Prof. Dr. Tasova Açiklamasi 'Asi Agir Vakalari Engelliyor'

Prof. Dr. Tasova Açiklamasi 'Asi Agir Vakalari Engelliyor'

Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Yesim Tasova, hiçbir asinin virüsü yüzde 100 oraninda engellemeyecegini ancak agir vakalarin önüne geçilebilecegini belirterek, “Yogun bakimda yatanlarin tamamina yakini asisiz olanlar. Bunlar mutasyon geçiren virüslerdir. Ufacik mutasyonlar bile asiyla ilgili sikinti olusturabilir. Asi olundugunda vücutta uzunca bir süre antikor olacagi için virüs kalmayacak. Ortada dolasan virüsler de azalacak ve mutasyon sansini yitirecek” dedi.

Prof. Dr. Yesim Tasova, Ihlas Haber Ajansi’na yaptigi açiklamada, Adana’nin düsük riskli iller arasinda yer aldigini belirterek, “Asi duyarliligi anlaminda çok sevindirici bir durum. Çünkü bu pandemiden korunmamizin en önemli yolu asi olunmasi. Toplumun yüzde 60-70’i asi oldugu zaman daha agir vakalarin olmasi engellenecek. Hastanelerimiz ve yogun bakimlarin daha az doluluk anlamina gelmesi demek olacak. Adana’yi daha erken bu kategoriye geçer diye bekliyordum ama bu da sevindirici” diye konustu.



“Asi olmuyorlarsa PCR testine katlanmak durumundalar”

6 Eylül’den itibaren konser, sinema ve tiyatro gibi faaliyetlere katiliminda negatif PCR testi zorunlulugu getirilmesini de yorumlayan Prof. Dr. Yesim Tasova, “Asi olunmuyorsa diger insanlarin da korunmasi adina kisilerin negatif olmasi beklentisi içerisindeyim. O yüzden tek korunma yolu asi oldugu için bu PCR testi olayina katlanmak durumunda olduklarini düsünüyorum kendi adima” dedi.

Yogun bakimdaki hastalarin genelinin asisizlardan olustugunu anlatan Prof. Dr. Tasova, “Adana’daki yogun bakim doluluk orani da Türkiye’deki orana benziyor. Yogun bakimda yatanlarin tamamina yakini asisiz olanlar. Bir de ilk 2 dozu Sinovac olmus, aradan 6-8 ay geçmesine ragmen 3.doz asisini olmamis kisiler var. Tabi ki baktiginiz zaman Biontech ve diger asilarla ilgili yüzde 90-95 oraninda koruyuculuk var. Ancak yüzde 5-10’luk bir grupta ne yapilirsa yapilsin o koruyuculugu alamiyor. Böyle bir grup oldugunu da akilda tutmak lazim” ifadelerini kullandi.

“Hiçbir asi virüsü yüzde 100 engelleyemez”

Hiçbir asinin virüsleri yüzde 100 oraninda engellemedigini belirten Prof. Dr. Tasova, sunlari kaydetti:

“Asinin en önemli yarari agir enfeksiyonu engellenmesi ve hastaneye yatis ile yogun bakim doluluk oranlarinin azalmasi yönünde olacak. Örnegin grip asisi oldugumuzda da grip enfeksiyonuna yakalanabiliyoruz. Hiçbir asi yüzde yüz engelleyemez. Çünkü bunlar mutasyon geçiren virüslerdir. Ufacik mutasyonlar bile asiyla ilgili sikinti olusturabilir. O nedenle önemli olan asinin yapilip, agir vakalarin engellenmesidir. Asi oldugunuzda vücutta uzunca bir süre antikor olacagi için vücutta virüs kalmayacak. Ortada dolasan virüsler azalacak. Mutasyon sansini yitirecek. Bütün varyantlarin nedeni ortamda virüsün olmasi. Bu virüsler de zaten çok mutasyon geçiriyorlar.”

Prof. Dr. Yesim Tasova, pandeminin sonunun; maske, mesafe ve hijyene önem gösterip asi olarak ortamdaki virüsün azalmasiyla mümkün olacagini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile