Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Göç: Türkiye'nin ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu''nun açılışında, Türkiye'nin her türlü göçün yoğun olarak yaşandığı bir ''göç ülkesi'' olduğunu, yoğunluğu azalmış olsa da ülke içinde yılda 600 bini aşkın kişinin bulunduğu yerden bir başka kente göç ettiğini söyledi.
Bu olağanüstü hareketliliğin sosyal, siyasal, ekonomik sonuçları da beraberinde getirdiğini, bu sonuçların Gaziantep'e, Türkiye'ye, bölgeye ve dünyaya olumlu sonuçlar verecek şekilde değerlendirilmesi için çözümler oluşturmanın, bir bilim kurumu olarak Gaziantep Üniversitesi'nin öncelikli görevleri arasında olduğunu ifade eden Coşkun, şöyle konuştu:
''Ülkemiz zorunlu göçlere de tanıklık etmektedir. 1900'lerin başında yaşanan göçlerden sonra son yıllarda da terörden kaynaklı bir göç dalgası yaşanmış ve çok sayıda insanımız göç etmek zorunda kalmıştır. Zorunlu göçler bölgemizdeki siyasi gelişmelere bağlı olarak da sıkça gündeme gelmektedir. Halen hemen yanı başımızdaki Kilis'te, İslahiye'de, Hatay'da 30 bine yakın Suriye vatandaşı yaşamaktadır.
Ülkemiz uluslararası göç bakımından da son derece önemli bir transit geçiş koridoru olarak bilinmektedir. Ancak son yıllarda Türkiye legal ve illegal pek çok yabancı göçmenin kalıcı olarak göç ettiği bir hedef ülkeye dönüşmektedir. Göç hareketliliği içinde mülteciler ve iltica da büyük yer tutmaktadır. Bu konu artık hepinizin konusudur.''
Prof. Dr. Coşkun, Gaziantep'te, Türkiye'de ve dünyada bilinen, ciddiye alınan, özellikle bölgedeki göç hareketlerini yakından takip ederek insanlığa, barışa ve refaha katkı sağlayacak saygın bir göç araştırma merkezi oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.
Coşkun, sempozyuma Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, Fas, Malezya, Tunus, Belçika gibi pek çok ülkeden ve yurt içinden 60'ı aşkın konunun uzmanı seçkin akademisyen, uzman, siyasetçi ve sanatçının katıldığını dile getirerek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
-''Üniversiteler, şehre lokomotif olabilecek''
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de konuşmasında, Gaziantep'in tarihi ''İpek yolu''nun kesişme noktasında çok önemli bir şehir olduğunu ifade etti.
Cazibe merkezlerini en önemli problemlerinden birisinin göçler olduğuna işaret eden İsen, Gaziantep'in belediyesi ve üniversiteleriyle çok iyi bir sinerji yakalayarak, göçün pozitif bir çerçeveye dönüştürülmesinin güzel bir örneğini verdiğini kaydetti.
Üniversitelerin, şehrin potansiyelini değerlendirmede ve sorunlarını çözmede model oluşturacağını dile getiren İsen, bu eğitim kurumlarının şehre lokomotif olabileceklerini belirtti.
Vali Erdal Ata ise Gaziantep'in büyük göç aldığına dikkati çekerek, kente göç edenlerin sayısı 2009 yılında 36 bin 75 kişiyken 2011'de bu rakamın 45 bin 991'e yükseldiğini bildirdi.
Ata, insanlık var olduğu müddetçe göç hareketlerinin devam edeceğini, göçün aidiyet ve uyum sorunlarını beraberinde getirdiğini dile getirdi.
-Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise göçün dünyanın ve Türkiye'nin önemli konularından birisi olduğunu söyledi.
Gaziantep'in göçün olumlu ve olumsuz etkilerini yakından bilen bir kent olduğunu ifade eden Güzelbey, 1980'li yıllarda Gaziantep'e yaşanan göç hakkında bilgi verdi.
Gaziantep'in merkez nüfusunun 2012'de 1.5 milyona ulaştığını belirten Güzelbey, artan nüfusun bazı sorunları da beraberinde getirdiğini, bunların başında ''kültür yozlaşması'', ''sokak çocukları'' sorununun ortaya çıktığını dile getirdi.
Yaptıkları çalışmalarla bu sorunların ortadan kalktığını ifade eden Güzelbey, Gaziantep'in nüfusunun giderek arttığını ancak kentte ciddi bir sanayi hamlesi yaşandığını, istihdam ve ihracatın arttığını vurguladı.
Güzelbey, hem sanayi kuruluşlarının hem de belediyelerin zaman zaman çalıştıracak insan bulamadıklarını belirterek, bir süre önce 250 işçi almak için İŞKUR aracılığıyla ilana çıktıklarını, ancak bu ilana toplam 55 kişinin müracaat ettiğini belirtti.
Gaziantep'te çalışmak isteyen herkese iş ve aş olduğunu ifade eden Güzelbey, bunun da Türkiye'nin geldiği nokta açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kutlama mesajı göndererek başarılı geçmesini dilediği sempozyumun açılışında, GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı korosu mini bir konser verdi ve semazen gösterisi sunuldu.
Sempozyuma, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, KKTC Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak ve Ali Şahin ile AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer de katıldı.
Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un Açıklaması
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, son yıllarda Türkiye'nin legal ve illegal pek çok yabancı göçmenin kalıcı olarak göç ettiği bir hedef ülkeye dönüştüğünü belirtti.