Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Saros Depremini Değerlendirdi

Ülkeler Deprem Kestirme Ağı Türkiye Başkanı Prof

Ülkeler Deprem Kestirme Ağı Türkiye Başkanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Çanakalle Saros Körfezi'nde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin, Saros Körfezi'nde gerilme olduğunu gösterdiğini söyledi. Yazılı açıklama yapan Ercan, Kuzey Anadolu kırığının Gelibolu yarımadasında kükrediğini belirterek, "Kırılan, Kuzey Anadolu kırığının Ganos koludur" dedi.
Gelibolu Yarımadası kuzeyinde, Küçükanafarta köyünün 10 kilometre açıklarında ve 15,3 kilometre derinlikte meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Kırığının (KAK) kuzey kolunun, Ege uzantısı üzerinde Gökçeada'nın 35 kilometre kuzey-doğusunda, denizde meydana geldiğini belirterek, "Yıkım olmamıştır. Kırılma sağ yanal atımlı, oluş olasılıkla kuzeydeki Saros çukuruna doğru bir düşme bileşeni de vardır. Depremin bir öncüsü olmamıştır. Ancak, 2 saat içinde 2 tane 3 den küçük depremcik, 2,4, ile 2,9 olmuştur.
Depremin kestirilen özellikleri; deprem 7,5 saniye sürmüştür, depremden çıkan güre 1019,75 erg olup, bir atom bombasının 1/15 ölçüsündedir. Beklenen yatay atım 2 metre dolayındadır. Depremin odak konumunda yıkım gücü I=6 'dır. Depremin artçıları en az 6 gün sürecektir. Yaklaşık iki yıl önce, 29 Aralık 2008 Pazartesi günü 00.58 gece yarısı 5,2 lik bir deprem 8,6 kilometre derinde oluşmuştu" açıklamasında bulundu.
29 Ekim 2010 günü de en büyüğü 3,9 olan 5 tane ardı ardına depremcikler olduğunu anlatan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bu ardışık depremlerden 5 gün sonra ana deprem gelmiştir. Bu dolayda KAK kırıkları Gelibolu Yarımadası'nın kuzey kıyısının cetvelle çizilmiş gibi çizgiselliğini oluşturmuştur. Gidişi yaklaşık K700B doğrultuludur. Geçmişte bu bölgede oluşmuş olan M=6,0-7,0 dolayındaki depremler süpürtü (tsunami) oluşturmuştur. Bunlardan bazıları; D.Ö.330, 7,0 Limni depremi, DS.1672 6,4 Bozcaada depremi en çok bilinenleridir. Bunun nedeni KAK'ın kuzey-batı kolunun Ege'ye yaklaştıkça kapı kolu gibi dönmesi, ayrıca düz atım
bileşenin (kuzey yakasında göçme) oluşmasıdır. Küçücük Gelibolu Yarımadası üzerinde, Büyük Kemikli Burnu'ndan başlayıp, Küçükanafarta'yı bir dış bükey yayla geçip Bolayır'a doğru uzanan bir ters kırık varlığı da gözardı edilmemelidir. Bu yayın kuzeyi, karmaşık, sık kırıklarıyla ünlüdür. Kuzey Anadolu Kırığı Mürefte'den çıkıp, Şarköy-Evreşe üzerinden Bolayır'da Saros'a girerken kuzeyde Erikli, güneyde Ganos olmak üzere iki kola ayrılır. Saros'ta Ege'ye açılan bir huni görünümündeki göçüntünün güneyini
(Gelibolu Yarımadası yakası) sınırlayan Ganos kırığı dike yakın iken, kuzeyini sınırlayan Erikli Kırığı yaklaşık 650 güneye doğru yatıktır."
Prof. Dr. Ercan, bugünkü depremin arkasından büyük bir depremin gelip gelmeyeceğinin söylenemeyeceğini de belirterek, "Ancak, 5,3, KAK'ın Saroz körfezinde gerilme olduğunu gösterir. Bu bölgede beklenen büyük deprem bugünkü deprem değildir. Bu bölgede depremlerin yıkıcılık eşik değeri M=6,2 dir. Gelecekte, M=7 dolayında depremlerin olması beklenir. Ancak, bugün için bir süre verilemez" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile