İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç tarafından karşılanan Selçuk, eğitim hakkındaki soruları cevaplandırdı. Meslek kavramı hakkında konuşan Selçuk, günümüzde meslek kavramının değişime uğradığını belirterek şöyle konuştu: “Artık emekli olunabilecek, ömür boyu sürdürülebilecek meslek kavramı kalmadı. Kuzey Amerika’da Son 10 yılda en popüler meslekler arasında yaklaşık 8-9 tanesi yeni çıkmış meslekler.” Bilinen mesleklerin tercih sıralamalarında altlara doğru indiğini belirten Selçuk, artık “Meslek nedir?” sorusunun sorgulanması gerektiğini söyledi.
Bugün ilkokula başlayan çocukların 2065-2070’te emekli olacaklarını anlatan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “2060'lı yıllarda emekli olacak çocuklar için bugünkü anlayışımızla bir meslek dayatması içinde bulunmak çok da doğru değil.” Selçuk, bunun için de anne ve babalardan eğitim siyaseti üretenlere kadar ilgili bütün birimlerin meslek kavramını geçmişe göre değil geleceğe göre dizayn etmeleri gerektiğini vurguladı.
Çocukların dijital yaklaşımlara daha çabuk intibak ettiklerinin altını çizen Selçuk, okulların da önümüzdeki zaman diliminde kendi pedagojisini belirten sınıf duvarlarından kurtulup çocuklara uygun hâlde yeniden inşa edilmeleri gerektiğini söyledi.
Sistem olarak 21. yüzyıla girerken tek derdimizin dijital anlamda olmadığına dikkat çeken Selçuk, “Biz 19. yüzyılın binalarında 20. yüzyılın öğretmenleriyle 21. yüzyılın çocuklarını eğitmeye çalışarak bu pedagojiyi sürdüremeyiz” dedi.
TedxIhlasCollegeED Konferansı’nın teması olan “Benim bir rüyam var.” konsepti içinde kendi rüyası sorulduğunda Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye için rüya görmek biraz zor. Çünkü benim Türkiye ile ilgili rüyam biraz anormal psikolojiye girebilir. Çünkü ben, Türkiye'de eğitim sistemi ile ilgili bir rüya göreceksem bu rüyayı belki uyursam görürüm.” Genel olarak ifade edebileceği düşünceleri olduğunu da belirten Selçuk, sözlerine şöyle devam etti: “Eğitmeye çalıştığımız çocuklarımızı bırakıp onları eğitenlere yönelmeliyiz. Asıl işimiz öğretmenleri eğitmek olmalıdır.” Türkiye’nin yeni bir eğitim alfabesine ihtiyaç duyduğunu belirten Selçuk, “En başa gidip biz nasıl düşünüyoruz, insan tabiatından ne anlıyoruz, fıtrat ne demektir, insanın doğası ne anlama geliyor, çocuktan ne anlıyoruz? Bütün bunlarla ilgili eğitimleri verebileceğimiz bir alfabeye döneceğimiz günü hayal ediyorum” diye konuştu.
Prof.dr. Selçuk, İhlas Kolejini Ziyaret Etti
TEDxIhlasCollegeEd Konferansı konuşmacılarından Prof. Dr. Ziya Selçuk, İhlas Koleji’ni ziyaret etti.