AHMET SERTAN USUL - Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) Genel Başkanı Ömer Budak, PTT'de 100 bin kişi çalışması gerekirken 40 bin kişinin çalıştığını belirterek, PTT'ye en kısa zamanda personel alımı yapılması gerektiğini kaydetti.
Budak, PTT'nin 2005'ten itibaren büyük bir atılım içine girdiğini, buna bağlı olarak personel ihtiyacının günden güne arttığını ifade etti.
Türkiye genelinde hizmet veren, şu an 40 bin kişinin çalıştığı PTT'de 100 bin çalışanın olması gerektiğini kaydeden Ömer Budak, "Bir kişi, iki-üç kişinin işini yapıyor. Bir gişe memuru 300'e yakın işlem yapıyor, posta dağıtıcısı dört-beş mahalleye birden bakıyor. Burada insanüstü bir gayret var. Bu nedenle PTT'ye en kısa zamanda alımların başlaması lazım." dedi.
Budak, PTT AŞ'nin, Dünya Posta Birliği Başkanlığını yürüttüğünü hatırlatarak, büyümesinin önündeki engellerin kalkması için çalışanların başta iş güvencesi olmak üzere özlük ve mali haklarının tamamen verilmesi gerektiğini söyledi.
PTT çalışanları arasında devlet memuru, özel sözleşmeli ve taşeron çalışanların bulunduğunu belirten Ömer Budak, statü farklılıklarının şirketin ilerleyişini yavaşlattığını öne sürdü.
- "PTT AŞ'ye alımlarda KPSS kalkmalı"
Budak, PTT AŞ'nin anonim şirkete dönüştürülen bazı kurumlar gibi işe alımlarda kendi sınavını yapması gerektiğini belirtti.
PTT'nin, Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) kapsamından çıkarılması gerektiğini kaydeden Ömer Budak, alımların liyakata dayalı mülakatla yapılabileceğini söyledi.
İşe alınacak personelin KPSS'den yüksek puan almasının işi yapabilecek nitelikte olduğunu göstermediğini kaydeden Budak, "Örneğin bir postacı KPSS'den 100 almış, fakat fiziki olarak engelleri var. Boyu 150 santimetre veya kalça çıkığı var. Bu kişi posta dağıtıcılığı yapamaz ama mülakat olmazsa KPSS'si 100 olduğu için kimse bu kişiye 'Seni almıyorum' diyemez. Onun için mülakat olmalı." diye konuştu.
Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Budak, PTT'nin ciddi oranda kar eden bir şirket haline geldiğini ve 1 milyar lira ciroya ulaştığını belirterek, "Bu şirketin çok daha büyümesi, dünyadaki şirketlerle yarışması, içerideki liyakatlı çalışanlarla sağlanır. Onun için kurum yöneticisi, başarılı çalışanı tespit edip işin başına getirecek, başarısı doğrultusunda görev verecek, başarısız olursa görevden alacak. Şu an PTT'de bu sistem yok. Her şey sınavla." değerlendirmesinde bulundu.
- "Alımların durması şirketin önüne taş koydu"
Budak, istihdam seferberliği kapsamında PTT'nin çalışan sayısının 100 bine çıkarılması yönünde personel alımlarının başlatıldığını ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, sadece sözlü sınav puanıyla personel alımına imkan tanıyan yönetmeliğin iptal edildiğini hatırlattı.
Konunun KESK'e bağlı Haber-Sen tarafından yargıya taşındığını belirten Ömer Budak, şunları kaydetti:
" Bu uğurda da yola çıkarak bir grup personel aldılar, fakat KESK'e bağlı Haber-Sen bir dava açtı. Davanın gerekçesi 'PTT personel alabilir, KPSS ile de alabilir fakat mülakatla alamaz' oldu. Güvenlik soruşturması tamamlanan ya da sözlü mülakatı geçen yaklaşık 4 bin 250 kişinin çalışacakları yerler belli olmuştu. Bu grubun işlemleri sonuçlanmışken, dava sonucu nedeniyle bu insanlar alınmadı. Danıştayın aldığı bu karar, acilen personele ihtiyaç duyan PTT'ye alımları durdurdu ve şirketin önüne taş koydu."
Budak, FETÖ sızmalarının önüne geçebilmek için sözlü sınavın gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.
'PTT, KPSS Kapsamından Çıkarılmalı'
Birlik HaberSen Genel Başkanı Budak:'PTT'de 100 bin kişi çalışması gerekirken 40 bin kişi çalışıyor. Bir kişi, ikiüç kişinin işini yapıyor. Bir gişe memuru 300'e yakın işlem yapıyor, posta dağıtıcısı dörtbeş mahalleye birden bakıyor. Burada insanüstü bir gayret var. Bu nedenle PTT'ye en kısa zamanda alımların başlaması lazım' 'PTT'ye alımlarda KPSS'nin kalkması lazım. Bugün PTT, 1 milyar TL ciroya ulaşmış olan devasa bir şirket. Bu şirketin çok daha büyümesi, dünyadaki şirketlerle yarışması, içerideki liyakatlı çalışanlarla sağlanır. Onun için kurum yöneticisi, başarılı çalışanı tespit edip işin başına getirecek, başarısı doğrultusunda görev verecek, başarısız olursa görevden alacak'