Propolis Ile Neredeyse Esdeger Olan Sifa Deposu Açiklamasi 'Boza'

Propolis Ile Neredeyse Esdeger Olan Sifa Deposu Açiklamasi 'Boza'

Kis aylarinin vazgeçilmez içecekleri arasinda yer alan bozada üretim sezonu basladi. Besleyici özelligi yüksek olan boza, vatandaslar tarafindan severek tüketiliyor.

Kis aylarinin gelmesiyle grip, soguk alginligi, nezle gibi hastaliklar da artmaya basladi.

Hastaliklar karsisinda dirençli olmak isteyen vatandaslar, dogal ve geleneksel ürünlerle kendilerini korumaya çalisiyor. Kis aylarinda geleneksel olarak tüketilen ürünlerin basinda gelen boza ise içerigindeki demir, fosfor, niyasin, sodyum, A, B1, B2 ve E vitaminleri ile sifa deposu niteligi tasiyor. Sifa deposu bozanin propolis ile neredeyse esdeger oldugunu aktaran Sakaryali boza üreticisi Alican Sak, içinde barindirdigi vitaminlerle emziren annelere süt yapma hususunda yardimci oldugunu ve günde en fazla iki bardak tüketmek gerektigini aktardi.

"Neredeyse propolis degerinde bir sifa deposudur"

Bozanin faydalarindan ve içindeki minerallerden söz eden Alican Sak, "Probiyotik açisindan güçlü ve immün sistemi güçlendiren, içerisinde özellikle çinko ve magnezyum bulunan bir ürün. Dolayisiyla insan sagligi açisindan faydalidir. Neredeyse propolis degerinde bir sifa deposudur. Biz bozayi misir ve bugday unundan yapiyoruz. Dogal bilesenlerden olusuyor ve yaklasik bir günde içime hazir hale geliyor. 3-4 saat pisme süreci ve dinlendirme süreci var. Daha sonrasinda bir litrelik siselere ve 200 mililitrelik bardaklara dolduruluyor. Buradan da market raflarina hizlica sevk ediliyor ve tüketici de buralardan aliyor. Raf ömrü 21 gün olarak piyasaya sunuluyor" dedi.



"Günde bir bardak boza grip enfeksiyonuna karsi korur"

Bozanin tarçin, findik, leblebi ile de tüketilebilecegini kaydeden Sak, "Uzmanlar, bozanin anne sütü yapici özelligi oldugunu söylüyor. Bunun yani sira içeriginde A, B1, B2, demir, fosfor gibi önemli bilesenler var. Dolayisiyla immün sistemine çok fayda sagliyor. Günde bir bardak boza içmek, grip enfeksiyonuna karsi korur, özellikle sporcular için içindeki zengin protein açisindan çok fayda saglar. Bunu tüketirken çok fazlaya kaçmamak lazim. Seker bakimindan zengin oldugu için diyabet hastalarina sorun olusturabilir. Içindeki laktik asitle bagirsaklara faydalidir ve bu konularin hepsi uzmanlar tarafindan açiklanmistir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile