Psikolog Köstem Açıklaması

Psikolog Köstem Açıklaması

Milyonlarca öğrencinin kaderini tayin edecek Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için takvim daralırken, İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Nilgün Köstem tarafından öğrencilerin son dönemeçte manevi bağışık sistemini önemsemeleri önerildi.


İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Nilgün Köstem, öğrencilerin yaklaşan sınavın heyecanından dolayı stresli günler yaşayabildiğine dikkat çekerek, onların enerji ve motivasyonunu tüketmeden çalışma planı yapması gerektiğini söyledi.

Kaygı ve heyecanın belli bir seviyenin üstüne çıktığında başarıyı olumsuz etkilediğine işaret eden Köstem, LYS öncesi öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Sınava az bir zaman kalmış olan bu dönemi, en verimli şekilde nasıl değerlendirebileceğinizi gerçekçi bir şekilde planlayın. Başarmakta çok zorluk çekeceğiniz gerçek dışı hedefler stresinizin daha da artmasına sebep olacaktır. Gerçekçi bir şekilde ulaşılabilecek hedefler belirleyin. Hem plana uyabileceğiniz hem de hedefinize ulaşabileceğiniz çalışma stresinizi azaltacaktır.”

“SINAV NOTU NASIL BİR İNSAN OLDUĞUNUZU ANLATMAZ”
Sınavlara ve başarı tanımına çok fazla anlam yüklemenin kaygı ve stres seviyesini artırdığını ifade eden Köstem, sınavların belli konu ve alanlardaki bilgi ve beceriyi ölçen bir araç olduğunu belirtti.

Sınavdan alınan notun kişiyi nasıl bir insan olduğu noktasında tanımlamaya yetmeyeceğini vurgulayan Köstem, öğrencilerin sınavdan beklentilerini ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

“RUH SAĞLIĞINIZ PERFORMANSINIZ İÇİN ÖNEMLİ”
Stresin hayatın her alanını etkileyebilen bir faktör olduğuna değinen Köstem, şunları söyledi: “Stresle başa çıkabilmek güçlü bir bağışıklık sistemi gerektiriyor. Bunu manevi bağışıklık sistemi olarak anlatıyorum. Normal bir zamanda bizi hasta etmeyen bakteri ve virüsler, fiziksel bağışıklığımızın düştüğü durumlarda rahatsızlık veriyorsa, ruhsal bağışıklığımızın düştüğü durumlarda da normalde kaldırabildiğimiz stres faktörleri bize daha ağır gelebiliyor. Fiziksel bağışıklığımızı koruyabilmek için uykuya, sağlıklı beslenmeye, dinlenmeye ihtiyacımız oluyor. Manevi bağışıklığımızı korumak ve güçlendirmek için eğlenmek, dinlenmek, zevk aldığımız şeylere zaman ayırmak gerekiyor. Arkadaşlarımızla görüşmek hem biriktirmiş olduğumuz stresi atmamıza hem de yeni streslerle başa çıkmak için güç toplamamıza katkı sağlayan, ihmal edilmemesi gereken aktivitelerdir. Bu gibi şeylere zaman ayırmak, size gereksiz zaman kaybı gibi geliyor olsa da aslında genel ruh sağlığınız ve performansınız açısından oldukça önemli.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile