Putin’den Liberal Açılım; İş Dünyasında Devletin Kontrolü Sınırlandırılmalı

Putin’den Liberal Açılım; İş Dünyasında Devletin Kontrolü Sınırlandırılmalı

Rusya Başbakanı Vladimir Putin Vedomosti gazetesine yazdığı makalesinde devletin iş dünyası üzerindeki kontrolünün sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

  4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Kremlin’e dönüşüne kesin gözü ile bakılan Putin’in tespitleri , iş dünyasının geleceğini yakından ilgilendiriyor .




“İş dünyası üzerindeki devlet kontrolü” anlayışının tamamı ile değişmesi ve devletin bu fonksiyonlarının sınırlandırılması gerektiğini savunan Putin , “İş dünyası açısından yeni anlayış ‘iyi niyet karinesi’ üzerine kurulmalı . İyi niyetli girişimciler için elverişli şartların oluşturulması , ahlaksızların oluşturacağı risklerden daha önemli” dedi .



Sistematik rüşvet ve şeffaf olmayan yapılar nedeni ile iş dünyası açısından uzun vadeli yatırımlar açısından hala elverişli şartların oluşturulamadığına değinen Putin , Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in inisiyatifi ile başlatılan reformlardan gözle görülür sonuçlar alınamadığı eleştirisi getirdi .



KAZAKİSTAN’I ÖRNEK GÖSTERDİ

Elverişli iş ortamı açısından Kazakistan’ın 47 , Rusya’nın 120’inci sırada olmasını hatırlatan Rusya Başbakanı , “Kazakistan bizim için örnek model olabilir . Dünya Bankası iş ortamı açısından Kazakistan’ı 47’i , Rusya’yı ise 120’inci sırada gösteriyor” bilgisini verdi .




Özelleştirmenin teşvik edilmesi gerektiğine değinen Putin , “Hükümet devlet şirketlerindeki hisselerini önümüzdeki birkaç yıl içinde azaltacak . Her bir şirket için yeniden organizasyon çalışmaları yapılıyor… Rusya Teknoloji , Rosatom , Rosavtodor ve daha pek çok şirket değerlendirme içinde” açıklamasında bulundu .




Hammaddeye dayalı iş yapan şirketlerde devlet hisselerinin azaltılacağını ifade eden Rusya Başbakanı , savunma sanayi ve diğer alanların da özelleştirmeye açılacağı belirtti .




Putin’e göre ülkenin kalkınabilmesi için ileri teknoloji ve inovasyon hedefli yatırımlara ihtiyaç var .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile