Prof. Dr. Turan Açiklamasi 'Petrol Sizintisi Iskenderun Körfezini De Tehdit Edebilir'

Prof. Dr. Turan Açiklamasi 'Petrol Sizintisi Iskenderun Körfezini De Tehdit Edebilir'

Iskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cemal Turan, petrol sizintisinin Iskenderun Körfezini de tehdit edebilecegini söyledi.

Prof. Dr. Cemal Turan yaptigi açiklamada, Suriye’nin kuzeybatisinda, Akdeniz kiyisinda yer alan Banyas kentindeki bir rafineride geçen hafta basinda olusan petrol sizintisinin hizla Dogu Akdeniz açik sularinda yayildigini belirterek, "Uydu verileri, mevcut akinti sistemi ve meteorolojik veriler kullanilarak yaptigimiz degerlendirmelere göre olusan petrol sizintisinin Dogu Akdeniz mevcut kuzey-kuzeybati yönlü küçük Asya akinti sistemi ve çarsamba ve persembe günleri güney-güneybatidan esecek 3 ila 5 kuvvetindeki rüzgar ile kötü ihtimalle İçel ve Iskenderun Körfezleri’ni de tehdit edebilir" dedi.

Petrolün ulasmasi durumunda kiyisal ekosistemi olumsuz yönde etkileyecegini belirten Prof. Dr. Turan, "Bu petrol sizintisi Iskenderun Körfezine ulasmasi durumunda mevcut akintilar göz önüne alindiginda körfezinde ilk olarak Karatas ve Yumurtalik bölgelerinde bulunan Akyatan lagünlerini etkiler. Petrol sizintisi birçok sucul canliya ev sahipligi yapan Körfezimizin kiyisal alanlarinda bir çevre felaketine neden olabilir. Bu nedenle yetkililerin açik sularda müdahale etmesi çok önemlidir, zaten yetkililer bu yönde çalismalara baslamistir. Bunun için elimizde yeterince deniz pedlerinin mevcudiyeti önemlidir ve ayrica yangin riskine karsi da gerekli önlemler alinmalidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile