Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğiyle çobanlık mesleğini cazip hale getirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında açılan "Sürü Yönetimi Elemanı" kursunda çobanlara hayvancılık eğitimi veriliyor.
Kursta, çobanlar, küçük ve büyükbaş hayvan sürülerini merada yönetebilme, beslenme, bakım ve hastalıklara karşı mücadele edebilme konularında bilgilendiriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, iki hafta sürecek kursu başarıyla tamamlayanlara sertifika verileceğini söyledi.
- İstihdam edene 5 bin lira destek
Sertifika alan sürü yönetici elemanlarını istihdam eden sürü sahiplerine 5 bin lira destek verileceğini aktaran Atalar, 500 koyun ve keçiye sahip olan sürü sahiplerinin bu desteklemeden yararlanabileceğini bildirdi.
Kursta teknik bilgilerin yanı sıra pratik bilgilerin de verildiğini kaydeden Atalar, şöyle konuştu:
"Kurs sonucunda sürü yöneticisi elemanlar dünya standartlarında mesleki bilgiye sahip olacak ve bir statü kazanacaklar. Sürü yöneticileri ellerindeki bu belgelerle diğer meslek grupları gibi statüsü olan bakanlık tarafından da karşılığı olan bir meslek grubu haline gelmiş olacaklar. Hayvan sahiplerinin de yapacağımız 5 bin liralık destekle masrafları azalacak."
- Sürü yöneticisi sigortalı olacak
Sürü yöneticilerinin sosyal güvencelerinin olacağını vurgulayan Atalar, kursun ardından istihdam edilen sürü yöneticisi elemanlarının işletme sahipleri tarafından sigortalarının yatırılması gerektiğine dikkati çekti.
Atalar, "Sürü yöneticisi elemanlarımız hayvancılıkla ilgili olan bütün konularda teknik bilgiler alıyor ve yaptıkları işi daha profesyonelce yapmaları sağlanıyor" dedi.
- Çoban bulmada sıkıntı yaşanıyordu
Diyarbakır Damızlık, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya da kursa olan talebin çok fazla olduğunu söyledi.
"Artık çobanların da bir sosyal güvenceleri olacak" diyen Çetinkaya, devletin imkanlarıyla sertifikalı ve kadrolu çoban alımlarının ileri ki dönemde çok daha iyi olacağını anlattı.
Çetinkaya, sürü yönetimiyle çobanların özlük hakları ve sosyal güvenceye kavuştuğunu vurgulayarak, şimdiye kadar herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı için çoban bulmada sıkıntı yaşandığını, hayata geçirilen projeyle bu sıkıntının giderileceğini ümit ettiklerini bildirdi.
Kurslarda hayvan hastalıklarından ırk seçimine, mera seçiminden barınak ortamının nasıl olacağına kadar her türlü eğitimin verildiğini dile getiren kurs eğitimcisi veteriner hekim Hüseyin Yalçınkaya ise kurslarda nitelikli sürü yöneticisi elemanı yetiştirdiklerini kaydetti.
Yalçınkaya, "Sürü yönetim elemanlarının hayvandaki hastalıkları, hayvan ırklarını ve cinslerini tanıması ve ıslahı noktasında bilgilerinin olması nedeniyle daha verimli bir döneme gireceğiz" dedi.
Kursta eğitim alan Süleyman Yıldızavcı da gördükleri eğitimlerin çok faydalı olduğunu, daha önce bilmediği birçok bilgiye sahip olduğunu aktardı.
Profesyonel Çobanlar Yetişiyor
Diyarbakır'da açılan ''Sürü Yönetimi Elemanı'' kursunda, profesyonel çobanlar yetişiyor.