Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Astim Ve KOAH Hastalari Çöl Tozuna Dikkat Etmeli'

Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Astim Ve KOAH Hastalari Çöl Tozuna Dikkat Etmeli'

Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden rüzgar ile tasinan tozun ülke üzerindeki hava kalitesini etkiledigine dikkat çeken Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Astim ve KOAH basta olmak üzere akciger hastalarimiz bu konuda dikkatli olmalilar. Çünkü havada izin verilen miktarlarin üzerinde bulunan toz ve gazlarin solunmasi akciger hastalarimizin dengesini bozabilir, astim ve KOAH alevlenmelerine neden olabilir” dedi.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, Afrika çöl tozlari hakkinda uyarilarda bulundu. Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden kalkan tozun ülke üzerindeki hava kalitesini etkiledigine deginen Prof. Dr. Özlü, “Astim ve KOAH basta olmak üzere akciger hastalarimiz bu konuda dikkatli olmalilar. Çünkü havada izin verilen miktarlarin üzerinde bulunan toz ve gazlarin solunmasi akciger hastalarimizin dengesini bozabilir, astim ve KOAH alevlenmelerine neden olabilir. Bu hastalarin hava kirliliginin arttigi dönemlerde acile basvuru ve ölüm oranlarinin arttigina dair daha önce yasanmis büyük hava kirliligi epizotlardan bildirilen veriler vardir” diye konustu.



“Astim ve KOAH hastalarinda sikâyetler ortaya çikabilir”

Bu dönemde astim ve KOAH hastalarinin sikâyetlerinin artabilecegini dile getiren Prof. Dr. Özlü, “Hastalarimizin sikâyetleri ortaya çikabilir, var olan yakinmalari artabilir, mevcut tedavileri yetersiz kalabilir. Nefes darligi, öksürük, balgam, hiriltili solunum gibi yakinmalariniz ortaya çikmissa veya bu yakinmalarinin siddet ve sikliginda artma varsa, genel durumunuzda bir bozulma hissediyorsaniz, uykudan uyandiran sikâyetleriniz oluyorsa hemen hekiminize basvurulmalidir” seklinde konustu.



“Tozun yogun oldugu saatlerde disari çikilmamali”

Tozun yogun oldugu saatlerde dikkat edilmesi gerektigini belirten Prof. Dr. Özlü, “Özellikle tozun yogun olarak hissedildigi saatlerde disariya çikmayiniz, pencerelerinizi kapali tutunuz. Disariya çikmaniz mutlaka gerekli ise maske kullaniniz” dedi.



“Çöl tozu gözlerde kurumaya neden olabilir”

Çöl tozlarinin bireyi olumsuz etkileyebilecegini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “Çöl tozlari gözlerde ve ciltte kurumaya, tahrise, kasinti ve kizariklik gibi yakinmalara neden olabilir. Esya ve yüzeylerde çizilmelere, tahriplere, boyalarda deformasyona da yol açabilir. Çöl tozlari ile tasinan mantarlar solunabilir ve duyarli konakçilarda akciger enfeksiyonlarina neden olabilir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile