Moderatörlüğünü Prof. Dr. Güven Özdemir'in yaptığı panelde Prof. Dr. Özcan Seçmen, Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Sıkı, Prof. Dr. Ataç Uzel, Doç. Dr. Aykut Güvensen, Doç. Dr. Kerim Çiçek ve Doç. Dr. Bekir Keskin konuştu.
Dünyada 10 bin 643 kuş türü bulunduğunu kaydeden sıkı, bunların yüzde 25’inin neslinin tehlike altında olduğunu vurgulayarak, “Dünya'da en fazla kuş türü Güney Amerika kıtasında olup 3 bin 370 tür bilinmekte. En az kuş tür ise 85 ile Antartika’da.” dedi.
Türkiye’deki kuş türü yoğunluğu hakkında da bilgi veren Mehmet Sıkı, “Türkiye’de 469 kuş türü gözlenmekte olup bu türlerden 400’ü her zaman Türkiye’de gözlenmekte, 305 tür de Türkiye’de kuluçkaya yatabilmektedir. Bu kadar türün gözlenmesinin başlıca nedenleri Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında doğal bir köprü olması nedeniyle üç önemli kuş göç yolunun üzerinden geçmesi, farklı iklim, bitki ve ortam çeşitliliğin bulunması, sulak alanların zenginliğidir. Bu haliyle Türkiye, kuşlar için tam bir doğal cennet durumundadır ancak 1960 yılından sonra, yani 50 yıl içinde yılanboyun, kelaynak ve yakalı toyun nesilleri tükenmiştir. Kuşların yaşama alanlarına yapılan olumsuz müdahaleler bu hızla devam ederse tepeli pelikan, sürmeli kız kuşu, mezgeldek, yaz ördeği, dikkuyruk ördeği ve toyun da aralarında bulunduğu altı türün nesli Türkiye’de yok olabilir. 289 kuş türünün gözlendiği İzmir Kuş Cenneti sulak alanının gelecek nesillere bozulmadan aktarılabilmesi için tüm İzmirlilerin ilgisi gün geçtikçe artmaktadır.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sıkı: Türkiye Adeta Kuş Cenneti
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlenen "Biyoçeşitlilik" konulu panelde konuşan Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Türkiye’nin ornitolojik (kuş türleri) bakımından adeta bir cennet olduğunu söyledi.