Kanser genel olarak dünyada giderek artan en önemli saglik sorunlarindan biridir. Sebebi bilinen ölümler siralamasinda kalp hastaliklarindan sonra en sik görülen ikinci ölüm sebebinin kanser olmasi toplum sagligi açisindan erken teshisin ne kadar önemli oldugunu göstermektedir. Ülkemizde ve dünyada erkeklerde akciger kanserinden sonra en sik karsilasilan kanser türü Prostat kanseridir. Prostat kanseri riskine karsi uzmanlar 40 yasindan sonra her erkegin yillik kontrollerini aksatmamasini öneriyor.
15 Eylül Prostat Kanseri Farkindalik günü sebebiyle önemli bilgilendirmelerde bulunan Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji ekibi’nden Prof. Dr. Ibrahim Yildirim, Op. Dr. Ali Güragaç ve Op. Dr. Akin Avci Prostat kanserinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.
Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji doktorlarindan Prof. Dr. Ibrahim Yildirim, “Prostat rahatsizliklari 50 yas sonrasinda erkeklerde görülmeye baslayip zamanla yasla birlikte sikligi artmaktadir. Buna bagli olarak prostat hastaliklari hayat kalitesini bozmakta, sik sik idrara çikmaya sebebiyet vermekte ve idrar kaçirmalarina sebep olmaktadir. Bu sikayetler de sosyal hayatta sikintilara sebebiyet vermektedir. Prostat hastaliklari erken tedavi edilmedigi durumlarda, önce mesaneyi daha ileri safhalarda ise böbregi etkileyebilmektedir. Hayati risklere dahi sebebiyet verdigi durumlar ortaya çikabilmektedir. Günümüzde prostat ile ilgili tedavide kapali yöntemle yapilan ameliyatlarda basari orani artmistir. Hastanemizde prostat ameliyatlari yöntemlerinden Plazma Kinetik veya klasik TUR dedigimiz yöntemle yapilan ameliyatlarda oldukça basari saglanmistir. Ama bu ameliyatlarin büyük prostatlarda basarisi düsmekteydi. Bunun için de gelistirelen HOLEP tedavisini yani lazerle yapilan ameliyati hastanemizde basari ile uygulamaktayiz” dedi.
“Sik sik idrara çikma en büyük belirtilerinden birisi”
Üroloji doktorlarindan Op. Dr. Ali Güragaç” Prostat erkeklerde nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genellikle 50 yasindan sonra büyümeye basliyor. Prostatin büyümesi ile ilgili belirtilerden kisaca bahsetmek gerekirse, bu tür hastalarimizda sik idrara çikma, kesik kesik idrar yapma, idrar sonrasi damlama, idrar yaptiktan sonra mesanenin tam bosalmama hissi, gece sik sik idrara çikma gibi sikayetler karsimiza çikiyor. Iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde bazi hastalarimiza yilda bir kez kontrol ve hayat tarzinda bazi degisiklikler öneriyoruz. Sivi kisitlamalari, bazi diyet ürünlerinden uzak durmalari, acili baharatli yiyecekleri tüketmemeleri gibi hayat tarzinda yapilacak bazi degisiklikler ile hayat kalitesini arttirabildigimiz hastalarimiz mevcut. Fakat prostati büyümüs hastalarda prostatin büyüklügüne göre ilaç tedavisi, ilerlemis durumda da cerrahi tedavilerin ön planda degerlendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Yillik PSA kontrollerinin önemini vurgulayan Opr. Dr. Güragaç, “15 Eylül Prostat Kanseri Farkindalik Günü kapsaminda verilebilecek önerilerde, ailede prostat kanseri varsa 45 yasindan itibaren, eger ailede prostat kanseri öyküsü yoksa 50 yasindan itibaren prostata dair hiçbir sikayetiniz olmasa bile yillik PSA kontrollerinizi yaptirmaniz gerekmektedir. Prostat hastaliklarindan erken teshis ile kurtulmaniz mümkün. Eger prostata dair idrara çikamama, idrarda yanma gibi sikayetleriniz varsa kaç yasinda olursaniz olun, Ürolog kontrolünde bu derdinizin çözümünü bulabilirsiniz” seklinde bilgi verdi.
“Prostat kanserinde erken teshis hayati önem arz ediyor”
Prostat kanserinde erken teshisin önemine deginen Üroloji doktorlarindan Op. Dr. Akin Avci, “Prostat kanseri erken dönemde herhangi bir yakinmaya yol açmazken ileri evre kanserlerde tümörlü kitlenin idrar kanalina baski yapmasindan dolayi zor ve sik idrara çikma, kilo kaybi, idrardan kan gelmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Belirtileri genellikle hastaligin ilerledigi durumlarda ortaya çikarken hastanin idrar ile ilgili sikayetlerinin baslangicinda zaman kaybetmeden Üroloji uzmanina basvurmasinda fayda vardir. Hastada idrar problemi olmasi prostat kanseri oldugu anlamina gelmez fakat yapilacak tetkikler neticesinde hasta öyküsü de dinlenerek teshis konulabilmektedir. Tüm kanser türlerinde oldugu gibi prostat kanserinde de erken teshis son derece önemlidir. Her zaman üzerinde durdugumuz konu özellikle 50 yasindan sonra her erkegin prostat kontrollerini yilda bir kere aksatmadan yaptirmalaridir. Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin 40 yasindan sonra düzenli kontrol edilmedi gerekir. Bu kisilerde risk daha fazladir. Erken teshis edildiginde prostat tedavisindeki basari orani ciddi anlamda artmaktadir. Prostat kanserinden korunmak için saglikli beslenmeye, düzenli spor yapmaya özen göstermeliyiz” seklinde konustu.
Prostat Kanseri Farkindalik Gününde Tekden Üroloji Ekibi Uyardi
15 Eylül Prostat Kanseri Farkindalik Günü sebebiyle Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji doktorlari prostat ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.