Putin: Rusya'nın gelecek yıl tavuk ithal etmesine gerek kalmayacak

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 2011'de yurt dışından tavuk ithal etmesine gerek kalmayacağını, yerli üretimin talepleri karşılayabileceğini söyledi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 2011'de yurt dışından tavuk ithal etmesine gerek kalmayacağını, yerli üretimin talepleri karşılayabileceğini söyledi. Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti Lideri Vladimir Jirinovski ile bir araya gelen Rusya Başbakanı, "Önceki yıllarda ABD'den 1,5 milyon ton tavuk ithal ediyorduk. Bu yıl 300 bin ton ithal ettik. Önümüzdeki ve sonraki yıllarda dışarıdan tavuk ithal etmemize gerek kalmayacak" dedi.

Rusya'nın ABD'den ithal ettiği tavuk ürünlerinin sağlıksız olduğu gerekçesi ile yasak getirmesi ve sonrasında da Ankara'nın tavuk ihracatına izin çıkması Türkiye'de beyaz et üreticilerini sevindirmişti. Ancak Türkiye için öngörülen kotaların 'diğer ülkeler' statüsünde yer alması ve yeterli ihracat desteğinin sağlanamaması nedeni ile Rusya pazarına tavuk ihracatı hayalleri başlamadan sona erdi. Rusya et sektöründe faaliyette bulunan Çalkan grubunun Banvit'le birlikte gerçekleştirdiği ilk ihracatın ise rekabet şansı olmaması nedeni ile devamı getirilemedi.

Rusya Federal Sağlık Servisi'nin dışarıda üretilen tavuk ürünleri ve ithalatı konusunda sürekli şüpheleri olduğunu ifade eden Putin, yerli üretimi artırmayı planladıklarını kaydetti. Tavuk üretiminin son yıllarda yüzde 70 ve domuz üretiminin de yüzde 39 arttığını hatırlatan Rusya Başbakanı, "Herhangi bir tarım sektörü ya da ekonomi için bu çok önemli bir rakam" dedi.

Rusya 1 Ocak'tan itibaren fazla miktarda klor olduğu gerekçesi ile ABD'den yapılan tavuk ithalatını durdurmuştu. Yapılan görüşmelerin ardından 78 Amerikan tavuk şirketine izin verilse de eski rakamların yakalanması artık imkansız görünüyor.

Yıllık 3 milyon 300 bin ton tavuk talebi olan Rusya, bunun 800 bin tonunu ABD'den ve 150 bin tonunu da diğer ülkelerden karşılamayı planlıyordu. Yerli üretimi artırarak ABD'den ithalatı azaltan Rusya'da tavuk pazarında yabancı şirketlerin rekabet şansı giderek azalıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile