Prof. Dr. Tezer Kutluk Açiklamasi 'Kanser Sadece Tibbi Degil, Ekonomik Olarak Da Bir Hastalik'

Prof. Dr. Tezer Kutluk Açiklamasi 'Kanser Sadece Tibbi Degil, Ekonomik Olarak Da Bir Hastalik'

Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu Dernegi Genel Baskani Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserin sadece tibbi olarak degil ekonomik olarak da bir hastalik oldugunu ifade ederek, “Yillik kanserin dünyaya maliyeti 16 trilyon dolar. Dolayisiyla bir taraftan kanser yilda 10 milyon cani alirken, ekonomiye de büyük bir yük getiriyor” dedi.

Türkiye’nin en eski ve en köklü kanser sivil örgütü olan ve dünyanin da en kidemli kanser örgütleri arasinda yer alan Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu Dernegi tarafindan 4 Subat Dünya Kanser Günü dolayisiyla farkindalik olusturmak amaçli dernegin genel merkezinde basin toplantisi düzenlendi.

Dernek Genel Baskani Prof. Dr. Tezer Kutluk ve Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Burça Aydin, gerçeklesen toplantida kansere iliskin verilerin ve hastaliga karsi alinabilecek önlemleri anlatti.

Kisa ve orta vadede alinacak önlemler 4 milyon yasami kurtarabilir

Genel Baskan Kutluk, dünyada her yil yaklasik olarak 20 milyon kisinin kanser oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Kutluk, 20 milyon hastadan 10 milyon kisinin ise kanserden dolayi hayatini kaybettigini sözlerine ekleyerek, “Bu sayidan Türkiye’ye düsen rakam eriskin kanserleri için 230 binden fazla. Simdi biz 10 milyon ölüm olunca hep söyle bir seslenisimiz var, 10 milyon nedenimiz var. Çünkü kisa orta vadede alinabilecek tedbirlerle bu ölümlerin yaklasik 4 milyon kadarinin önlenebilecegini biliyoruz. Önemli olan dünyadaki devletlerin sivil toplumunu veya tüm paydaslarin bu aksiyonlari gösterip önlenebilir olan kisa ve orta vadedekileri önleyebilecek olmasi” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Kutluk, kanserin dünyaya yillik maliyetinin 16 trilyon Amerikan dolari oldugunu dile getirerek, “Güvenilir bir rakam, Dünya Kanser Kontrol Örgütünün sundugu rakam, bize kanserin dünyaya yillik maliyeti 16 trilyon dolar. Dolayisiyla bir taraftan kanser yilda 10 milyon cani alirken, ekonomiye böyle büyük bir yük getiriyor” dedi.



“Kanser sadece tibbi bazda bir hastalik degil, ayni zamanda ekonomik olarak da bir hastalik”

Prof. Dr. Kutluk, kanserin önlenmesi çerçevesinde yapilacak yatirimin devletlere ekonomik olarak da yarar saglayacagini kaydetti.

Kutluk, kanserin önlenmesi konusunda 11.4 milyar Amerikan dolari yatirim yapildigi taktirde devletlerin 100 milyar Amerikan dolari kar edecegini sözlerine ekleyerek, “Bu kar amaciyla yapilan bir sey degil, insanlari kurtarmak amaciyla yapilan bir sey. Birçok insani kurtarirken de aslinda ekonomiye de böyle bir katki sagliyorsunuz. Dolayisiyla insanlarin yasamina her sekilde dokunuyorsunuz. Yani kanser sadece tibbi bazda bir hastalik degil, ayni zamanda ekonomik olarak bir hastalik” seklinde konustu.



Istanbul ve Ankara’daki bazi yapilar, kampanya renkleriyle isiklandirilacak

Prof. Dr. Kutluk dünyada kampanya renklerinin ‘turuncu ve mavi’ olarak belirlendigini belirterek, “Dünyanin farkli yerlerinde kampanya renkleri olan turuncu ve mavi renklerle dünya isiklandiriliyor. Dünyanin neresine giderseniz gidin örnegin ABD’de Niagara Selalesi isiklandirilmis, New York’un en yüksek binasi isiklandirilmis oluyor. Türkiye’de biz Ankara’da Atakule’de, Istanbul’da da Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprülerini turuncu ve mavi renkle isiklandirarak, bir taraftan halkimiz için kanserdeki farkindaligin altini çizmek için, diger taraftan da arastiricilara ve devlete görevlerini hatirlatiyoruz” dedi.



“Kanser hastalarinin yüzde 70’i düsük gelirli ülkelerde yasamasina ragmen, kaynaklarin yüzde yetmisinden fazlasi üst gelir kategorisindeki ülkelerde harcaniyor”

Prof. Dr. Kutluk kanser tedavisinde dünya genelinde esitsizlik oldugunu dile getirdi. Kanser tedavisinde dünyadaki en büyük sorunlardan birisinin de insanlar arasindaki esitsizlik olduguna dikkat çeken Kutluk, “Esitsizlik, zengin fakir demeden, ülkelerin nasil yönetildigine bakilmaksizin esitsizlik sorunu olusturuyor. En zengin ülkeye bile gittiginiz zaman, insanlarin saglik hizmetine erisimi fark olusturabiliyor. ABD’ye gittiginiz zaman siyahla beyazin saglik hizmetine erisebilme, tani ve tedaviden yararlanmasi farkli olabiliyor. Kanser hastalarinin yüzde yetmisinden fazlasi düsük gelirli ülkelerde yasadigi halde kanserle ilgili kaynaklarin yüzde yetmisinden fazlasi üst gelir kategorisindeki ülkelerde harcaniyor. Dünyanin esitsizlik diye problemi var” seklinde konustu.

Prof. Dr. Kutluk, Türkiye’de kimsenin çocuk onkoloji-hematoloji uzmani olmak istemedigini de dile getirdi. Gelecekte problem olmamasi için simdiden tedbir alinmasi gerektigini dile getiren Kutluk, kaygilarini, “Türkiye’de artik kimse çocuk onkoloji-hematoloji uzmani olmak istemiyor. Devletin bu konuda tedbir almasi gerekiyor. Türkiye’de çok fazla çocuk kanseri yok, yillik ortalama 3 bin ile 4 bin vaka. Bu 3 bin ile 4 bin vakaya bakacak çocuk onkoloji-hematoloji uzmani konusundaki açigin kapatilmasi konusunda tedbir alinmasi gerekir” seklinde dile getirdi.

Dernegin Genel Sekreteri Prof. Dr. Burça Aydin ise dünyada çocuk kanserlerinin tedavisinin basarili olduguna dikkati çekti. Prof. Dr Aydin, özellikle gelismis olan ülkelerde saglik harcamalari daha yüksek olmasindan dolayi tedavinin basarili oldugunu söyledi.

Aydin, bazi ülkelerde tedavi yüzdesinin yüzde 20’lerde oldugunu ifade ederek Türkiye’nin kanserin tedavi edilmesinde iyi bir yerde oldugunu dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile