Prostat Ve Meme Kanserinde Umut Isigi

Prostat Ve Meme Kanserinde Umut Isigi

Zonguldak’ta prostat ve meme kanseri gibi yumusak doku kanserinin tedavisinde kullanilabilecek olan ilaç adayi patent aldi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek ile Istanbul Medipol Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Güzel ve ögrencisi Betül Yasin’in "Kanser Tedavisinde Ilaç Adayi Olarak Kullanilabilecek Arilidin Barbitürat Türevi Özgün Moleküller" baslikli ortak çalismasina Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan patent verildi.

Çalismanin sentez kismi Prof. Dr. Gerçek tarafindan gerçeklestirilirken; sentetik olarak üretilen özgün moleküllerin anti-kanser aktivitesi ise Prof. Dr. Güzel ve doktora ögrencisi Yasin tarafindan tespit edildi. Yapilan testler sonucunda, bu moleküllerin tirozin kinaz inhibitörü olarak kullanilabilecegi belirlendi.

“Sentezlenen moleküller yumusak doku kanserinde çok etkili oldu”

Anti kanser ilaçlari üzerinde yapilan çalismalarda sentezlenen maddelerin kanserli hücrelerin üzerinde etkili oldugunu ifade eden Gerçek, “Yeni sentezledigimiz maddelerin tirozin kinaz enzim inhibisyonunu kanitlayarak sonuçlandirdik. Bu proje kapsaminda pek çok yeni ürün sentezledik. Bunlarin sentezi üniversitemizde gerçeklestirildi.

Sentezlenen ürünlerin anti kanser aktivitelerini Prof. Dr. Mustafa Güzel ve doktora ögrencisi Betül Yasin çalistilar. Pek çok kanserli hücre hakkinda moleküllerin aktivitesi çalisildi. Özellikle yumusak doku kanserlerinde çok etkili oldugu bulundu. Bunun üzerine biz de patent basvurumuzu gerçeklestirdik. Patentimizi de aldik, çok mutluyuz. Dileriz pek çok ortak çalismayla bu buluslarimiz devam eder” diye konustu.



“Dünyanin en çok zarar gördügü kanserin tedavisine bir isik da biz yakmis oluruz”

Prof. Dr. Gerçek, günümüzde en çok meme ve prostat kanserinin zarar verdigini ve bu kanser türlerinin tedavisine bir isik da kendilerinin yaktigini belirtti.

Üç yildir devam eden projenin henüz tamamlanmadigini belirten Gerçek, “Su anda dünyanin en çok zarar gördügü kanserin tedavisine bir isik da biz yakmis oluruz. Özellikle yumusak doku derken meme ve prostat kanserinde çok etkili oldugunu kanitladik. Bizim sentezledigimiz 8-9 molekül vardi. Bunlarin türevlerinin aktivitesi de çalisilacak tabi ki. Proje burada bitmedi aslinda. Bu bir baslangiçti. Türevlerine de çalisacagiz. Projeyi yaklasik üç sene boyunca çalistik. Sonuçlarini daha yeni aliyoruz. Insallah ilaç olarak görürsek de hepimiz için daha mutluluk verici bir sonuç olacaktir” seklinde konustu.

Patenti alinan ilaç adayi; eczacilar ve ilaç enstitüleri tarafindan ilaca dönüstürülerek satisa sunulabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile