Prof.Dr. Varinli Toplumların ilerlemesinde yabancı kültürlerle etkileşim çok önemli

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İnci Varinli, toplumların ilerlemesinde yabancı kültürlerle olan etkileşimin büyük önem arz ettiğini söyledi.

Pr

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İnci Varinli, toplumların ilerlemesinde yabancı kültürlerle olan etkileşimin büyük önem arz ettiğini söyledi.

Prof.Dr. İnci Varinli, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından I. Diller ve Kültürler Haftası kapsamında düzenlenen konferansta konuştu.

Diller ve Kültürler Haftası etkinliklerinin ilkini gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Varinli, toplumların gelişmesinde yabancı kültürlerle etkileşimin önemine değindi.

Varinli, toplumların dilleri ile düşünüp, üreterek kültürlerini yaşadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: "Gerek sosyal gerekse maddi kültür unsurları ancak dil ile gelecek nesillere aktarılmaktadır. Özellikle günümüzde globalleşen dünyada sınırlar kalkmış ve insanlar arası diyalog ve kültürler arası alışveriş kolaylaşmış ve artmıştır." dedi.

Sosyal anlamda bilimsel, kültürel paylaşımların kolaylaştığını ve artığını ifade eden Varinli, "Farklı kültürlerle diyalog farklı bakış açılarını da beraberinde getirmektedir. Farklı olan her bakış açısı, hem toplumun hem de bireyin gelişmesine öncü olmaktadır. Bozok Üniversitesi olarak Yozgat'ın gelişmesine katkıda bulunmak ve dünya ile iletişime aracı olmak ve uluslar arası dostluğa katkıda bulunmak amacıyla üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Yabancı Diller bölümü kurduk. Bu çerçevede hem Uzakdoğu'ya hem de Latin dünyasına ulaşmayı hedefleyerek Japon Dili ve Edebiyatı ile İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümlerini açtık. Amacımız bu etkinlikleri her yıl kapsamını geliştirerek sürdürmektir." diye konuştu.

Etkinliklere katılmak için Yozgat'a gelen Küba Cumhuriyeti Büyükelçisi Horhe Kesada Konsepsiyon ise Türkiye'nin Kübalılar için uzak bir ülke olduğunu fakat tamamen yabancı bir ülke olmadığını söyledi. Konsepsiyon, "Çünkü her ne kadar Lübnan ve Suriyeli olsalar da Kübalıların Türk diye adlandırıldığı birçoğunun başta kumaş olmak üzere meşhur tüccarların binlercesi adamıza gelmiştir. Bu sebepten dolayı Türkler geçmişimizde tarihimizde var olan şahsiyetlerdir." şeklinde konuştu.

Vali Amir Çiçek de Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözüyle başladığı konuşmasında Türk milletinin her zaman barıştan ve birlikten yana olduğunu ifade etti.

Çiçek, "Hiçbir zaman savaşın ve ayrılığın yanında olmadık. Küreselleşen dünya ülkeleriyle de her zaman birlik beraberlik içerisinde ilişkilerimiz, dostluklarımız devam etmektedir. Türkiye son yıllarda dünya ülkeleri arasında her konuda söz sahibi olan bir ülkedir. Bozok Üniversitemizin bu etkinlikleri, açmış olduğu yabancı diller bölümü ile farklı kültürlerin bir araya gelerek kaynaşmasını sağlayacak." şeklinde konuştu.

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki konferansa etkinlikler için Yozgat'a gelen Küba Büyükelçisi Horhe Kesada Konsepsiyon, Ekvator Büyükelçisi Agusto Sa Korriyera, Mekadonya İştip Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sasa Mitrev'in yanı sıra Yozgat Valisi Amir Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Talat Özpozan, İl Emniyet Müdürü Ekrem Nalcı, Rektör Yardımcısı Cengiz Soykan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konuşmaların ardından Vali Çiçek ve Belediye Başkanı Başer tarafından, Küba Büyükelçisi Konsepsiyon ve Ekvator Büyükelçisi Korriyera'ya birer plaket verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile