Prof. Büşra Ersanlı'ya bu soruyu sordular

KCK operasyonunda tutuklanan Prof. Ersanlı'ya evinde bulunan notlar nedeniyle sorular yöneltildi.

Ersanlı, “Notlarınızda ‘Türkiye vatandaşlığı’ yazmaktadır. Niçin böyle yazdınız? Niçin Türk vatandaşlığı değil?” sorusunu “Bunun suçlamalarla ne ilgisi var diye yanıtladı

BDP’nin açtığı siyaset okulunda dersler verdiği belirtilen Büşra Ersanlı’nın, tutuklama gerekçesinin en büyük nedenlerinden biri olarak evindeki aramalarda bulunan notlar olduğu belirtiliyor. Savcılık ve mahkeme ifadesinde bu notların kendisine ait olduğunu ve seminerlerde kendisine sorulan soruları içerdiğini belirten Ersanlı’nın notları ortaya çıktı.

İşte Ersanlı’nın söz konusu notları ve bu notlara ilişkin savcılıkta verdiği cevaplar;

Soru: Notlarınızda ‘Kendi kaderini belirleme hakkı’ yazılı. Bunu niçin yazdınız?

Cevap: Burada yazılı olan “Türkiye’nin imzalayıp onayladığı BM sözleşmelerinde ‘Halkların kendi kaderini belirleme’ hakkıdır. Burada o vurgulanmaktadır.

Soru: Notlarınızda “Yerel yönetimlerin özerkliği’ yazmaktadır. Bunu niçin yazdınız?

Cevap: Avrupa yerel yönetimler özerklik şartını imzaladı. Ayrıca şu anki genel siyasi eğilimi de katı merkeziyetçi yönetimden, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletilmesi yönündedir. Bu sorunun silahlı terör örgütü ile en ufak bir ilgisi yok.

Soru: Notlarınızda ‘İspanya örneği’ yazmaktadır. Bu ne demek?

Cevap: Bizzat değişik dönemlerde hükümetler ve mevcut hükümet de İspanya, İngiltere örneklerinde etnik sorunun çözülmesiyle ilgili incelemeler, araştırmalar yapmadılar mı? Halen de yapılmıyor mu?Bu sorunun da iddia edilen suçla delil olarak en ufak ilgisi yok.

Soru: Notlarınızda ‘Türkiye vatandaşlığı’ yazmaktadır. Niçin böyle yazdınız? Niçin Türk vatandaşlığı değil?

Cevap: Bu sorunun suçlama ile ne ilgisi var. 1921 Anayasası’nda dahi Türkiye vatandaşlığı kavramı yer almıştır. Sonra değiştirilmiştir. Şu anda yaygın eğilim yine Anayasal olarak Türkiye vatandaşlığı kavramına dönülmesi yönündedir.

Niçin sizi programa çağırdı?

Öte yandan savcılık sorgusunda sorulan sorular ile Ersanlı’nın telefonlarının dinlendiği de ortaya çıktı. Savcılık sorgusunda Ersanlı’ya “Yapılan dinlemelerde terör örgütünün propagandasını yapan Roj TV de programa çağrıldığınız tespit edildi. Roj TV neden size programa çağırdı?” diye soruldu. Ersanlı’nın bu soruyu şöyle cevapladığı öğrenildi: “Bu programa katılmadım ve gitmedim. Kaldı ki, geçmişte AKP ve diğer partilerde milletvekilliği hatta bakanlık yapmış şahsiyetler zaman zaman Roj TV’ye programlara katıldı.”

Tutukluluklara itiraz edildi

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine gelen bir grup avukat, İstanbul’da KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları Yetkilisi Ragıp Zarakolu’nun aralarında bulunduğu 47 kişinin tutukluluğuna itiraz etti. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen avukat Ercan Kanar tarafından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine verilen itiraz dilekçesinde, müvekkilleri Prof. Dr. Ersanlı ve Zarakolu’na yönelik gözaltı kararı ve yargılamada, hukukun temel ilkeleri ve yasaların ihlal edildiğini savundu. Soruşturmanın somut emarelerle değil, zihin taraması yöntemiyle, varsayımlarla yürütüldüğü öne sürülen dilekçede, Ersanlı ve Zarakolu hakkında “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasına dayanak oluşturacak herhangi bir verinin söz konusu olmadığı ileri sürüldü. Bu arada adliyeye gelen soruşturma kapsamında tutuklanan 45 şüphelinin avukatları da, müvekkillerinin tutukluluğuna itiraz ettikleri dilekçeleri mahkemeye verdi. Adliye önünde bir grup da, basın açıklaması yaparak tutuklamaları protesto etti.



KCK’da da Balyoz’da da yargılamayı beceremiyorsunuz

TBMM Genel Kurulunda, BDP’nin faili meçhul cinayetlerin araştırılmasına yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesine dair grup önerisi görüşüldü. BDP’li Sırrı Sakık, önerinin lehinde söz alarak, “faili meçhulleri araştırmadan, yüzleşmeden, iç barışı sağlama olanağının bulunmadığını” söyledi. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da bu konuda defalarca araştırma önergesi verdiklerini ifade ederek, “Meclis artık gerçek gündemini hatırlamalıdır” dedi. Kaplan, “İçişleri Bakanı; Büşra Ersanlı iddialarına ilişkin belgeleri ortaya çıkarmazsan, ispat etmezsen insan değilsin...” ifadesini kullandı. Kaplan, “Susurluk’ta hukuk yoktu şimdi de yok, Susurluk’ta yargı yoktu şimdi de yok, Susurluk’ta gizli soruşturmacılar vardı şimdi de var, Susurluk’ta işkenceci vardı şimdi de var. Ne değişti? KCK diye tutturdunuz, insanları 3 yıldır neyle suçlandıklarını bilmeden içerde tutuyorsunuz. Balyoz diye tutturdunuz orada da yargılamayı beceremiyorsunuz” dedi.














Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) açtığı siyaset okulunda dersler verdiği belirtilen Büşra Ersanlı’nın, tutuklama gerekçesinin en büyük nedenlerinden biri olarak evindeki aramalarda bulunan notlar olduğu belirtiliyor. Savcılık ve mahkeme ifadesinde bu notların kendisine ait olduğunu ve seminerlerde kendisine sorulan soruları içerdiğini belirten Ersanlı’nın notları ortaya çıktı.

NOT 1: 'KENDİ KADERİNİ BELİRLEME HAKKI’

İşte Ersanlı’nın söz konusu notları ve bu notlara ilişkin savcılıkta verdiği cevaplar;

Soru: Notlarınızda 'kendi kaderini belirleme hakkı’ yazılı. Bunu niçin yazdınız?

Cevap: Burada yazılı olan 'Türkiye’nin imzalayıp onayladığı BM sözleşmelerinde 'Halkların kendi kaderini belirleme hakkıdır. Burada o vurgulanmaktadır.

NOT 2 : 'YEREL YÖNETİMLERİN ÖZERKLİĞİ’

Soru: Notlarınızda 'yerel yönetimlerin özerkliği’ yazmaktadır. Bunu niçin yazdınız?

Cevap: Avrupa yerel yönetimler özerklik şartını imzaladı. Ayrıca şu an ki genel siyasi eğilimi de katı merkeziyetçi yönetimden, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletilmesi yönündedir. Bu sorunun ‘silahlı terör örgütü ile’ en ufak bir ilgisi yok.

NOT 3: 'İSPANYA ÖRNEĞİ’

Soru: Notlarınızda 'İspanya örneği’ yazmaktadır. Bunu ne demek?

Cevap: Bizzat değişik dönemlerde hükümetler ve mevcut hükümette İspanya, İngiltere örneklerinde etnik sorunun çözülmesiyle ilgili incelemeler, araştırmalar yapmadılar mı? Halen de yapılmıyor mu?Bu sorununda iddia edilen suçla delil olarak en ufak ilgisi yok.

NOT 4: 'TÜRKİYE VATANDAŞLIĞI’

Soru: Notlarınızda 'Türkiye vatandaşlığı’ yazmaktadır. Niçin böyle yazdınız? Niçin Türk vatandaşlığı değil?

Cevap: Bu sorunun suçlama ile ne ilgisi var. 1921 Anayasası dahi Türkiye vatandaşlığı kavramı yer almıştır. Sonra değiştirilmiştir. Şu anda yaygın eğilim yine Anayasal olarak Türkiye vatandaşlığı kavramına dönülmesi yönündedir.

'ROJ TV NİÇİN SİZİ PROGRAMA ÇAĞIRDI’ SORUSU

Öte yandan savcılık sorgusunda sorulan sorular ile Ersanlı’nın telefonlarının dinlenildiği de ortaya çıktı. Savcılık sorgusunda Ersanlı’ya "Yapılan dinlemelerde terör örgütünün propagandasını yapan Roj TV de programa çağrıldığınız tespit edildi. Roj TV neden size programa çağırdı?" diye soruldu. Ersanlı’nın bu soruya, "Bu programa katılmadım ve gitmedim. Kaldı ki, geçmişte AKP ve diğer partilerde milletvekilliği hatta bakanlık yapmış şahsiyetler zaman zaman Roj TV’ye programlara katıldı. "dediği öğrenildi.

TUTUKLAMALARA İTİRAZ EDİLDİ

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine gelen bir grup avukat, İstanbul’da KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları Yetkilisi Ragıp Zarakolu’nun aralarında bulunduğu 47 kişinin tutukluluğuna itiraz etti.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine gelen avukat Ercan Kanar tarafından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine verilen itiraz dilekçesinde, müvekkilleri Prof. Dr. Ersanlı ve Zarakolu’na yönelik gözaltı kararı ve yargılamada, hukukun
temel ilkeleri ve yasaların ihlal edildiğini savundu.

Soruşturmanın somut emarelerle değil, zihin taraması yöntemiyle, varsayımlarla yürütüldüğü öne sürülen dilekçede, Ersanlı ve Zarakolu hakkında "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasına dayanak oluşturacak herhangi bir
verinin söz konusu olmadığı ileri sürüldü.

Bu arada adliyeye gelen soruşturma kapsamında tutuklanan 45 şüphelinin avukatları da, müvekkillerinin tutukluluğuna itiraz ettikleri dilekçeleri mahkemeye verdi.

Adliye önünde bir grup da, basın açıklaması yaparak tutuklamaları protesto etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile