Prof. Dr. Osman Bektas Açiklamasi 'Dogu Karadeniz 3 Riskli Fay Ortasinda Yer Aliyor'

Prof. Dr. Osman Bektas Açiklamasi 'Dogu Karadeniz 3 Riskli Fay Ortasinda Yer Aliyor'

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde dolgu ve heyelanli alanlarindaki yapilasma deprem riskini büyütüyor. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektas, bölgenin 3 tane fay arasinda bulunduguna dikkat çekerek yerel yöneticilerinin deprem algisini benimsemeleri gerektigini söyledi.

Dogu Karadeniz Bölgesi’nin dik ve engebeli arazi yapisi tehlikeli yapilasmayi beraberinde getirdi. Son yillarda dolgu ve heyelanli alanlarda yükselen yüksek katli binalar deprem riskini arttirdi. 3 riskli fay ortasinda bulunan Dogu Karadeniz Bölgesi’nde uzmanlar özellikle dolgu ve heyelanli alanlara yapilan yüksek katli binalara karsi uyarilarda bulundu. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektas, Trabzon’daki yapi stokunun depreme dayanikli olmadigini belirterek “Yerel yöneticilerin Dogu Karadeniz’in deprem tehlikesini kabullenmesi gerekir. Maalesef yillardan beri burada deprem olmaz buranin deprem tehlikesi yoktur diye Dogu Karadeniz’in yapi stoku maalesef depreme dayanikli degildir. Yani hem su andaki yapi stokumuz depreme dayanikli degil hem sehirlesme, heyelan sahalari üzerinde, yamaçlarda veya kumsal alanda yapilasmalar mevcut. Kumsaldaki bir apartman üç depremi hissetti. Simdi bu durumda burada deprem tehlikesi yok demek mümkün mü? Mümkün degil. Yani her seyden önce yöneticilerin bu deprem algisini benimsemeleri lazim. Halkin daha duyarli olmasi lazim. Toplum ve yöneticiler ile el birligi verirsek bu gelecek kusagi daha saglikli, daha güvenli bir yasam ortami birakmis oluruz” dedi.

Trabzon’da Yomra, Besirli ve Akyazi’da riskli yapilarin olduguna dikkat çeken Bektas, “Deprem açisindan eger degerlendirecek olursak en riskli yerlerden bir tanesi Yomra’da Sana mevkii. Kumsal alan üzerindeki binalar veya dere yatagindaki büyük binalar. Ayrica Besirli ve Akyazi mahallelerinde heyelan sahalari üzerinde dikilmis çok katli binalar. Bunlar her an sallaniyor. 10 kilometre açikta kuzeyimizde Karadeniz fayi var. Deprem kaynagi. Güneyimizde 100 kilometre uzaklikta Kuzey Anadolu fayi var. Türkiye’nin en büyük fayi. Dogumuzda Kuzeydogu Anadolu fayi var. Bu üç tane deprem kaynagi arasinda ben kumsalin üzerindeyim ve her depremi de hissediyorum. O zaman deprem tehlikesi yok demek ne kadar dogrudur?” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile