Psikiyatri Uzmanı Mustafa Tatlı Açıklaması '15 Temmuz Gecesi Toplumda Travma Etkisi Oluşturdu'

Psikiyatri Uzmanı Mustafa Tatlı Açıklaması '15 Temmuz Gecesi Toplumda Travma Etkisi Oluşturdu'

Psikiyatri Uzmanı Mustafa Tatlı, 15 Temmuz gecesi yaşanan olayların insan üzerindeki psikolojik etkilerinin devam ettiğini söyledi.

FETÖ’cü askerler tarafından 15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişiminin Türk halkı üzerinde travma etkisi oluşturduğunu söyleyen Özel Medikar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mustafa Tatlı, travma etkisinin asgariye indirilebilmesi konusunda önerilerde bulundu. Türk hekimleri olarak vatandaşların travma sorununu en az hasarla atlatmaları için ellerinden geleni yapmak zorunda olduklarını belirten Tatlı, "Maalesef bu etki sadece o geceyle sınırlı kalmamıştır, yani 20 gün geçmesine rağmen hala toplumsal endişe devam etmektedir" dedi.

Travmanın fiziksel ya da psikolojik bütünlüğüne yönelik ciddi tehdit unsuru içeren olaylar ya da durumlar bütünü olduğunu belirten Tatlı, “Travmatik yaşantılar belirli bir yerdeki bireyleri etkileyen kaza, doğal afet gibi durumları içerdiği gibi, politik, etnik, dini ayrışma temelli zulüm ve şiddet olaylarıyla ilişkili olarak bütün bir milleti etkileyebilen toplumsal travmalar şeklinde de olabilmektedir. Bununla birlikte travmatik yaşantıların fiziksel ve ruhsal etkileri sadece olduğu zaman dilimiyle kısıtlı değildir, birçok travma, günleri, ayları hatta yılları aşan fiziksel ve de özellikle ruhsal etkilerle sonuçlanmaktadır. Travmanın fiziksel etkileri, travmatik yaşantıya maruz kalan kişilerle kısıtlı iken, ruhsal etkileri ise travmaya maruz kalanlarla birlikte maruz kalanların yakınlarını hatta hiçbir yakınlığı olmayıp sadece travma anına tanık olanları da etkileyebilmektedir. Burada önemli olan durumlardan birisi travma anına tanıklığın sadece olay yerinde bulunmayı kapsamadığıdır, tanıklık görsel, işitsel ya da yazılı basın veya sosyal medya aracılığıyla da olabilmektedir. Böylelikle, sonuç olarak bazen travmatik bir olay bütün bir toplumu etkiler hale gelebilmektedir” dedi.

15 Temmuz 2016 gecesi sonrası Türk toplumunun bir travma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Tatlı, “İlk olarak olayları anlamaya ve neler olup bittiğine yönelik merak, zaman geçtikçe yerini, bu tehdidin hem milletimizin geleceği hem de bireysel yaşam biçimimize karşı olası etkilerine yönelik kaygılara bırakmaya başladı.

İnsan psikolojisinde kaygının temel gelişim sebebi belirsizliğe karşı olan tahammülsüzlüktür. Eğer zamanda yolculuk yapabilmek gibi doğaüstü bir yeteneğimiz yoksa, yaşamımızın günlük akışı içerisinde bir an sonrasında ne olup biteceğine dair kesin bir bilgimiz olamaz, işte bu bilememezlik durumunun doğurduğu belirsizliğe karşı olan tahammülümüz, günlük yaşam olaylarına karşı olan kaygımızın esas belirleyicisidir. 15 Temmuz gecesi yaşadıklarımız, yaşam biçimlerimize ve günlük rutinlerimize yönelik bir ciddi tehdit oluşturduğu için, bütün siyasi görüşlerden bağımsız olarak, sadece insan olmuş olmanın gereği, bütün milletimiz de ortak bir kaygı etkisi oluşturmuştur. Maalesef bu etki sadece o geceyle sınırlı kalmamıştır, yani 10 gün geçmesine rağmen, hala toplumsal endişe devam etmektedir” diye konuştu.

Psikiyatri Uzmanı Tatlı son olarak tüm toplumda darbe etkilerinin hala devam ettiğini ifade ederek, Türk psikiyatristleri olarak, bu dönemde milletin bu travmayı en az zararla atlatması için ellerinden geleni yapmak zorunda olduklarının farkındalığıyla çalıştıklarını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile