Prof. Özkanca: Dünyaya açılan Türkiye'de yabancı dil eğitimi önem kazandı

Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonunda öğrencileri bekleyen sorunlardan birisinin bölüm tercih

Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonunda öğrencileri bekleyen sorunlardan birisinin bölüm tercihi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Reşit Özkanca, öğrencilerin, tercihlerinde yabancı dil unsurunu mutlaka dikkate almalarını isteyerek, "Tercih yaparken öğrencilerimiz, yabancı dil eğitimi verilip verilmediğine bakmalıdır. Çünkü, dünyaya açılan Türkiye'de öğrencilerin yabancı dil eğitimi önem kazandı. Hangi mesleği seçerseniz seçin yabancı dil biliyor olmanız, iş hayatına atılmada ve kolayca iş bulmada önemli etken olacaktır." dedi.

Artık küreselleşen dünyada Türk milleti olarak iyi bir yer almak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Reşit Özkanca, gençlere şu çağrıda bulundu:

"Bunu başarmamız tabii ki bizim gençlerimizden geçiyor. Şu anda bizim nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu yüzde 60-65 oranında genç nüfustan oluşuyor. Bu fırsatları iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim de onlara iyi fırsatlar sunmamız lazım. Yani geçlerimizin şu eksiği olabiliyor. Mutlaka kendilerine bir hedef koymaları gerekiyor. Ben şunu olmak istiyorum derse, işin yüzde 50'sini başarmak demektir. Gençlerimizin bu konuda daha aktif ve dinamik olması gerekli. O nedenle gençlerimize şunu tavsiye ediyorum; Özellikle öğrencilerimizin üniversite tercihlerinde mutlaka yabancı dilin olup olmadığına bakmaları şart. Yabancı dil eğitimi çok önemli.Yabancı dil eğitimini almış olan bir öğrenci eşit şartlarda diplomayı almış bir öğrencinin bir adım önündedir. Her zaman avantajlıdır. Çünkü bu zaman onu gerektiriyor.Dolayısıyla biz Melikşah Üniversitesi olarak bunu çok önemsiyoruz onun için her bölümümüze hazırlık eğitimi getiriyoruz. Her bölümümüzde İngilizce hazırlık eğitimi var. Bunun yanında ikinci bir dil öğretmeyi hedefliyoruz.Dolayısıyla dil eğitimi yarın bu çocuklarımız isterlerse araştırmacı olsun, isterse üniversite öğretim üyesi akademisyen olsun, isterse sanayi de piyasa da çalışsın, isterse bir hukuk bürosunda avukat olsun, hangi alanda olursa olsun isterse ziraatçı olsun fark etmez, bütün bunların hepsinin iyi bir dil eğitimine ihtiyacı var. Bunu da ancak üniversite çağında ve erken aşamada öğrenebilirler."

Prof. Dr. Reşit Özkanca, yurtdışına yapılan ihracat nedeniyle Türk şirketlerinin çok sayıda ülke ve bu ülkedeki şirketlerle muhatap olduğunu anlattı. Özkanca, avukatlık mesleğini seçen birisinin, yabancı dil eğitimi almış olmasının rahatlıkla iş bulmasını sağlayacağını aktardı. Özkanca, şöyle konuştu:

"Mesela siz ticaret yapıyorsunuz.Yabancı firmayla uyuşmazlığınız oldu. Probleminiz oldu veya gümrükte malınız kaldı. Malınızı çekemiyorsunuz veya uluslararası bir mahkemeyle başınız derde girdi. Bu durumda sizi savunacak olan yabancı bir avukat olmamalı. Ombudsmanlık yeni Anayasa ile devreye giriyor. Tüm bunları sağlam ve güvendiğiniz bir avukatla yapmanız lazım. Bazen metinler içerisindeki bir kelime bile hukuki yönden büyük problemlere sebep olabiliyor. Avukat bunu çok dikkatli bir şekilde anlayıp bunun cevabını verebilmeli. Konuyu anlayabilmeli, savunabilmeli. Konuşarak bunu ifade edebilmeli. Şu anda tüm şirketler,Türkiye'ye gelen yabancı şirketlerin buna ihtiyacı var. Türkiye'deki şirketlerin veya ortak şirketlerin buna ihtiyacı var. Türkiye'nin, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde buna ihtiyacı var. Enerji alanında ortaklıklar ve daha bir çok alanda ortaklıklar var. Bunların hepsini, çok iyi dil bilen, iyi hukukçular, çok iyi dil bilen mühendislere ihtiyaç var. Ona göre kendimizi hazırlamamız lazım."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile