PRP İle Şifayı Kendi Kanınızda Bulun

PRP İle Şifayı Kendi Kanınızda Bulun

Medikal Estetik Hekimi Dr. Arzu Atalan, PRP tedavisinin cilt sarkması, kırışıklık, leke tedavisi, sivilce izleri, yara izi, cilt çatlakları ve saç dökülmelerinde kullanılan yeni bir yöntem olduğunu belirtti.

Dermaklinik Estetik ve Güzellik Merkezinden Medikal Estetik Hekimi Dr. Arzu Atalan, "PRP yöntemini tek başına veya lazer, radyofrekans, ışık tedavi yöntemleriyle birlikte uygulamak cildin çok daha iyi hale gelmesini sağlar. Sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, yüzde aydınlık ve duruluk meydana gelir. Lazer, peeling gibi leke tedavilerine PRP eklemek leke tedavisini hızlandırır ve kalıcı sonuç alınmasını destekler" diye konuştu.

"PRP, platelet rich plasma yani pıhtı hücrelerinden zengin kan demektir. PRP tedavisinde kişinin kendi kanından elde edilen pıhtı hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plasma cildi yenilemekte kullanılır" diyen Dr. Arzu Atalan, şunları söyledi:

"Cilt yaralandığında, cildi tamir etmek için pıhtı hücreleri gelir. Pıhtı hücreleri büyüme faktörleri olarak adlandırılan maddeleri salgılayarak cildin tamir edilme sürecini başlatırlar. Ayrıca yaralı bölgeye kök hücreleri çekerler. Bu yüzden cilde pıhtı hücrelerinden zengin PRP tedavisi yapıldığında ciltte onarılma ve yenilenme süreci tetiklenmiş olur."

PRP nasıl elde edilir?

PRP tedavisinde 8-20 cc arasında değişen miktarlarda alınan kanın özel tüplere konulduğunu dile getiren Dr. Atalan, "Alınan kanın miktarı tüpün özelliklerine göre değişir. Özel tüpler yüksek hızda dönen santrifüj cihazına konulur. Santrifüj cihazı, pıhtı hücrelerinden zengin plasma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir. Özel tüpler olmadan elde edilen plasmada pıhtı hücreleri 200 bin civarında kalır. Bu sayı cildi yenilemekte yeterli bulunmaz. PRP tedavisinde kanın konulduğu özel tüpler sayesinde bir milyon pıhtı hücresi içeren plasma elde edilebilir" dedi

PRP nasıl etkili olur?

Yaralanan ciltte dokunun onarılması için bölgeye önce pıhtı hücrelerinin geldiğini söyleyen Dr.Atalan, "Bölgeye gelen pıhtı hücreleri büyüme faktörleri salgılayarak kök hücreleri bu bölgeye çeker ve dokunun onarılmasını başlatır. PRP yönteminde, pıhtı hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma cildin onarılmasını tetikleyerek cildi yenilemektedir. Cilt yenilenmesini gerektiren sarkma, kırışıklık, iz, akne izi ve saç tedavilerinde PRP tek başına veya cildi yenileyen diğer yöntemlerle bir arada kullanılır" açıklamasında bulundu

PRP tedavisi nasıl yapılır?

PRP tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Atalan, "Elde edilen plasmalarda tüpün dibinde kalan kısım pıhtı hücrelerinden ve büyüme faktörlerinden en zengin kısımdır. Plasmanın dibindeki kısım özellikle kullanılmalıdır. PRP tedavisinde elde edilen plasma ciltte sorunlu bölgede minik iğneler yardımı ile cilt altına ve içine verilir. Fraksiyonel lazer, fraksiyonel radyofrekans, mikroiğneleme uygulamalarından sonra PRP serumu cilde sürülebilir. Açılan gözeneklerden PRP cilt tarafından kolayca emilir. PRP tedavisi 2-4 hafta aralıklarla yapılır. PRP 3-4 seans yapılmalıdır. PRP 6-12 ay sonra tekrar uygulanabilir" ifadelerini kaydetti.

PRP kimlere uygulanmaz?

Kan sulandırıcı alanlara, kanser öyküsü, kan hastalığı olanlara, yapılacak alanda infeksiyon ve iltihap olanlara, hamile ve emzirenlere uygulamanın yapılmadığını vurgulayan Dr. Atalan, "Kan alındıktan sonra PRP hazırlanması yaklaşık 8-15 dk. sürer. PRP’nin cilde uygulanması 10-20 dakika arasındadır. İşlemden önce anestezik krem sürülerek cilt uyuşturulur. PRP minik iğneler kullanılarak uygulanır. Bu yüzden çok fazla acı hissedilmez. PRP tedavisi cildin kendini yenileme esasına dayanır. Bu yüzden tedavi sonuçları geç görülür. PRP tedavisinin sonuçları ikinci veya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar. PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte yenilenmeye bağlı ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalınlığında artış ve seyrek görülen alanlarda yoğunlaşma görülür" dedi.

PRP uygulamasının yan etkileri

PRP tedavisinin kişinin kendi kanıyla yapıldığı için fazla yan etki beklendiğini dile getiren Dr. Atalan şu bilgileri verdi:

"Alerji riski düşüktür. PRP tedavisi sonrasında kişi normal hayatına devam edebilir. Ciltte sosyal ve iş yaşamını engelleyecek bir görüntü olmaz. Bazen yapılan iğnelere bağlı küçük ve geçici morluklar olabilir. İşlemden sonra buz tutmak, arnika veya K vitaminli kremler kullanmak bu yan etkiyi hafifletir. Morluklar ertesi gün görülür. Kapatıcı makyaj malzemeleri ile kolayca kapatılabilir. PRP cilt düzeltme etkileri 3-6 ayda gerçekleşir. Ciltteki etkileri yaklaşık 1-1,5 yıl devam eder."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile