Putin, Çin’in Alternatif Nobel’i “konfüçyüs Ödülü”ne Aday Gösterildi

Putin, Çin’in Alternatif Nobel’i “konfüçyüs Ödülü”ne Aday Gösterildi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Nobel Barış Ödülü’nün alternatifi olarak 2010’da başlatılan Çin Konfüçyüs Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Berlin merkezli Werkstatt Deutschland vakfının geleneksel olarak verdiği Quadriga ödülünün bu yıl Putin’e verilmesinin çıkan tartışmalar sonucunda geri çekilmesi üzerine Rusya Başbakanı zor durumda kalmıştı.


Konfüçyüs Barış Ödülü ile ilgili organizasyon, Nobel Barış Ödülü’nün 2010’da tutuklu bulunan muhalif liderlerden Liu Xiaobo’ya verilmesinden iki gün önce kuruldu. Nobel’in verileceği 10 Aralık’tan bir gün önce açıklanacak Konfüçyüs Barış Ödülü sahibine yaklaşık 160 bin dolar da para ödülü verilecek.


Konfüçyüs Barış Ödülü adayları arasında Putin’in yanı sıra Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Microsoft kurucusu Bill Gates ve Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan gibi isimler yer alıyor.

Werkstatt Deutschland vakfı Rusya Başbakanı Putin’e bu yıl vermeyi planladığı “Quadriga” ödülünü yoğun tepkiler nedeni ile geri çekmek zorunda kalmıştı. İki Almanya’nın birleşmesinin yıl dönümünde “demokrasiye katkı sağlayanlara” ödüllerin verildiği 3 Ekim törenleri iptal edilirken, Türk öğretmen ve yazar Betül Durmaz da ödülünden oldu.


Alman Vakfı iki hafta önce aldığı kararla, Putin’in dışında Filistin Başbakanı Selam Fayyad, Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa ve Türk öğretmen ve yazar Durmaz'ı da ödüle layık görmüştü. 2004’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da aldığı Quadriga ödülünün Putin’e verilmesine tepki gösteren Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir dernek yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmişti. Özdemir’in yanısıra Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales ve tarih profesörü Edgard Wolrum gibi isimlerin de istifaları derneğin ödülü iptal etmesine neden olmuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile