Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ekonomide ibrenin yukarı doğru döndüğü bir döneme girildiğini belirterek, 'Türkiye ekonomisine ve geleceğine inanıyor ve parlak buluyoruz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Şu anda 2018 için yorum yapamıyoruz ama 2017 yılının ilk yarısı iyi geçecek, ikinci yarı ilk yarının altına düşmeyecek.' dedi.
QNB Finansbank tarafından düzenlenen 'QNB Finansbank Anadolu Buluşmaları' toplantısının ilki Gaziantep'te gerçekleştirildi.
Gökhan Şen moderatörlüğünde GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan ve ekonomist Ali Ağaoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Türkiye'nin makroekonomik görünümü ve Gaziantep'teki yansımaları ele alındı.
Toplantıda katılımcıların sorularını yanıtlayan GSO Başkanı Konukoğlu, komşu ve çevre ülkelerdeki olumsuz gelişmelerin Gaziantep ihracatına etkisinin sorulması üzerine, Gaziantep'in 6,3 milyar dolarlık ihracatı 174 ülkeye mal satarak gerçekleştirdiğine işaret ederek, Ortadoğu pazarlarında yaşanan gelişmeler üzerine yörüngelerini farklı yöne çevirdiklerini belirtti.
Konukoğlu, Ortadoğu'da azalan ihracatı gerek Afrika pazarlarıyla, gerekse kuzey-güney Amerika pazarıyla kapatmaya çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
'Ondan dolayı son iki yıldır 6,3 milyar dolar civarında ihracatı gerçekleştirebildik. Türkiye ihracatı düşmesine rağmen biz en azından yerimizi koruduk. Bu yılsa ileriye doğru gidiyoruz. Küresel oyunlar sonucunda etrafımızda çıkan bu yangının en kısa sürede sönmesini bekliyoruz. Bu durumdan yalnızca ihracat olarak etkilenmiyoruz, 450 bine yakın Suriyeli misafirimiz var. Bunların yeme-içme, giyim, eğitim, iş bulma gibi ihtiyaçları var. Dünyada bugün Suriye'deki problemlerin ne zaman biteceği konusunda kimsenin garantisi yok. Biz Gaziantep olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Biz kolayına 'gazi şehir' olmadık. İşgal kuvvetlerine karşı atalarımızın verdiği milli mücadeleyi bugün bizler, ekonomide veriyoruz. Ekonomik mücadeleyi verirken bırakın elimizi, gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Sanayicilerimizin dünyanın her tarafında çalmadığı kapı kalmamıştır. Bu ülke ürettiği müddetçe ve sanayiye önem verdiği müddetçe bu ülkeye birşey olmaz. Ve hayalimiz olan 500 milyar dolar ve Gaziantep'in payı olan 30 milyar dolar ihracatı yerine getirebiliriz. Yeter ki reformlar hızlandırılsın, önümüz açılsın.”
- 'Gaziantep büyümeye devam ediyor'
Moderatör Gökhan Şen'in 'Türkiye'nin büyümeye, istihdama ihtiyacı var. Sizin üyelerinizin işleri nasıl?' yönündeki sorusu üzerine Konukoğlu, son 2 ay içerisinde işlerinde bir hareket olduğunu vurgulayarak, 'Bana göre, ibrenin yukarı doğru döndüğü bir döneme girmiş durumdayız.' dedi.
Konukoğlu, bu yıl Gaziantep sanayisinde toplam elektrik tüketiminin yüzde 4,9, sigortalı çalışan sayısının yüzde 6,7 ve bildirge veren işyeri sayısınınsa yüzde 5,2 artış gösterdiğini, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde son üç yılda 120 fabrikanın üretime geçtiğini, şu anda 90 fabrikanın inşaatının devam ettiğini belirterek, 'Gaziantep büyümeye devam ediyor. Gaziantep'in geleceğine, Türkiye ekonomisine ve geleceğine inanıyor ve parlak buluyoruz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Şu anda 2018 için yorum yapamıyoruz ama 2017 yılının ilk yarısı iyi geçecek, ikinci yarı ilk yarının altına düşmeyecek.' diye konuştu.
Faiz oranlarının yüksek olmasının yatırımların önünde engel olduğunu bildiren Konukoğlu, işsizliği önleyebilmek için yatırım yapmak gerektiğini ifade etti.
Konukoğlu, Gaziantep'in üzerine düşeni yapmaya hazır olduğuna işaret ederek, 'Bizim şu anda acilen beklediğimiz ve Gaziantep olarak üstünde durduğumuz Hassa-Dörtyol Tüneli'nin ihalesinin bir an önce yapılmasıdır. Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatla yatırım programına alındı. Fakat ihalesi de bir an önce yapılırsa bizim ve bütün bölge ihracatının önü açılacak.' ifadelerini kullandı.
- QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Tan
QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan da Anadolu Buluşmaları toplantılarına Gaziantep'ten başladıkları için mutlu olduklarını ifade ederek, Gaziantep'in ülkenin ihracatı, sanayisi, üretimi ve ticaretinde öneminin yanı sıra kültürel olarak çok önemli bir mozaik olduğunu söyledi.
Ortadoğu ve Afrika'nın en büyük bankalarından QNB'nin geçen yıl Finansbank'ı satın aldığını dile getiren Tan, bunun çok önemli bir değişim olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
'Önümüzdeki dönem QNB'nin rekabette öne çıkardığı tarafı kurumsal ticari bankacılık. Gaziantep, bu yüzden de çok önemli. Kurumsal ticari bankacılıkta çok ciddi büyüme hedeflerimiz var. Bunu, sanayicilerle yapmaya devam edeceğiz. Bankacılık sektöründe büyüme iyi geldi. İlk çeyrekte sektör 5'in üzerinde büyüdü. QNB Finansbank olarak biz de sektörün neredeyse iki katı bir büyüme, yüzde 10'lar seviyesinde büyüme gerçekleştirdik. Bu önümüzdeki dönemde de devam edecek.'
Ekonomist Ali Ağaoğlu ise Türk bankacılığının özellikle bireysel bankacılıkta Avrupa ve Amerikan bankalarından çok ileride ve bankacılık sisteminin çok daha sağlam olduğunu vurgulayarak, 'Bunun ekonomiyi destekleme konusunda çok büyük faydasını göreceğiz.' dedi.
'QNB Finansbank Anadolu Buluşmaları' Toplantısı
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: 'Türkiye ekonomisine ve geleceğine inanıyor ve parlak buluyoruz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Şu anda 2018 için yorum yapamıyoruz ama 2017 yılının ilk yarısı iyi geçecek, ikinci yarı ilk yarının altına düşmeyecek' QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Tan: 'Kurumsal ticari bankacılıkta çok ciddi büyüme hedeflerimiz var. Bunu, sanayicilerle yapmaya devam edeceğiz'