Putin'in Özel Temsilcisi Lavrentyev Açiklamasi 'Türkiye, Suriye Ve Iran Yol Haritasini Kabul Etti'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye, Suriye ve Iran’in Türkiye-Suriye iliskilerinin normallestirilmesi için sunulan yol haritasini kabul ettigini belirtti.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Rusya, Türkiye, Suriye ve Iran disisleri bakan yardimcilarinin yaptigi görüsmede Türkiye-Suriye iliskilerinin normallestirilmesi amaciyla Rusya tarafindan sunulan yol haritasinin görüsüldügünü söyledi.

Moskova’nin taslak yol haritasini bu ülkelere teslim ettigini belirten Lavrentyev, "Tüm taraflar iliskileri normallestirme sürecini ilerletmek için yol haritasi üzerinde genel çerçevede anlasti. Fikirlerini ve önerilerini dile getirdiler. Simdi bunun sistematik hale getirilmesi ve koordine edilmesi gerekiyor" dedi.

Sürecin biraz zaman alacagini ifade eden Lavrentyev, "En önemlisi sürecin ilerlemesi. Bu çok fazla geciktirilmemeli, herkes bu konuda hemfikir" diye konustu.

Lavrentyev, gerektiginde yol haritasi taslaginda degisiklikler ve düzenlemeler de yapilabilecegini kaydetti.

Özel Temsilci Lavrentyev, ABD’nin Suriye’de askeri birlik olusturduguna yönelik Moskova’nin elinde kanitlar bulundugunu öne sürdü. Lavrentyev, "ABD’nin Suriye’nin kuzeydogusundaki askeri birliginin yani sira uzun süredir yasadisi bir sekilde isgal ettigi El-Tanf’ta askeri birligini takviye ettigine yönelik bilgiler var" dedi.

Diplomat, ABD’nin bunu Sam’daki konumunu güçlendirmek ve Suriye’deki durumu daha da istikrarsizlastirmak için yapmis olabilecegini söyledi.



Rusya, Türkiye, Suriye ve Iran disisleri bakanlari, 10 Mayis’ta Moskova’da yaptiklari görüsmede Türkiye-Suriye iliskilerinin normallesmesi konusunda yol haritasi hazirlanmasina karar vermisti. 20-21 Haziran’da Kazakistan’in baskenti Astana’da düzenlenen disisleri bakan yardimcilari düzeyindeki görüsmelerin ardindan yayinlanan bildiride konuyla ilgili görüsmelerin olumlu geçtigi ifade edilmisti.

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov daha önce yaptigi açiklamada, yol haritasinda Suriye hükümetinin ülkedeki kontrolünü yeniden saglamak, Suriye-Türkiye sinirinin güvenligini saglamak, sinir ötesi saldirilari önlemek ve terör sizintisini ortadan kaldirma gibi hedeflerin yer aldigini belirtmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile