Prof. Dr. Sevket Özkaya Açiklamasi 'Ne Grip Ne Covid-19'

Prof. Dr. Sevket Özkaya Açiklamasi 'Ne Grip Ne Covid-19'

Son günlerde çok sayida kisiyi etkisi altina alan grip ve zatürre vakalari nedeniyle hastanelerde yogunluk yasamasina neden oldu. Hastalarin uzun süreli sikayetleri hakkinda konusan Prof. Dr. Sevket Özkaya, su anda görülen virüsün klinik olarak ayirt edilmesinin zor oldugunu ve yataga düsürecek kadar hasta etmeyen ancak oldukça yoran bu hastaligin ne gribe ne covid-19’a uydugunu, süper enfeksiyon olarak tanimlanabilecegini söyledi.

Hastanelerde yogunluk olusmasina neden olan virüsün girip ve covid-19’a pek benzemedigini belirten Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Sevket Özkaya, bunu klinik olarak ayirt etmenin çok zor oldugunu söyleyerek, laboratuvar olarak da covid-19 testlerinin büyük kisminin negatif geldigini ancak covid-19 testlerinin negatif olmasinin, covid-19 olmadigimiz anlamina gelmedigini söyledi.

Prof. Dr. Sevket Özkaya “Klinik olarak; Grip virüsü normalde 2 veya 3 gün sürer ve bulastiriciligi bir iki günde biterdi. Ama simdi evde biri hasta oluyor ve 1 hafta 10 gün içinde tüm ev hastalaniyor ve günlerce sürüyor. Artik 3 yildir hepimizde subklinik dedigimiz bir virüs yükü olustu. Covid-19 salgini öncesi bizi hasta etmeyecek düzeyde aldigimiz grip ve solunum yollarimizi etkileyen virüsler, artik bizi daha kolay hasta etmeye basladi.

Yani hastaliga yakalanma esik degerimizi düsürdü. O yüzden uzadikça uzuyor bu durum” ifadelerini kullandi.

“Vitamin takviyesine gerek yok, dinlenmek yeterli”

Covid-19’un diger virüslere karsi bagisikligimizi da olumsuz yönde etkiledigine de deginen Prof. Dr. Sevket Özkaya, “2 yil, çok izole bir hayat sürdük. Maske ve temizlige o kadar özen gösterdik ki 3 yilda vücudumuz mikroplarla savasma özelligini unuttu. Bundan sonra alacagimiz en akilci önlem; kendinizi halsiz hissettiginizde, eklem agrilari ve ates sikayetlerimiz oldugunda 2 gün dinlenmek ve kendinizi izole etmek” diyerek sözlerine devam eden Dr. Sevket Özkaya, salginin basinda bagisiklik sistemini güçlendirmek için D vitamini basta olmak üzere vitamin tüketim çilginligi yasandigini ancak bunun virüse hiçbir faydasinin olmadigini hatirlatti. Dr. Özkan, normal beslenme, bol sivi ve günlük yeterli meyve ve sebze tüketiminin yeterli oldugunu ifade ederek, ekstra bagisiklik sistemini güçlendirecek bir sey kullanmaya gerek olmadigini, bu hastalikta temel olan vücudu yormadan, mümkün oldugunca dinlenmek oldugunun altini çizdi.

“Süper enfeksiyona yakalanan bir çocuk ve yetiskinde tedavi nasil olmali”

Çocuklarda bu hastaligin daha risksiz olduguna deginen Sevket Özkaya “Ates, kusma ve halsizlik 3 gün sürüyor. Cigerlerine inmesi halinde öksürük ve hiriltili basliyor. Çocuklarda bu sikayetler üzücü elbette ama ciddi bir hastalik olusturmuyor. Çocuklarda su anda bronsit ve astim yaygin olarak görülüyor. Ancak çocuklar hastaliklarini tam olarak ifade edemedikleri için bir hekime danisilmasi sart. Bu virüste esas sorunu anne ve babalar yasiyor hem sikayetler çok uzuyor hem de ev ve is kalitesi etkileniyor. Ama neyse ki ciddi akciger tutulumu artik eskisi gibi degil” seklinde konustu.

“Süper enfeksiyon” dan nasil korunacagiz”

Maskeye geri dönme zamaninin geldigine isaret ederek, korunmanin maske ve mesafe oldugunu belirten Dr. Özkaya, evde takmaya gerek olmasa da toplu yerlerde ve özellikle toplu tasimada mutlaka maske takilmasini önerdi. Özkan son olarak, grip asisini da 65 yas üstü ve kronik hastaligi olan ve risk altinda bulunan saglik çalisanlarina öneriyoruz diyerek sözlerini tamamladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile