Prof. Dr. Osman Demirdöğen:

Prof. Dr. Osman Demirdöğen:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üzerinde çalışılan rektörlük seçimleriyle ilgili düzenlemeyi değerlendiren Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üzerinde çalışılan rektörlük seçimleriyle ilgili düzenlemeyi değerlendiren Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Osman Demirdöğen, iki aşamalı seçim sisteminin üniversitelerde zaman zaman yaşanan ayrışmaları ortadan kaldıracağını bildirdi.
Rektörlük seçimlerine müracaatların YÖK'e yapılması gerektiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden Prof. Dr. Osman Demirdöğen, müracaat eden adayların bilimsel ve idari yönden değerlendirilerek seçime girmek için uygun olup olmadıklarının objektif kriterlere göre değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı onayının da bu aşamaya dahil edilmesi gerekitiğini anımsatan Prof. Dr. Osman Demirdöğen, bu değerlemeden geçen öğretim üyelerinin seçim esnasında eşit olacağını söyledi.
Seçimler iki aşamalı olmalısı gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Demirdöğen,"İlk tur öğretim üyeleri için oldukça sorunlu bir seçim aşamasıdır. Bu aşamada siyasi düşünce, dini inanç ve arkadaşlık gibi nedenler öğretim üyelerinin objektif karar vermelerini engellemekte ve ilk tercihin sonuçları sonraki seçime kadar etkili olmaktadır. Bu seçimlerden sonra oluşan kamplaşmalar üniversitelerde zaman zaman sorunlara yol açabilmektedir. İkinci tura, ilk turda ilk 6'ya giren aday adayları katılabilmelidir. Bu seçimde en çok oy alan aday, idari ve diğer uygunluk çalışmaları daha önceden yapıldığı için yeni bir değerlendirme yapılmadan rektör olarak atanmalıdır. İkinci tur seçimler üniversitelerde öğretim üyelerinin bir araya gelerek daha objektif karar vermelerine yardımcı olacaktır. Daha önce başka adaylara yukarıda belirtilen önceliklere göre oy veren öğretim üyeleri, önceliklerini farklılaştırarak ortak bir noktada birleşebilecek ve daha rasyonel karar verebilecektir. Bu şekilde üniversitelerde demokrasi anlayışı da gelişecektir" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile