Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Verem Küresel Olarak En Çok Öldüren Hastaliklar Arasindaki Yerini Sürdürüyor'

Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Verem Küresel Olarak En Çok Öldüren Hastaliklar Arasindaki Yerini Sürdürüyor'

Verem küresel olarak en çok öldüren hastaliklar arasinda hala yerini korurken, her yil yaklasik 1,5 milyon kisinin bu hastalik yüzünden dünyada hayatini kaybettigi belirtildi.

’1-7 Ocak Verem Egitimi ve Farkindalik Haftasi’ nedeniyle degerlendirmede bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de son 20-25 yil içerisinde veremin oldukça azaldigini söyledi.

Özlü “Türkiye artik veremin az görüldügü ülkeler arasinda yer aliyor. Bizim verem sayimiz Avrupa’nin ortalamasindan bile düsük” dedi.

Veremin küresel olarak en çok öldüren hastaliklar arasindaki yerini hala sürdürdügünü belirten Özlü, “Verem küresel olarak en çok öldüren hastaliklar arasinda hala yer almaya devam ediyor. Yaklasik her yil 1 buçuk milyona yakin insan veremden dolayi ölüyor ama Türkiye’de son 20-25 yil içerisinde verem oldukça azaldi. Türkiye’de Iyi bir verem kontrolü var, basari saglandi, iyi bir takip ve tedavi sistemi var. Verem savas dispanserlerimiz ve Saglik Bakanligi’miz bu konuda çok iyi bir teskilatlanma ve basari gösterdi. Türkiye artik veremin az görüldügü ülkeler arasinda yer aliyor. Bizim verem sayimiz Avrupa’nin ortalamasindan bile düsük. Tabi hala bizde verem hastasi var, bulasma riski var” dedi.



“Savaslar, göçler ve kötü barinma sartlari veremi besliyor”

Savaslar, göçler ve kötü barinma sartlarinin veremi besledigine dikkat çeken Özlü, “Özellikle su anda veremin çok görüldügü ülkeler bize de komsu Gürcistan gibi, Dogu Avrupa’daki ülkelerde çok fazla. Dolayisiyla oralardan Türkiye’ye giris çikislar oldukça verem hastalari da geliyor oradan da bulas olabiliyor. Savaslar, göçler ve kötü barinma sartlari veremi besleyen seyler. Dolayisiyla dünyada da bu tür sorunlar var. Türkiye de bu tür sorunlarin yasandigi insanlarin geldigi bir ülke. O açidan da dikkatli olmakta fayda var. Verem insandan insana bulasan bir hastalik. Öksürmeyle, hapsirmayla, nefes alip verme ile etrafa saçilan basillerin solunmasiyla bulasiyor. Onun için hasta olan kisi ile kapali bir ortamda uzun süreli bir yakin temas bulasmanin en önemli faktörü. Açik alanda genelde bulasma çok olmaz. Özellikle hasta ile ayni evde yasayan, ayni ofiste beraber bulunan, ayni sinifta bulunan kisilerin birbirine bulasma riski yüksek. Gizli verem diye bir tabir kullaniyoruz Latent Tüberküloz tibbi karsiligi. Bu son zamanlarda Türkiye’de Latent Tüberküloz ile ilgili tedavi gerektiren hasta sayisinda bir artis var. Türkiye’de özellikle son 20-25 yildir verem azaldi ama daha önceki yillara gittigimizde toplumda yasayan 30-40 yasin üzerindeki popülasyonda verem mikrobuyla karsilasan ve mikrobu almis ve onu yenmis kisiler var. Verem hastasi degil bu kisiler, bulastirici da degil, tedavi de gerekmiyor aslinda bunlara. Ama verem mikrobunu tasiyorlar. Almislar ancak bagisiklik sistemi onu yenmis, baskilamis, durdurmus. Bu kisiler günümüzde bir rahatsizliga yakalandiginda bunlarda bagisikligi baskilayan tedaviler kullaniliyor. Kortizon da bunlardan bir tanesi, TRF ilaçlar var, kemoterapi ilaçlari var. Bunlar bagisiklik sistemini baskilayan ilaçlar oldugu için kisinin bagisiklik sistemi zayifliyor. Zayiflayinca da daha önce vücuda giren verem mikrobu tekrar bagisiklik sisteminin baskisindan kurtuldugu için üremeye, çogalmaya basliyor ve verem hastaligina yol açiyor. Normalde bu gizli verem vakalarini biz tedavi etmiyoruz ama bu tür bagisikligi baskilayan tedavi almasi gerekiyorsa o zaman bunun tedavisi gerekiyor. Tedavi etmezseniz bagisikligi baskilayan ilaçlari kullandiktan sonra tekrar verem oluyor. Onlara biz koruyucu tedavi uyguluyoruz. Hem hastayi koruyoruz hem de hastaligi bulastirabilecek kisileri korumus oluyoruz. Son yillarda bu bagisikligi baskilayan tedaviler çok arttigi için verem hastalarinda da bir artis söz konusu olabilir. Onun için bu koruyucu tedavi çok önemli” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile