Genç, Konya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen "Konya'da Lale Zamanı" etkinlikleri kapsamında, Mevlana Kültür Merkezi'nde "Hüznün Lalesidir Dünya" başlığı altında konferans verdi.
Lalenin Osmanlı ve Selçuklu'dan izler taşıdığını, kültürü simgelediğini belirten Genç, "Lale, bizim Avrupa'ya ihraç ettiğimiz medeniyet anlamında, çok önemli bir değerdir. Bundan bir kaç asır önce Avrupa'da bir lale soğanına bir köşk alabilirdiniz. Lale, Batıya bizden gitmiştir" diye konuştu.
-"Evrensel hüznümüzü ifade ediyor"-
Prof. Dr. Nurullah Genç, bahçeleri süsleyen lalelerin hüznün bir ifadesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Lale, bizim evrensel hüznümüzü ifade ediyor. Lale bağrı yaralı aşığı ifade eder. Divan edebiyatı şairinin ön plana çıkardığı özellik, lalede budur. Lale yaprağının içindeki siyah nokta, yanan aşığı anlatır. Eğer şair, sevgiliyi laleye benzetirse, ona, 'dertli sevgili, dertli aşık' demek istemiştir. Lale dediğiniz zaman 'Allah' ve 'Hilal' kelimeleri akla gelir; rengi bizim medeniyetimizin rengidir. Tebessümle metaforize ediliyor ancak bizim için evrensel hüznü çağrıştırıyor."
Etkinlik çerçevesinde, "Laleler Yarışıyor" isimli yarışmada dereceye girenlere ödülleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından verildi.
Program sonunda katılımcılara, kültür merkezinin bahçesinde; mini saksılara ekilmiş laleler armağan edildi.
Muhabir: Abdullah Doğan
Yayıncı: Murat Aslan
Prof. Dr. Nurullah Genç Açıklaması
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç, "Lale dediğiniz zaman 'Allah ve Hilal' kelimeleri akla gelir; rengi bizim medeniyetimizin rengidir'' dedi.