Profesyonel Turist Rehberliği Sınavları Başladı

Profesyonel Turist Rehberliği Sınavları Başladı

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde açılan Profesyonel Turist Rehberliği Kursu seçme sınavları Çince, Hollandaca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce ve Urduca olmak üzere 8 dilden yapılacak olan sınavlar başladı

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde açılan Profesyonel Turist Rehberliği Kursu seçme sınavları Çince, Hollandaca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce ve Urduca olmak üzere 8 dilden yapılacak olan sınavlar başladı.
Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde bu sabah başlayan sınav öncesinde Vali Yavuz Erkmen, sınava giren rehber adaylarını ziyaret ederek başarılar diledi. Vali Yavuz Erkmen, böyle bir sınavın Denizli'de ilk defa açıldığını söyleyerek, "Denizli gibi turizmin en yüksek şekilde yaşandığı, potansiyelinin en yoğun olduğu bir yerde ilk kez açılan bir sınav. Bu nedenle biz, hem Denizli hem de ülkemiz için tüm arkadaşlarımızın başarılı olmasını arzu ediyoruz. Sevindirici olan bir konu da, burayı bitirip profesyonel rehberlik yapmaya hak kazanan arkadaşlarımızın iş sorunu yaşamadığını biliyoruz ve gözlemliyoruz Bu kurslar her zaman açılmıyor. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay başta olmak üzere müsteşarımıza ve sınavı yürütecek arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nizam Erel ve Şube Müdürü Naim Yenice ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz'ın komisyon üyesi olduğu ve bugün Genel Kültür sınavı ile başlayan sınavlar, 5 Ekim günü Yabancı Dil Sözlü Sınavı, 6 Ekim günü Yabancı Dil Yazılı Sınavı ve 7 Ekim günü de mülakat sınavı ile sona erecek. İlk gün yapılan Genel Kültür sınavına çeşitli illerden 148 aday katıldı. 75 profesyonel rehber ise sadece dil sınavlarına girerek, başarılı olmaları halinde lisanslarına ikinci bir dil daha ekleyebilecekler. Genel Kültür sınavından 100 üzerinden en az 60 puan alan adaylar, yabancı dil sınavına girecek. Adayların yabancı dil sözlü sınavından 70, yazılı sınavından ise 60 puan alması gerekiyor. Tüm bu aşamalardan geçen adayların mülakat sınavına tabii tutulacağı ve meslek konusundaki yeterliliğine mülakat komisyonunca karar verileceği açıklandı.
Denizli Valiliği'nden yapılan açıklamada, sınavlarda başarılı olan adayların, yaklaşık 6 ay süren kurslarda, Genel Turizm Bilgisi, Turizm Mevzuatı, Turist Rehberliği Meslek Dersi, Türkiye'nin Turizm Coğrafyası, Turizm Tanıtımı, Genel Türk Tarihi ve Kültürü, Arkeoloji, Mitoloji, Sanat Tarihi, Dinler Tarihi ve Sosyoloji, Edebiyat, Genel Sağlık Bilgisi ve İlkyardım, Sosyal Davranışlar ve İletişim ile Anadolu Medeniyetleri Tarihi konularında eğitime tabii tutulacağı açıklandı.
Kursiyerler kurs süresince ve kurs programındaki teorik derslerin bitiminden sonra yapılacak 36 günlük yurtiçi uygulama gezisine katılacaklar.Kursta gösterilen dersler ve uygulama gezisi esnasında görülen yerlerle ilgili yapılan bitirme sınavlarından sonra başarılı olan adaylara Profesyonel Turist Rehberliği Kimlik Kartı verilecek. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinden mezun olacak rehberler, Kültür ve Turizm Bakanlığından Belgeli Seyahat acenteleri tarafından istihdam edilecekler. Türkiye genelinde 8 bin 530 aktif rehber ile 6 bin 22 seyahat acentesinin bulunduğu belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile