Putin Açiklamasi 'Ukrayna Heyeti Istanbul'da Baris Belgesi Imzalamaya Hazirdi, Ancak Johnson Onlari Caydirdi'

Putin Açiklamasi 'Ukrayna Heyeti Istanbul'da Baris Belgesi Imzalamaya Hazirdi, Ancak Johnson Onlari Caydirdi'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD’li gazeteci Tucker Carlson’a verdigi röportajda, "Ukrayna ile Istanbul’da görüstük, anlastik. Üstelik Ukrayna müzakere heyetini baskani Sayin Arakhamia ön belgeye (baris belgesi) imzasini bile atti. Ama sonra tüm dünyaya açikça sunu söyledi, ‘Biz bu belgeyi imzalamaya hazirdik ama dönemin Ingiltere Basbakani Boris Johnson geldi ve Rusya’yla savasmanin daha iyi oldugunu söyleyerek bizi bunu yapmaktan caydirdi’. Bakin açiklamasi yayimlandi. Bunu kamuoyu önünde söyledi" ifadelerini kullanarak Rusya’nin savasin sona ermesi için hala müzakereye açik oldugunu vurguladi.

ABD’li gazeteci Tucker Carlson, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Moskova’da gerçeklestirdigi 2 saatlik röportajini internet sitesi üzerinden yayinladi. Putin, Ukrayna’ya karsi baslattigi savasta hakli olduguna dair gerekçelerini Ukrayna’nin tarihinden baslayarak uzun bir sekilde anlatti. Konusmasinda Batili ülkelere mesaj veren Putin, “Bati, güçlü Rusya’dan çok, güçlü Çin’den korkuyor. Çünkü, Rusya’da 150 milyon insan, Çin’de ise 1,5 milyar nüfus var ve ekonomisi büyük bir hizla büyüyor. Yilda yüzde 5’ten fazla. Eskiden daha da fazlaydi. Ama bu Çin için yeterli. Potansiyeller çok önemlidir. Çin’in potansiyeli muazzam, satin alma gücü paritesi ve ekonominin büyüklügü açisindan bugün dünyanin en büyük ekonomisi. Çok uzun zaman önce ABD’yi çoktan geride birakmis durumda ve hizla büyüyor” dedi.



“Istesek NATO’ya girip giremeyecegimizi sordum”

Putin, “Kremlin’de eski ABD Baskani Bill Clinton ile burada, yan odada yapilan bir toplantida ona sunu sordum. Bill, sence Rusya NATO’ya katilmak isteseydi bu gerçeklesir miydi? O da, ‘Biliyor musun, ilginç bir soru, bence olur’ cevabini verdi. Ancak daha sonra onunla aksam yemeginde bulustugumuzda bana ‘Biliyor musun, ekibimle konustum, hayir, su an itibariyle böyle bir sey mümkün degil’ dedi.

Ona sorabilirsin, sanirim röportajimizi izleyecek, onaylayacaktir. Eger öyle olmasaydi böyle bir sey söylemezdim. Artik bu imkansiz” ifadelerini kullandi. Putin, Tucker Carlson’in, “Samimi miydiniz? NATO’ya katilir miydiniz?” sorusunu, “Bakin, ‘Mümkün mü, degil mi’ diye sordum ve aldigim cevap ‘hayir’ oldu. Eger ‘evet’ deseydi yakinlasma süreci baslayacakti ve ortaklarimizin samimi bir temennisini görseydik sonunda bu (Rusya’nin NATO’ya katilmasi) gerçeklesebilirdi. Ama olmadi. Hayir, hayir anlamina gelir” seklinde cevapladi.

“NATO, Dogu’ya genislemeyecegi sözünü verdi, ancak 5 kez ihlal etti”

Putin, NATO’nun Dogu’ya dogru genisleme çabalarindan rahatsizlik duydugunu dile getirdi. Putin, “Bize Dogu’da NATO olmayacagina, Dogu’da bir santimetre bile olmayacagina dair söz verildi.

Sonra ne oldu? ‘Kagit üzerinde yer almiyor, bu yüzden genisleyecegiz’ dediler. Yani 5 kez gerçeklesti; Baltik Devletleri, tüm Dogu Avrupa gibi. Simdi asil meseleye geliyorum. Nihayetinde Ukrayna’ya geldiler. 2008 yilinda Bükres’teki zirvede Ukrayna ve Gürcistan’in NATO’ya katilim kapilarinin açik oldugunu ilan ettiler” ifadelerini kullandi. Putin, “Sovyetler Birligi’nin dagilmasindan sonra sinirlarimizin eski birlik cumhuriyetlerinin sinirlari boyunca olmasi gerektigi konusunda hemfikirdik. Biz de bunu kabul ettik. Ancak biz hiçbir zaman NATO’nun genislemesini kabul etmedik, dahasi Ukrayna’nin NATO’ya üye olmasini da asla kabul etmedik. Biz, orada bizimle görüsmeden NATO üslerinin kurulmasi konusunda da anlasmaya varmadik” dedi.

Tucker Carlson’in, “ABD Baskanini, Disisleri Bakanini arayip Ukrayna’yi NATO güçleriyle askerilestirmeye devam ederseniz harekete geçecegimizi söylediniz mi?” sorusunu cevaplayan Putin, “Bunu her zaman konustuk. ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerine bu gelismelerin derhal durdurulmasi, Minsk Anlasmalarinin hayata geçirilmesi çagrisinda bulunduk. Açikçasi bunu nasil yapacagimizi bilmiyordum ama uygulamaya hazirdim” seklinde konustu.



“Savasi biz baslatmadik”

Putin, 2014’te Ukrayna’nin dogusundaki Donbass’ta baslayan çatismaya deginerek, “Herkes meselenin sadece askeri güçle çözülmesini istiyordu. Ama bunun olmasina izin veremezdik ve durum öyle bir noktaya geldi ki Ukrayna tarafi ‘Hayir, hiçbir sey yapmayacagiz’ dedi.

Ayrica askeri harekat için hazirliklara basladilar. 2014 yilinda savasi baslatanlar onlardi. Amacimiz bu savasi durdurmak ve bu savasi 2022 yilinda biz baslatmadik. Bu, savasi durdurmaya yönelik bir girisimdir” dedi.

Tucker Carlson’in, “Simdi bunu durdurdugunuzu mu düsünüyorsunuz? Yani hedeflerinize ulastiniz mi?” sorusunu cevaplayan Putin, “Hayir, henüz hedeflerimize ulasmadik, çünkü hedeflerimizden biri de (Ukrayna’yi) Nazilerden arindirma. Bu, geçtigimiz yilin baslarinda Istanbul’da sona eren müzakere sürecinde tartistigimiz sorunlardan biriydi” dedi.



“Savasi durdurmak istiyorsaniz silah tedarikini birakmalisiniz”

Ukrayna ile baris görüsmeleri olup olmayacagina yönelik soruya cevap veren Putin, “Biz Kiev’den askerlerimizi çektikten sonra karsi taraf (Ukrayna), tüm anlasmalari bir kenara atti ve Batili ülkelerin, Avrupa ülkelerinin, ABD’nin Rusya’yla sonuna kadar savasma yönündeki talimatlarina uydu. Üstelik Ukrayna Devlet Baskani (Vladimir Zelenskiy), Rusya ile müzakere yapilmasini kararname ile yasakladi. Herkesin Rusya ile müzakere yapmasini yasaklayan bir kararname imzaladi. Kendisine ve herkese bunu yapmayi yasaklamissa nasil pazarlik yapacagiz? Ancak bir konuda anlasmak için diyalog kurmamiz gerekiyor. Dogru degil mi?” ifadelerini kullandi. Putin, “Ukrayna lideri ile konusmadiysaniz ABD Baskani ile konusabilirsiniz. Joe Biden’la en son ne zaman konustunuz?” sorusunu ise, “Onunla ne zaman konustugumu hatirlamiyorum” seklinde cevapladi. Putin ABD yönetimine, “Gerçekten savasi durdurmak istiyorsaniz silah tedarikini birakmalisiniz. Bu, birkaç hafta içinde biter. Bu kadar” seklinde mesaj vererek Biden ile konusacak hiçbir seyi olmadigini söyledi.



Ukrayna’daki parali askerlere degindi

Putin, “ABD askerlerinin neden Ukrayna’da savasmasi gerektigini anlamiyorum. Ukrayna’da ABD’den parali askerler var. En fazla sayida parali asker Polonya’dan geliyor, ABD’den parali askerler ikinci sirada, Gürcistan’dan parali askerler ise üçüncü sirada yer aliyor. Birisinin düzenli birlikler gönderme arzusu varsa bu kesinlikle insanligi çok ciddi, küresel bir çatismanin esigine getirir. Bu net. ABD’nin buna ihtiyaci var mi? Ne için? Topraklarinizdan binlerce kilometre uzakta. Yapacak daha iyi bir isin yok mu?. Sinirla ilgili sorunlariniz var, göçle ilgili sorunlariniz var, 33 trilyon dolardan fazla borçla ilgili sorunlariniz var. Yapacak daha iyi bir isin yok, o halde Ukrayna’da mi savasmalisin? Rusya ile müzakere etmek daha iyi olmaz miydi? Bugün gelisen durumu anlayarak Rusya’nin çikarlari için sonuna kadar savasacaginin farkina vararak bir anlasma yapin. Bunun farkina vararak aslinda sagduyuya dönün, ülkemize ve çikarlarina saygi duymaya baslayin ve belirli çözümler arayin. Bana öyle geliyor ki bu çok daha akillica” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna’daki sorunlara barisçil yollarla çözüm aranmasini defalarca önerdik”

Putin, “NATO’nun Dogu’ya dogru genislemesinin 1990’larda verilen sözlerin ihlali oldugunu açikça söylediniz. Bu ülkeniz için bir tehdittir. Siz Ukrayna’ya asker göndermeden hemen önce ABD Baskan Yardimcisi Güvenlik Konferansi’nda konustu ve Ukrayna Devlet Baskani’ni NATO’ya katilmaya tesvik etti. Bunun sizi askeri harekata kiskirtmaya yönelik bir çaba oldugunu mu düsünüyorsunuz?” sorunu cevaplayarak, “Tekrar ediyorum, 2014 darbesinden sonra Ukrayna’da ortaya çikan sorunlara barisçil yollarla çözüm aranmasini defalarca önerdik. Ama kimse bizi dinlemedi. Üstelik tamamen ABD kontrolünde olan Ukraynali liderler birdenbire Minsk anlasmalarina uymayacaklarini, bundan hoslanmadiklarini ilan ettiler ve o bölgede askeri faaliyete devam ettiler. Buna paralel olarak bu bölge, çesitli personel egitim ve yeniden egitim merkezleri kisvesi altinda NATO tarafindan istismar ediliyordu. Esasen orada üsler kurmaya basladilar. Bu kadar. Bütün bunlar bir araya gelince 2014 yilinda Neo-Nazilerin Ukrayna’da baslattigi savasin sona erdirilmesi karari alindi” dedi.



Tucker Carlson’in “Sizce Zelenskiy’nin bu çatismanin çözümünü müzakere etme özgürlügü var mi?” sorusunu Putin su sekilde cevapladi:

“Neden olmasin? Ukrayna halkinin Ukrayna’yi barisa götürecegine dair beklentileri üzerine iktidara geldi. Bundan bahsetti, bunun sayesinde ezici bir çogunlukla seçimi kazandi. Ama sonra, iktidara geldiginde bence iki seyin farkina vardi. Birincisi, Neo-Naziler ve milliyetçilerle çatismamak daha iyi, çünkü onlar saldirgan ve çok aktifler, onlardan her seyi bekleyebilirsiniz. Ikincisi ABD önderligindeki Bati onlari destekliyor ve her zaman Rusya’ya düsman olanlara destek verecek, bu yararli ve güvenli. Böylece halkina Ukrayna’daki savasi sona erdirme sözü vermesine ragmen ilgili pozisyonu aldi. Seçmenlerini aldatti. Ukrayna ile Istanbul’da görüstük, anlastik. Üstelik Ukrayna müzakere heyetinin baskani Sayin Arakhamia bahsettigim ön belgeye imzasini bile atti. Ama sonra tüm dünyaya açikça sunu söyledi, ‘Biz bu belgeyi imzalamaya hazirdik ama dönemin Ingiltere Basbakani Boris Johnson geldi ve Rusya’yla savasmanin daha iyi oldugunu söyleyerek bizi bunu yapmaktan caydirdi’. Bakin açiklamasi yayimlandi. Bunu kamuoyu önünde söyledi.

Buna dönebilirler mi, dönemezler mi? Soru su, istiyorlar mi istemiyorlar mi? Daha sonra Ukrayna Devlet Baskani bizimle müzakere yapilmasini yasaklayan bir kararname yayinladi. O kararnameyi iptal etsin, hepsi bu. Aslinda biz müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik. Her zaman sunu duyuyoruz, ‘Rusya hazir mi?’, evet, reddetmedik. Açikça reddedenler onlardi. Peki, kararini iptal etsin ve müzakerelere girsin. Biz hiçbir zaman reddetmedik. Ukrayna’nin Johnson’in talebine veya iknasina boyun egmesi bana hem gülünç hem de çok üzücü geliyor. Çünkü Sayin Arakhamia’nin ifadesiyle, ‘Bu düsmanliklari, bu savasi 1.5 yil önce durdurabilirdik. Ama Ingilizler bizi ikna etti, biz de bunu reddettik ve bu sansi kaçirdik’ Johnson su anda nerede? Savas devam ediyor. Nedense herkes Rusya’nin savas alaninda maglup edilebilecegi yanilsamasina kapilmisti.”

“Polonya ile isimiz yok”

Putin, “NATO ülkeleri hayali bir Rus tehdidiyle kendi halklarini korkutmaya çalisiyor. Bu apaçik bir gerçektir. Akilli insanlar, bunun gerçek olmadigini çok iyi anliyorlar. Rusya tehdidini körüklemeye çalisiyorlar” dedi.

Carlson’in, “Bahsettiginiz tehdidin Rusya’nin Polonya ve Letonya’yi isgal etmesi, yayilmaci davranisi oldugunu düsünüyorum. Rus birliklerini Polonya’ya göndermeyi düsünüyor musunuz?” sorunu yanitlayan Putin, “Yalnizca tek bir durumda, Polonya Rusya’ya saldirirsa. Neden? Çünkü bizim Polonya’yla, Letonya’yla ya da baska herhangi bir yerle isimiz yok. Bunu neden yapalim ki? Bizim hiçbir çikarimiz yok. Bu sadece tehdit tacirligi” dedi.



Kuzey Akim

Tucker Carlson’in “Nord Stream’i kim havaya uçurdu?” sorusunu yönelik Putin, “Kesinlikle siz” diyerek güldü. Carlson, “O gün mesguldüm. Nord Stream’i ben havaya uçurmadim” dedi.

Putin ise, “Kisisel olarak sizin bir mazeretiniz olabilir ama CIA’in böyle bir mazereti yok” seklinde cevap verdi. “Bunu NATO’nun ya da CIA’in yaptigina dair kanitiniz var mi?” sorusunu cevaplayan Putin, “Ayrintilara girmeyecegim ama insanlar bu tür durumlarda hep sunu söylüyor, ‘Bununla ilgilenen birini arayin’. Ancak bu durumda sadece ilgilenen birini degil, ayni zamanda yetenekleri olan birini de aramaliyiz. Çünkü ilgilenen çok kisi olabilir ama hepsi Baltik Denizi’nin dibine inip bu patlamayi gerçeklestirebilecek kapasitede degil. Bu ikisinin birbiriyle baglantili olmalidir: Kim ilgileniyor ve bunu kim yapabilir?” dedi.



“Kim gelirse gelsin Rusya’ya yönelik tutum degismez”

“Joe Biden’dan sonra yeni bir yönetim gelse ABD hükümetiyle yeniden iletisim kurabileceginizi düsünüyor musunuz, yoksa baskanin kim oldugu önemli degil mi?” soruna yönelik Putin, “Bu liderle ilgili degil, kisiligiyle ilgili degil. Mesela Bush’la çok iyi bir iliskim vardi. Rusya konusunda da pek çok hata yaptigini düsünüyorum. Ancak genel olarak kisisel, insani düzeyde onunla çok iyi bir iliskim vardi. Diger politikacilardan daha kötü degildi. Oda digerleri gibi ne yaptigini anliyordu. Trump’la böyle kisisel iliskilerim vardi” seklinde cevap verdi. Putin, ABD baskanlik seçimlerinde yeni bir baskanin seçilmesinin de "elitlerin Rusya’ya karsi tutumunu degistirmeyecegini" isaret etti.

“Elon Musk’i durdurmak mümkün degil”

Yapay zeka ile ilgili soruyu cevaplayan Putin, “Insanlik su anda birçok tehditle karsi karsiyadir. Genetik arastirmalar sayesinde artik insanüstü, uzmanlasmis bir insan, genetigi degistirilmis bir atlet, bilim insani, asker olusturmak mümkün. Elon Musk’un halihazirda ABD’de insan beynine çip yerlestirdigine dair haberler var. Bence Elon Musk’i durdurmak mümkün degil, kendisi uygun gördügü seyi yapacak. Yine de onunla ortak bir zemin bulmaniz, onu ikna etmenin yollarini aramaniz gerekiyor. Onun akilli bir insan oldugunu düsünüyorum, öyle olduguna gerçekten inaniyorum. Yani onunla bir anlasmaya varmaniz gerekiyor çünkü bu sürecin belirli kurallara tabi olmasi gerekiyor” dedi.



“Evan Gershkovich’in ABD’ye dönebilecegi ihtimalini gözardi etmiyorum”

Putin yaklasik 1 yildir Rusya’da casusluk suçlamasiyla cezaevinde olan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in serbest kalip kalamayacagi yönündeki soruyu ise, “O kadar çok iyi niyet jesti yaptik ki artik bunlarin tükendigini düsünüyorum. Kimsenin bize bu sekilde karsilik verdigini görmedik. Ancak teorik olarak ortaklarimizin karsilikli adimlar atmasi durumunda bunu yapabilecegimizi göz ardi etmedigimizi söyleyebiliriz. Ortaklar derken öncelikle özel hizmetlerden bahsediyorum. Özel servisler birbirleriyle temas halinde, o konuyu konusuyorlar. Biz bunu çözmeye haziriz ama özel servis kanallarinda tartisilan bazi sartlar var. Bir anlasmaya varilabilecegine inaniyorum. O sadece bir gazeteci degil, gizli bilgileri gizlice elde eden bir gazetecidir. Gershkovich’in anavatanina dönebilecegini göz ardi etmiyorum” seklinde cevapladi.

“Rusya’nin yenilmeyecegini anlamaya basladilar, diyaloga haziriz”

Ukrayna ile müzakerelere dair tekrar sorulan soruyu yanitlayan Putin, “Su ana kadar Rusya’nin savas alaninda stratejik bir yenilgiye ugratilacagina dair görüs vardi.. Artik görünüse göre bunu basarmanin zor oldugunu, fark etmeye basliyorlar. Bana göre bu, imkansizdir, hiçbir zaman da olmayacaktir. Bana öyle geliyor ki artik Bati’da iktidarda olanlar da bunun farkina varmaya basladi.

Eger öyleyse, eger farkina varildiysa, bundan sonra ne yapacaklarini düsünmeleri gerekir. Biz bu diyaloga haziriz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile