ABD, Almanya (AB ile), Avustralya, Çin, Hindistan, Italya (AB ile), Japonya, Kanada ve Kore’nin ardindan Türkiye de Ay topragi benzerini üretti. Yaptigi bilimsel çalismalarla Türkiye’nin “Ay topragi” üreten ülkeler arasinda yer almasini saglayan Prof. Dr. Cengiz Toklu, uzay çöpleri hakkinda açiklamada bulundu. Prof. Toklu, 1955’deki ilk uzaya çikan roketlerden bu yana, 2022’ye kadar uzaya 6300 kadar roket atildi ve bunlarla 14 bin 450 uydu yörüngeye sokuldu. Bu dönemde 630 istenmeyen çarpismalar meydana geldi. Avrupa Uzay Ajansina göre, 10 cm’den büyük 36 bin 500 cisim, 1-10 cm arasinda 1 milyon cisim, 1mm-1cm arasinda 130 milyon cisim yüksek hizlariyla çarptiklari baska elemanlari parçalamaya hazir olarak dünya etrafinda dolaniyor” diye konustu.
“2025 yilinda çöpler toplanacak”
Cisimlerin sayisinin hizla artmasinin Kessler belirgesi (sendromu) olarak bilinen olguya sebep olacagini ifade eden Istanbul Beykent Üniversitesi Ögr. Üyesi Prof. Dr. Cengiz Toklu, “Yani çöplerin kritik bir sayiya ulasmasindan sonra meydana gelen zincirleme çarpismalarla pek çok uydunun da parçalanarak çöp haline gelmesine yol açabilecegi 1978’den beri biliniyor. Boya parçalarindan, metal parçalarina kadar degisen bu çöpler yüksek hizlariyla çarptiklari baska elemanlari parçalamaya hazir. Bilindigi üzere, tehlikenin daha fazla artmamasi için çesitli çalismalar yapilmakta olup mesela Avrupa Uzay Ajansi (ESA) 2025 yilinda, bu çöpleri toplamaya baslamak üzere, CleanSpace-1 aracini uzaya göndermeye hazirlaniyor” dedi.
Prof. Toklu Açiklamasi '135 Milyona Yakin Uzay Çöpü Dünya Etrafinda Dolaniyor'
Yaptigi bilimsel çalismalarla Türkiye’nin “Ay topragi” üreten ülkeler arasinda 10’uncu sirada yer almasini saglayan Prof. Dr. Cengiz Toklu, uzay çöpleri ile ilgili konustu. Prof. Toklu, “10 cm’den büyük 36 bin 500 cisim, 1-10 cm arasinda 1 milyon cisim, 1mm-1cm arasinda 130 milyon cisim, yüksek hizlariyla çarptiklari baska elemanlari parçalamaya hazir olarak dünya etrafinda dolaniyor” dedi.



















