Gün Hastaneleri, şizofreni, depresyon, takıntı, panik atak, bağımlılık, yaşam krizleri gibi tüm psikiyatrik durumlarda, kısa sürede ve hastayı gündelik yaşamından koparmadan tedavi etme esasına dayanan yeni bir model. Bu hastaneler sayesinde hastaya kısa sürede yoğun tedavi ve terapi uygulanıyor. Hümanite Psikiyatri’de hayata geçen bu model ile hasta aile ve toplum ilişkilerinden uzaklaştırılmadan, yataklı tedavinin tüm tanı ve tedavi olanakları sunularak, tedavi edici ortam içinde bütüncül bir psikolojik destek sağlanıyor. Hümanite Psikiyatri Merkezi kurucusu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Özkan, Türkiye’de bu tür merkezlerin sayısının artmasının hasta, hasta yakını ve ülke için faydalı olacağını belirtti.
YOĞUN VE HIZLI BİR TEDAVİ
Psikiyatrik sorunlarda muayenehanede ayda birkaç seansla hasta ile görüşülmesinin ya da hastanede bir odada uzun süre hastanın yatırılmasının doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sedat Özkan, “Hastayı belli bir süre görerek ya da hastanede sosyal ortamından, işinden, ailesinden uzaklaştırarak yatırıp tedavi etme anlayışı yavaş yavaş değişmeli. Dünya psikiyatrisinde de durum böyle. Çok ileri, adli vakalar olmadığı sürece gün hastaneleri sayesinde hasta işine gidip geliyor. Hasta yaşamından, sevdiklerinden uzaklaşmadan tedavisini olma şansı yakalıyor. Hümanite Psikiyatri Merkezi’mizde hastaya yoğun ve hızlı bir tedavi veriyoruz. İlaç ve terapiyi bütüncül olarak hastaya uygulayarak, hem psikolojik hem de biyolojik tedaviyi aynı anda yapıyoruz” dedi.
HASTANIN RUHUNA DA TEDAVİ
Hastanın sadece hastalığının değil, ruhunun da tedavi edilip, kişiye özel elbise diker gibi her yönünün göz önüne alınıp, değerlendirilmesi gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Özkan, “Hiç kimse sevgi nesnelerinden, sosyal ortamından uzaklaştırılmamalı. Şizofreni hastası da, bağımlılığı olan bir hasta da gün içinde gelip giderek tedavisini yaptırabilir. Haftalarca kişiyi kapalı bir ortamda izole etmek o kişinin hastalığına da ruhuna da iyi gelmez. Güven verici bir ortamda hastanın cesareti ve özgüveninde mesafe alması hızlanır. Bütüncül, yoğun, hızlı ve ekiple yapılan tedavi sayesinde psikiyatri hastanelerinde yatış sayısında da azalma olur” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Özkan sözlerine şöyle devam etti: “Psikiyatri hastaya ilaç ver, tedavi et demek değildir. Psikiyatri, kişilerin varoluşuna, başarısına, mutluluğuna katkı sağlayacak bir disiplindir. İnsanların hastalıklarının tedavisinin yanında kişinin yaşam ve mutluluk maratonunda onlara yardımcı olmaya çalışılır. Hasta ile iyi iletişim kurarak, hayat algısını keşfedip, hangi yönde başarılı olabilecekse o yöne doğru kişiye işlevsellik, mutluluk kazandırmaya yardımcı olmak bizim görevimiz.”
TIMARHANE ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ
İnsanın biyolojik ihtiyaçları yanında psikolojik ihtiyaçlarının da olduğu, hasta olan kişinin psikolojik ihtiyaçlarının yok olmadığını anlatan Prof. Dr. Özkan, “Çalışma, sevgi, kendini ifade etme, kendini değerli hissetme, bir gruba ait olma, üretme gibi psikolojik ihtiyaçlar var. Bu ihtiyaçlar hastalığı olan kişide yok olup gitmez. Tüm koşullara rağmen, yedek güçleri yüzeye çıkartmalıyız. Bu şekilde hastalıkla mücadelede daha başarılı olma şansı yakalarız. Gün hastaneleri ile insanları ürkütücü, kapalı ‘tımarhane’ anlayışı dışına çıkartıyoruz. Psikiyatri tedavisi yaşam maratonu devam ederken olmalı. Psikiyatriye ilişkin önyargının aşılmasında gün hastanelerinin iyi bir adım olacağını düşünüyorum.Bir çok psikiyatrik olguda ayda 1-2 kez muayenehane görüşmesi ve tedavisi yeterli değildir. Öbür yandan bu insanları kapalı psikiyatri servisine yatırmaya da gerek yok. Gün içi yatışta,ekip olarak ve sürekli tüm biyolojik psikoterapotik, rehabilitatif tedaviler sürdürülür. Bütüncül kurumsal hizmet tüm boyutları ile düzenli sunulur. Yaşam da devam eder, tedavi de üstelik hem hastalığa hem kişiye özel tedavi yürütülür. Bu uygulama kapalı psikiyatri servislerine olan gereksinimi azaltacaktır. Gün hastanesinin yaygınlaşmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Psikiyatride ‘tımarhane’ Anlayışı Değişmeli
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sedat Özkan, psikiyatrik hastalık tedavi edilirken kişiyi kapalı bir ortama kapatmadan, kendi sosyal ortamı ve sevdiklerinden uzaklaştırmadan tedavi edilmesinin önemli olduğunu söyledi.