Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Sabahlari Uykudan Uyandiran Nefes Darligina Dikkat'

Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Sabahlari Uykudan Uyandiran Nefes Darligina Dikkat'

Astimin ihmal edildigi takdirde ölüme yol açabilecegini belirten Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Eger zaman zaman bilinen veya bilinmeyen tetikleyici faktörlerle ortaya çikan; tedaviyle veya tedavisiz bir süre sonra gerileyen, ama sik sik tekrarlayan, özellikle sabaha karsi sizi uykudan uyandiran nefes darligi, hisiltili solunum, öksürük ve gögüste sikisma hissi gibi yakinmalariniz varsa sizde astim olabilir” dedi.

Ülkemizde her 4-5 evden birisinde bir astimli hasta bulundugunu isaret eden Medical Park Karadeniz Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Astim Günü nedeniyle uyarilarda bulundu.

“Astim ölümleri, diger pek çok hastaliktan ölümlere göre çok daha genç ölümlerdir”

Astim tedavi edilmediginde kisinin yasam kalitesini çok bozdugunu ve bazen ölümlere neden olabileceginin altini çizen Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Astim ölümleri, diger pek çok hastaliktan ölümlere göre çok daha genç ölümlerdir. Eger zaman zaman bilinen veya bilinmeyen tetikleyici faktörlerle ortaya çikan; tedaviyle veya tedavisiz bir süre sonra gerileyen, ama sik sik tekrarlayan, özellikle sabaha karsi sizi uykudan uyandiran nefes darligi, hisiltili solunum, öksürük ve gögüste sikisma hissi gibi yakinmalariniz varsa sizde astim olabilir. Astimli hastalarin birçogunda hapsirma, burunda kasinti, akinti, tikanma ve geniz akintisi gibi alerjik nezle belirtileri de eslik edebilir” ifadelerini kullandi.

“Hastalarin çogu ev tozuna, polenlere ve kedi-köpek alerjenlerine duyarli”

Astimli hastalarin büyük çogunlugunda ev tozu akarlarina, polenlere, küf mantarlarina, kedi ve köpek alerjenlerine karsi duyarlilik saptandigina dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, “Astim kolay tani konulan ve tedaviyle kontrol altina alinabilen bir hastaliktir. Güncel tedavilerle astimi olan hastalar, astimi olmayan kisiler gibi normal bir yasam sürdürebilmektedir. Astimin kontrol altina alinmasi için hekim ile hastanin, çocuk hastalar için ailesinin isbirligi yapmasi gerekmektedir” diye konustu.



“Keskin kokular, nem ve duman ataklara yol açabilir”

Astimla zaman zaman baska hastaliklarin da karistirilabilecegine isaret eden Prof. Dr. Özlü, dikkat edilmesi gerekenler hakkinda su bilgileri paylasti:

“Astimla karisabilecek durumlarla ayirici tanisinin yapilmasi, hasta için en uygun tedavinin seçilmesi, eslik eden hastaliklar varsa tedavisi, tetikleyici faktörlerden uzaklasma, tedaviye uyum, nefes yoluyla alinan ilaçlarin dogru yöntemle kullanilmasi ile astim basariyla tedavi edilir. Bazen meslekler, gidalar, keskin kokular, nem, duman, isyeri ortaminda maruz kalinan gaz ve tozlar, bazi ilaçlar, solunum yolu enfeksiyonlari, mevsim ve iklim degisimleri astimli hastalarda kötülesmeye, akut astim ataklarina yol açabilir. Günümüzde astim tedavisinde kullanilan etkin ve güvenli ilaçlara sahibiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile