri iyi niyet kuralıdır. Toplumsal hayatın ön önemli kurumu ailede iyi niyetle her şey çözülür. Eşini mutlu eden erkek çocuklarının iyi yetişmesini sağlar. Mutluluk için de iyi niyet şart."
Evlenecek çiftlerin karşılıklı olarak her şeyi ayan beyan konuşması gerektiğini belirten Tarhan, evlilik ilişkilerinde birçok kişinin psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.
Bazı gençlerin evlenmeden önce partnerinin bazı davranışlarını 'Bir eşi olayım da nasılsa değiştiririm' diyerek önemsemediğini, ancak ilerleyen dönemde o davranışların evliliği bitirme noktasına getirdiğini anlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlere "Evlenmeden önce gözünüzü dört açın, evlendikten sonra yarım açın" diyerek telkinde bulunduklarını dile getirdi.
Evlilikte fedakârlığın önemini de anlatan Tarhan, eşlerin evlilikleri sırasında bir engelle karşılaşırlarsa, "Bu evliliği götüremiyorum" yerine, "Bu engeli nasıl aşarım?" diyerek çözüm arayışına girmesi gerektiğini kaydetti.
Bekledikleri mutlulukları yaşayamayan gençlerin aynı gemide olduklarını unutmayıp, hemen gemiyi terk etme hesabı yapmaması gerektiğinin altını çizen Tarhan, "Kendi kimlik ve kişiliklerini ezdirmeden, evliliği nasıl yürüteceklerini düşünmelidir. Her problemin mutlaka bir çözüm yolu vardır veya bulunabilir." şeklinde konuştu.