Saglik turizminin gelismesi adina kamu yararina faaliyet gösteren SASTUD Yönetim Kurulu Üyeleri Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Toplanti Salonu’nda bir basin açiklamasi düzenledi.
Programa ev sahipligi yapan Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi ve SASTUD Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Ahmet Sen, kamu hastanesi olarak saglik turizmi kapsaminda ayda ortalama 100 turiste hizmet verdiklerini vurguladi.
“Saglik turisti sayilari ve gelirleri 2020’de dibe vurdu”
Kovid-19’un saglik turizmini olumsuz etkiledigini ifade eden Fatih Özkan, “Aldigimiz istatistiklerden 2019 yilinda asagi yukari 665 bin hasta Türkiye’ye saglik turizmi ve turistin sagligi kapsaminda giris yapmis. 1 milyar 65 milyon dolar gibi bir gelir saglanmisti. Bu 2019 yili 2018 yilini neredeyse 2 kati. 2017 yilinin da 1 mislidir. Saglik turizmimiz bu sekilde giden bir trend seklindeydi. Çok güzel sinyaller veriyordu. Kovid-19 ile birlikte her seyde oldugu gibi saglik turizmi de çok ciddi etkilendi. Turizmin etkilenmesiyle saglik turizmi de etkilendi. Maalesef bizim istatistiklerimiz dünyada da oldugu gibi yere çakildi. 2020 yilindaki istatistiklere baktigimizda maalesef 390 bin civarinda bir hasta girdimiz var. Buna bagli olarak da 550 milyon dolarlik bir gelir elde etmisiz. Bir önceki yilla kiyaslandiginda hepsinde yari yariya bir düsüs görüyoruz. 2021 yilinin ilk çeyregine bakildiginda ise USAS’tan elde edilen verilere göre 110 bin hasta ve 200 milyon dolar civarinda da bir getirimiz var. Eger öngörümüz dogru çikarsa bu da 450 bin civari hasta ve 800 milyon dolar gibi bir beklentimizin çok altinda bir gelir gibi duruyor. Bunun sonucunu önümüzdeki çeyreklerde görecegiz ama eski beklentilerimizin karsilanamayacagi söz konusu” dedi.
Samsun hakkinda da degerlendirmelerde bulunan Özkan, sunlari söyledi:
“Samsun’un uluslararasi platformlarda yeterli düzeyde tanitimin yapilmasiyla saglik turizmi getirilerinden daha çok pay almasi hedeflenmektedir. Korona virüsü salgininin ekonomik alanda en olumsuz etkiledigi sektörler, turizm ve saglik turizmidir. Saglik turizmi, salgin sona erdiginde önem kazanan hijyen kurallarina uygun olarak yeniden yapilandirilmasi ve ülke taniminda bu çabalarin ön planda tutulmasi sartiyla ekonomiyi yeniden hareketlendirebilecek temel itici güçlerden biri olacaktir. Türkiye’deki saglik turizmi, özellikle salgin sürecinin ardindan yabanci ülkelerden gelebilecek taleplere yanit verecek kapasiteye sahiptir. Saglik Bakanligi’nin 2023 yili hedefi 1,5 milyon hasta ve 10 milyar dolar saglik turizmi geliridir. Elde edilen tecrübeler ve dogru stratejiler izlendigi takdirde saglik turizminin, turizm sektörünün diger alanlarinin aksine sezonluk olmayan ve yilin 12 ayina yayilan bir turizm türü olmasi nedeniyle ekonominin amiral gemisi olabilecegi öngörülmektedir.”
Prof. Dr. Özkan Açiklamasi 'Saglik Turizmi Kovid-19'Dan Çok Ciddi Etkilendi'
Samsun Saglik Turizmi Dernegi (SASTUD) Baskani Prof. Dr. Fatih Özkan, 2019 yilinda yaklasik 665 bin hastanin Türkiye’ye saglik turizmi ve turistin sagligi kapsaminda giris yaptigini, bundan 1 milyar 65 milyon dolar gibi bir gelir saglandigini ifade ederken 2020 yilinda ise Kovid-19 nedeniyle 390 bin civarinda bir hasta girdisiyle elde edilen gelirin 550 milyon dolara düstügünü açikladi.