Prof. Dr. Taşdemir: AB Müzakerelerinde En Büyük Sıkıntı Kıbrıs Sorunu

Prof. Dr. Taşdemir: AB Müzakerelerinde En Büyük Sıkıntı Kıbrıs Sorunu

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Taşdemir, AB müzakere sürecinde en büyük sıkıntının Kıbrıs sorunu olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Küresel Gelişme ve Etkileşim Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Taşdemir, Türkiye ve AB ilişkilerinde gelinen son noktayı anlattı. AB-Türkiye müzakerelerinin 3 Ekim 2005 tarihinde resmen başladığını söyleyen Prof. Dr. Taşdemir, 35 başlık altında yürütüldüğünü vurguladı. Taşdemir, bu başlıklardan 8'i olan Malların Serbest Dolaşımı, İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunum Serbestisi Yerleşim ve Hizmet Sağlama Hakkı, Mali Hizmetler, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Balıkçılık, Taşımacılık Politikası, Gümrük Birliği ve Dış İlişkiler başlıklarının Katma Protokol'ün Kıbrıs'a genişletilmemesi nedeniyle AB, 5'inin de Fransa nedeniyle askıda olduğunu ifade etti.

Rumların ise İş Gücünün Serbest Dolaşımı, Enerji, Hukuki ve Temel haklar, Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, Eğitim ve Kültür, Dış Güvenlik ve Savunma başlıklarının daha askıya alınması için baskı yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Taşdemir, Rumlar’ın AB Dönem Başkanlığı nedeniyle Türkiye’nin AB Dönem Başkanlığı ile ilişkileri dondurma taraftarı olduğunu da ifade etti.

Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin aşılması gereken birçok engelle dolu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşdemir, "Bu engellerin en önemlisi ise Kıbrıs sorunudur. AB, Türkiye’ye Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması için bastırırken, diğer bir yandan da Ada’daki askeri varlığın sona erdirilmesi ile Türk liman ve havaalanlarının imzalanan Ankara Anlaşması Ek Protokolü uyarınca Kıbrıs Cumhuriyeti’ne açılması yönünde uyarıda bulunmaktadır. Masadaki bir diğer sorun da ifade özgürlüğüdür. Ayrıca din özgürlüğünün genişletilmesi konusunda da beklenti var." diye konuştu.

Türkiye ile AB arasında şuanda 13 başlıkta müzakerelerin devam ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Taşdemir, rekabet politikaları, kamu alımları ile sosyal politikalar ve istihdam başlıklarında müzakerelerin de açılabileceğini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile