Prof. Dr. Öztürk Açiklamasi 'Sigara Görme Kayiplarina Yol Açiyor'

Prof. Dr. Öztürk Açiklamasi 'Sigara Görme Kayiplarina Yol Açiyor'

Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Öztürk, 31 Mayis Dünya Sigarayi Birakma Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, birçok hastaliga yol açan sigara kullaniminin göz hastaliklari, görme kayiplari ve körlüge de neden olabildigini söyledi.

Sigara kullaniminin özellikle çok önemli bir göz sagligi sorunu olan sari nokta hastaliginin gelismesini ve ilerlemesini tetikledigini vurgulayan Öztürk, sigaradan hem aktif hem de pasif içici olarak tümüyle uzak durmanin göz sagligi açisindan çok önemli olduguna dikkat çekti.

Sari noktanin, gözlerin arka bölümünde retinada bulunan renkli ve keskin görmeyi saglayan bir bölge oldugunu belirten Öztürk, "Sigara, sari nokta hücrelerinde bazi hasarlara ve özellikle sari nokta hastaliginin gelismesine, sonrasinda da ilerlemesine yol açiyor. Sari nokta hastaliginda sigara kullanimi önemli bir risk faktörüdür. Sigara kullaniyorsak bugünü yani 31 Mayis tarihini sagligimiz için çok önemli bir firsata dönüstürmeli, sigarayi tümüyle ve tamamen hayatimizdan çikarmaliyiz. Sigarasiz bir Türkiye için, Saglik Bakanligimizin çok önemli çalismalari ve projeleri var. Ülkemizi sigarasiz bir gelecege tasiyalim. Evlatlarimiza, çocuklarimiza saglikli günler, yarinlar ve saglikli bir gelecek birakalim" diye konustu.

Türkiye’de yaklasik 2 milyon kisinin sari nokta hastasi olduguna ve yasa bagli sari nokta hastaliginda artis görüldügüne dikkat çeken Öztürk, su uyarilarda bulundu;

"65 yas üzeri kisilerde hastalik daha sik görülüyor ama 50 yas sonrasi da sari nokta hastaligi için kritik bir dönem. Sari nokta hastaliginin birçok belirtisi söz konusu. Bunlarin basinda görme kalitesinde azalma ve bozulma ile okuma zorlugu, bakilan cismi ve çizgileri dalgali veya kirik görme geliyor. Sari nokta hastaliginin en önemli risk faktörleri hastanin yasi ve kalitimdir. Günes isigi, sigara, yanlis beslenme aliskanliklari, yüksek tansiyon da risk faktörleri arasinda yer aliyor. Sari nokta hastaliginin kuru ve yas tipleri vardir. Hastaligin yüzde 85 ile 90’ini olusturan kuru tipte genellikle görme kaybi yavas olur ve yas tipe de dönebilir. Yas tipte genellikle merkezi görme kaybi hizli ve agirdir. Sari noktada fonksiyon bozulmaya basladiginda çizgilerde kirilma, bulanik görme, merkezi görmenin ve görme alaninin ortasinda kararma ortaya çikar. Yas tip sari nokta hastaliginin tedavisinde göz içi ilaç enjeksiyonlari kullanilir ve ilk 3 ayda her ay yapilir, sonrasinda ihtiyaca ve protokollere göre tekrarlanir. Tedavide amaç görmenin korunmasidir. Bazi özel sari nokta hastaligi tiplerinde fotodinamik tedavi faydali olabilir. Retina hastaliklarinda yeni olarak, klasik lazerlerin tahrip edici etkilerinden uzak olan, esik alti mikropulse lazerler kullanima girmistir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile