AYŞE YILDIZ - Karabük Üniversitesindeki rektör yardımcılığı, dekanlık ve bölüm başkanlığı görevlerini, sanat alanındaki lisans eğitimi için bırakan 59 yaşındaki fizik profesörü Dilek Dadaylı Paktaş, hocalarının verdiği ödevleri özenle yapıyor, vize ve finallere çalışıyor.
Bülent Ecevit Üniversitesinde öğretim üyesiyken Karabük Üniversitesine görevlendirilen Prof. Dr. Paktaş, Fen Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanlığını üstlendi, rektör yardımcılığı ve bölüm başkanlığı görevlerini yürüttü.
Çocukluğundan bu yana sanat alanında lisans eğitimi almayı hayal eden Paktaş, yöneticiyken üniversite sınavlarına hazırlandı. 2011'de girdiği üniversite sınavlarından istediği puanı alan Paktaş, yetenek sınavlarında da başarılı olarak Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünü kazandı.
Üniversitedeki lisans eğitimini bir yıl donduran Paktaş, emekliliğine 4 sene bulunmasına rağmen rektör yardımcılığı, dekanlık ve bölüm başkanlığı görevlerinden istifa etti. Akdeniz Üniversitesine 2012'de öğrenci olarak başlayan Paktaş, sınıf arkadaşlarıyla teorik ve uygulamalı eğitiminlerini sürdürüyor.
Paktaş, hocalarının verdiği ödevleri özenle hazırlıyor, vize ve finallere çalışıyor, farklı disiplinlerde heykeller yapıyor.
Sınıfının 'Dilek ablası' Paktaş, mezuniyetinden sonra atölyesini kurarak heykeller yapmayı, sınava çalışan öğrencilere de uygulama imkanı sağlamayı hedefliyor.
- 'Karar vermekte zorlanmadım'
Dördüncü sınıf öğrencisi Prof. Dr. Paktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de girdiği fakültede heykel bölümünü tercih ettiğini söyledi.
Sanat alanında eğitim almanın hayalini kurduğunu dile getiren Paktaş, karar vermekte zorlanmadığını, öğrencilik için 4 yıl önce üniversitedeki görevlerini bıraktığını anlattı.
Fizik bölümünü okumadan önce resme merakı bulunduğunu bildiren Paktaş, ancak bölüm ağır olduğu için resme zaman ayıramadığını, sadece desen çizebildiğini kaydetti.
İçinde hep sanat sevgisi bulunduğunu vurgulayan Paktaş, gittiği bütün kütüphanelerde sanatla ilgili araştırmalar yaptığını, o merakla heykel bölümünü seçtiğini ifade etti.
Zorunluluktan idarecilik yaptığını belirten Paktaş, şunları kaydetti:
'Yöneticiliği bırakmak zor olmadı hatta mutlu oldum. Öğrencilik en güzel şey. Sabah kalkmak, öğrenci olarak okula gelmek hiç zor değil. Siz hep bir şeyler öğrenmek için açıksınız ve anlatacak, öğretmeye hevesli insanlar var. Öyle olunca öğrenci olmak güzel. Emekli olunca yatmayı düşünen bir insan değilim, çalışmayarak dinlenmeyi hiç düşünmedim. Bir şeyler yaparak dinlenmeyi istediğim için sorun olmadı.'
- 'O heyecanı hep yaşıyorsunuz'
Öğrencilerin yurt dışında ya da başka üniversitede okuma imkanı bulunduğuna dikkati çeken Paktaş, bu imkanlardan birini kullanarak bir yıl Hacettepe Üniversitesinde okuduğunu anlattı.
'Yıllar sonra tekrar öğrenci oldum. Annem ilk başlarda 'Yeter artık' dedi, sonradan kabullendi. Eşim hep yanımda, destek oluyor. Hedefim teknik öğrenmek.' diyen Paktaş, üniversiteden mezun olduktan sonra kendi atölyesini kuracağını söyledi.
Sınavlarına düzenli çalıştığını, her geçen gün yeni şeyler öğrendiğini vurgulayan Paktaş, 'O heyecanı hep yaşıyorsunuz, hala sınava girerken heyecanlanıyorum. Kaldığım ders olmadı çünkü çok çalışıyorum. Daha önce öğretim üyesi olduğum için öğrencilikteki haklarımı biliyorum.' diye konuştu.
Heykel yaparken mutlu olduğunu ve zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmadığını belirten Paktaş, serbest anlatım atölyesinde 'bakmak ve görmek' konulu heykeller hazırladığını kaydetti.
Profesörlükten Öğrenciliğe
Rektör yardımcılığı, dekanlık ve bölüm başkanlığı yaparken yeniden girdiği üniversite sınavını kazanan fizik profesörü Dilek Dadaylı Paktaş, tüm görevlerinden istifa ederek Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencisi oldu Dördüncü sınıf öğrencisi Paktaş, düzenli şekilde derslere giriyor, hocalarının verdiği ödevleri özenle yaparak vize ve finallere çalışıyor Paktaş: 'Yöneticiliği bırakmak zor olmadı hatta mutlu oldum, öğrencilik en güzel şey. Sabah kalkmak, öğrenci olarak okula gelmek hiç zor değil' 'Hala sınava girerken heyecanlanıyorum. Kaldığım ders olmadı çünkü çok çalışıyorum'