Prof. Dr. Tokdemir'den Önemli Açıklamalar

Fırat Üniversitesi Adli Tıp Kurumu Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, ''Bu kurmuş olduğumuz kurulda bir arkadaşımız da çocuk psikiyatrisi olarak görevlendirildi. 6 kişilik kurulumuz tarafından muayeneler edildikten sonra raporlar düzenlenecek. Bu raporlarda mahkemelerde nihai rapor niteliği taşıyacak'' dedi.

Tokdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında çıkarılan 5237 sayılı Türk Ceza Yasası'nın 102. ve 103. maddesi gereğince cinsel saldırıya uğramış her türlü cinsten kişinin ruh sağlığının bozulup, bozulmadığı yönünde rapor düzenlenmesi gerektiğini hatırlattı.

Belirttiği hüküm gereğince cinsel saldırı mağdurlarının hekim muayenelerinin yanı sıra ruhsal muayenelerinin de yapıldığını, bu anlamda çok büyük sıkıntıların yaşandığını aktaran Tokdemir, bu konuda FÜ Hastanesi, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin hazırladığı raporların mahkemelerde 'ön rapor' olarak kabul edildiğini ve nihai karar için yeterli kabul edilmediğini anlattı.

Tokdemir, cinsel saldırı mağdurlarının Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'ne gönderilip, muayeneleri yapılarak nihai raporların alınması gerektiğini bildirdi. Ancak 6'ncı İhtisas Kurulu'na gönderilen mağdurların en erken 3 ay sonraya randevu aldığını ifade eden Tokdemir, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bunun üzerine Yargıtay tarafından bir içtihat geliştirdi ve üniversitelerde bu tür kurulların kurulabileceğini söyledi.

FÜ'de biz de 6 kişiden oluşan bir kurul kurduk. Bundan sonra cinsel saldırı mağduru olan kişilerin, tekrar bir mağduriyetine sebebiyet verecek şekilde İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek, aylarca sıra beklemeye gerek duymadan raporlarını alabilecek. Bu kurmuş olduğumuz kurulda bir arkadaşımız da çocuk psikiyatrisi olarak görevlendirildi. 6 kişilik kurulumuz tarafından muayeneler edildikten sonra raporlar düzenlenecek. Bu raporlarda mahkemelerde nihai rapor niteliği taşıyacak. Bağlayıcı değil tabii ki bu raporlar ama Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Kurulu'nun verdiği raporlar eş değer olarak kabul edilecek.''

-Kurul, bölgeye hizmet edecek-

Kurdukları kurul sayesinde adaletin de tecelli etmesinin daha da hızlanacağına vurgu yapan Tokdemir, ''Kurulumuz, önümüzdeki aydan itibaren hasta kabulüne başlayacak. Kurulumuz da bize başvuran ve civardaki Tunceli, Bingöl ve Muş gibi illerimize hizmet verecek. Bize hangi mahkemeden olgu gönderilirse biz bunları değerlendireceğiz. Yeni kurul dolayısıyla bölgeye büyük bir hizmet olacak'' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile