PRP Tedavisi Ile Sistitin Tekrarlamasi Önlenebilir

PRP Tedavisi Ile Sistitin Tekrarlamasi Önlenebilir

Yilda 3’ten fazla veya 6 ayda 2 kez sistit geçiren kisilere ‘kronik sistit’ teshisi konuldugunu belirten Üroloji Uzmani Prof. Dr. Mete Kilciler, “PRP islemi sayesinde mesanedeki hasarli dokular iyilesir ve gençlesir. Bu sayede hem hastanin sikâyetleri geçer hem de kronik sistitin tekrarlama (nüks) ihtimali ortadan kalkar” dedi.

Idrar torbasinin iltihabinin tipta ’sistit mesane’ olarak adlandirildigini ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Mete Kilciler, “Kronik sistit ise sistit tedavisinden sonra sistit hastaliginin devamli olarak nüks etmesidir. Yilda 3’ten fazla veya 6 ayda 2 veya daha fazla sistit geçiren kiside kronik teshisi konur. Kronik sistit nükseden bir hastalik oldugu için bu hastaliga tekrarlayan sistit de denir. Sistit hastalarinda agrili idrar yapma, sik idrara çikma, ani idrar yapma ihtiyaci ve mesanede agri olur. Kronik sistit genelde kadinlarda görülen bir hastaliktir. Kadinlarin mesaneden sonraki idrar yollari kisadir bu yüzden dis ortamdaki mikroorganizmalar kolayca mesaneye ulasabilir. Hormonal degisikliklerin bayanlarda fazla olmasi sistiti tetikleyen bir mekanizmadir” ifadelerini kullandi.

PRP tedavisi kronik sistitli hastalarda basarili bir sekilde kullanildigini belirten Prof. Dr. Mete Kilciler, su bilgileri paylasti:

“Kronik sistitin PRP ile tedavisi için hastanin kolundan kan alinir. Bu kan bir takim islemlerden geçirilerek ayristirilir. Ayristirma isleminde trombositten zengin plazma sivisi elde edilir. Bu siviya PRP sivisi da denir. Kronik sistit tedavisinde mesane içerisine ince bir kateterle PRP sivisi verilir. Bu tedavi herhangi bir yan etkisi olmayan dogal bir tedavidir. PRP tedavisi ile dokudaki kök hücreleri aktive olur. Kök hücrelerinin aktivasyonu ile vasküler endotelial growth factor (VEGF), platelet-derived growth factor (PDGF), transforming growth factor (TGF), insulin-like growth factor (IGF) gibi büyüme faktörleri yapilir ve ortama salinir. Açiga çikan bu faktörlerle mesanedeki bozulmus olan dokular uzaklastirilirken, yeni ve saglam doku gelisir.”

PRP islemi sayesinde mesanedeki hasarli dokularin iyilestigini ve gençlestigini vurgulayan Prof. Dr. Mete Kilciler, bu sayede hem hastanin sikâyetlerinin geçtigini hem de kronik sistitin nüks ihtimalinin ortadan kalktigini oldugunu söyledi.

Kronik sistitli hastalarda PRP tedavisinin basarisi yüzde 85 civarinda oldugunun altini çizen Prof. Dr. Mete Kilciler, “Hastaya en az 4 seans yapilmalidir. PRP tedavisi sayisinin artirilmasi basari yüzdesini artiracaktir. PRP tedavisinin hiçbir yan etkisi yoktur. Kronik sistit tedavisinde kalici ve etkili bir iyilesme saglayan güncel bir tedavi seçenegidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile