Dr. Murat Şen, her tür iş yeri ve işin görüldüğü her yerdeki personelin mobbing`e taraf ya da bunun mağduru, faili, gerçekleştireni olabileceğini söyledi.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) ve Osmaniye Barosu`nun katkılarıyla, `İşyerinde Psikolojik Taciz: Mobbing` konulu seminer düzenlendi.
Prof. Dr. Alper Akınoğlu Amfisi`nde gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını Osmaniye Baro Başkanı Hüseyin Sezgin yaptı. Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen ve Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğan’ın panelist olarak katıldıkları programda, “mobbing” kavramının bilinmeyenleri anlatıldı.
Baro Başkanı Avukat Hüseyin Sezgin, açılış konuşmasında, henüz 14 senelik il olan Osmaniye`de, bir iş yeri hastalığı olan mobbing konusunun tartışılmasının, ilin gelişmesinin bir göstergesi olarak gördüklerini ve buna vesile olanlara minnet duyduklarını söyledi.
Mobbing`in, son beş altı yıldır Türkiye`de söz konusu bir kavram olduğunu belirten Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, mobbingin Türkiye`de, psikolojik, duygusal ve manevi taciz anlamlarına geldiğini ifade etti.
Mobbing`in Türkçe karşılığı olarak Türk Dil Kurumu`nun `Bezdiri` kelimesini uygun gördüğünü ve bu şekilde ifade etmeye başlandığını aktaran Murat Şen, "Mobbing, psikolojik şiddet, kuşatma, taciz yani aciz bırakma, rahatsız etme, sıkıntı verme anlamlarına gelen bir kavram. Tanımı yapılırken zorluklarla karşılaşılıyor. Mobbing, bir kişi tarafından yapılabileceği gibi bir kaç kişi tarafından da gerçekleştirilebiliyor. Mobbing`in nedeni, düşünceden, inanç ayrılığından kıskançlıktan, cinsiyetten kaynaklanabiliyor." dedi.
Her çalışanın mobbinge taraf ya da yapanı olabileceğini belirten Şen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üzerinde durulması gereken birinci husus mobbbingin, tekrarlanan ve uzun zaman devam eden sistematik davranışlar olmasıdır. İkinci unsur ise kişilik haklarına yönelik olarak sürdürülmesi ve asıl amacı da kişiyi o ortamdan uzaklaştırmaya, iş yerinden ayrılmaya veya o toplum içerisindeki gurup içerisindeki kişilerden soyutlanmaya çalışılması, bunu yaparken de hukukun ve ahlakın izin vermediği şekilde düşmanca, alaylı davranışlarla ve onur kırıcı davranışlarla yapılması önem taşıyor.
Basında mobbing konusunda yer alan haberlerin istatistiklerinin aktarıldığı panelde, yargıda mobbing konusunda yer alan maddi ve manevi tazminat konuları hakkındaki bilgiler, örnekleri ile aktarıldı.
Prof. Şen: İş Yeri Hastalığı Mobbing'e Dikkat
Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.