Putin Açiklamasi 'Kismi Seferberlikte Yapilan Hatalar Düzeltilmeli'

Putin Açiklamasi 'Kismi Seferberlikte Yapilan Hatalar Düzeltilmeli'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, kismi seferberlik kapsaminda hatali olarak askere çagirilanlarin derhal evlerine gönderilmesi talimati vererek, "Kismi seferberlikte yapilan hatalar düzeltilmeli" dedi.



Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ülkede yasanan kismi seferberlik karmasasinin ve protestolarin ardindan Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ile toplanti gerçeklestirdi. Rusya Basbakani Mihail Misustin, Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ve Güvenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Dmitriy Medvedev’in de aralarinda bulundugu güvenlik konseyi üyelerine kismi seferberlik ile ilgili yeni talimatlar veren Putin, durumlari degerlendirilmeden askere çagirilanlar için komisyonlarin detayli arastirma yapmasi talimati verdi.

“Yedek askerler zorunlu askerlige tabidir”

Rus vatandaslarinin mecburi askerlik görevini yerine getirmesi gerektiginin altini çizen Putin, "Biliyorsunuz ki, Savunma Bakanligi ve Genelkurmay Baskanligi’nin önerisiyle 21 Eylül’den bu yana ülkede kismi seferberlik uygulaniyor. Hükümete, Savunma Bakanligi’na, Genelkurmay’a ve bölge baskanlarina tüm talimatlar verilmistir. Kismi seferberligin gerçeklestirildigi kriterler de formüle edilmistir. Yedek askerler zorunlu askerlige tabidir ve her seyden önce Silahli Kuvvetlere hizmet etmis olanlar ihtiyaç duyulan donanim ve bilgiye sahiptir” dedi.

Askere çagrilanlarin birliklere gönderilmeden önce ek askeri egitim almalari gerektiginin altini çizen Putin, bunun uyulmasi gereken bir gereklilik oldugunu vurguladi.

"Tüm hatalar önlenmeli”

Vatandaslarin, yasam kosullari ve diger tüm konularda seferberlik konusunda birçok soru sorduklarini ifade eden Putin, "Tüm hatalar önlenmeli ve gelecekte yapilmasi muhtemel hatalarin önüne geçilmelidir" dedi.



“Geçerli sebep olmadan çagirilanlar evlerine geri gönderilmeli"

Kismi Seferberlik sonrasi yanlis gerekçelerle askere çagirilanlarin evlerine geri gönderilmesi talimati veren Putin, "Tecil hakki olan vatandaslar için, örnegin çok sayida çocugu olan babalar, kronik hastalar veya askerlik görevini yapamayacak durumda olan kisileri kastediyoruz. Bu tür vakalarin her birini ayri ayri anlamak gerekiyor ve hatalar varsa düzeltilmesi gerekiyor. Geçerli sebep olmadan çagirilanlar evlerine geri gönderilmeli" dedi.



Uzun yillara dayanan deneyime sahip yüksek nitelikli uzmanlarin örnegin doktorlarin normal asker gibi görev yapmalarina tepki gösteren Putin, “Örnegin doktorlarin, diger mesleklerde ve uzun yillara dayanan deneyime sahip yüksek nitelikli uzmanlarin, gerçekten ihtiyaç duyulan yerler yerine motorize piyade olarak askere alindiklari durumlar var. Neden? Celp olmadan, askerlik subelerine gelen gönüllüler ve birçogu var, geri çevriliyor. Iddiaya göre yeterli tecrübeye sahip degiller. Bütün bunlar, hizli ve ayrintili bir sekilde çözülmelidir" dedi.

Bu yönde özel durumu bulunanlarin durumlarinin savcilar tarafindan da incelenmesi gerektiginin altini çizen Putin, "Talimatlarima göre, bölge baskanlarinin baskanlik ettigi komisyonlarda savcilarda bulunuyor. Bassavcidan her talebe yanit vermesini istiyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile