Aydın Teknik Elemanlar Derneğinin (AYTED) yürüttüğü, AB Leonardo da Vinci hibe destekli “Nehir Havza Yönetimi ile Su Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında İsveç ve Letonya’da uygulama eğitimine katılan 30 kursiyer, çalışmaların yurtdışı bölümünü tamamlayarak yurda döndü.
Aydın İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, Büyük Menderes Çevre Koruma Birliği, Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve diğer kurum ve kuruluş çalışanlarından oluşan katılımcılar 2 hafta süreyle eğitime katıldı.
İsveç ve Letonya’da AB Su Çerçeve Direktifinin uygulanması yönünde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren AYTED Genel Sekreteri ve Proje Yöneticilerinden Eyüp Taytan; “Her iki ülkede yapılan çalışmalar sonucunda önemli deneyimler edindik. Ülkemizin havza yönetimi konusunda güçlü ve zayıf yönlerini irdeleme fırsatı bulduk. AB Su Çerçeve Direktifinin Ülkemizde de uygulanması konusunda, özellikle Büyük Menderes Havzasında, bundan sonraki süreçte neler yapılabileceği konusunda tecrübeler edindik. Suyun koruma-kullanma dengesi gözetilerek, sürdürülebilir ve entegre bir şekilde yönetimi için, AB mevzuatı ile Ülkemiz mevzuatının uyumlaştırmasının önemli ama yeterli olmadığını vurgulayarak, suyu temin eden, farklı maksatlarla kullanan, dağıtan ve bir şekilde su yönetiminden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen tüm paydaşların su yönetimine etkin bir şekilde katılımı büyük önem arz etmektedir” dedi.
Taytan, ülkelerarası işbirliğinin önemine vurgu yaparak bu faaliyetlerin ileriki yıllarda da sürdürülmesi temennisinde bulundu.
Proje Ekibi Yurda Döndü
Aydın’dan “Nehir Havza Yönetimi ile Su Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında İsveç ve Letonya’da gerçekleşen eğitime katılan 30 kursiyer yurda döndü.